Skip to content

Descoperiti muzica Fado si cultura portugheza la Winter Fado Nights

In ianuarie la restaurantul Dancing Lobster are loc o serie de trei concerte portugheze reunite sub numele Winter Fado Nights, un concept care pune pe primul loc emotia ritmurilor Fado, alaturi de o experienta culinara sofisticata.

Winter Fado Nights revine in 2020 cu trei reprezentatii sustinute de fadista Claudia Madeira si instrumentistii Andre M. Santos (chitara clasica) si Joao Vaz (chitara portugheza).

Spectacolele din 22, 23 si 24 ianuarie vor incepe la 20:30, dar accesul este permis inca de la 19:30. Programul include doua reprize de cantat de 45 de minute si o pauza de 30 de minute. Mai multe despre bilete puteti afla de pe pagina Winter Fado Nights.

Claudia Madeira si instrumentistii Andre M. Santos si Joao Vaz aduc la Bucuresti toata paleta de trairi intense ale unui stil devenit simbol pentru cultura portugheza

Fado nu este un simplu stil de muzica, el contureaza o frantura din traditiile portughezilor si a felului lor de a fi, un mod de a exprima emotia, dorul, pasiunea, deznadejdea, iubirea si fericirea. Fado se transforma, intr-o adevarata experienta despre viata insasi.

Claudia Madeira s-a nascut in 1982 la Regua, in Portugalia si a inceput sa cante alaturi de tatal sau, chiar printre podgoriile de vita de vie detinute de familie. Un punct de inceput mai putin obisnuit, dar care a ajutat-o sa simta un pic altfel muzica, pregatirea “formala” incepand la varsta de 9 ani. Dupa ce a aparut in cadrul celei de-a III-a editii a Operacao Triunfo, un program care a trezit din nou interesul portughezilor pentru muzica Fado, Claudia a devenit din ce in ce mai cunoscuta si solicitata. Artista a concertat in tari precum Portugalia, Franta, Elvetia, Marea Britanie, China, Canada, Statele Unite ale Americii, ajungand de cateva ori si in Romania.

Amalia Rodrigues, regina muzicii Fado, este cea care a facut cunoscut acest stil de muzica peste tot in lume

Fado, “cea mai reala expresie a sufletului portughez”, s-a nascut in Lisabona, fiind mai intai popular in paturile joase ale societatii. Intre 1840 si 1869 era cantat mai mult la taverne si pe stradutele inguste ale capitalei portugheze, insa in scurt timp Fado a inceput sa devina popular si printre nobilime si mica burghezie.

Perioada de glorie a muzicii Fado a coincis cu aparitia radioului, intre 1930 si 1950 reinventandu-se si reusind sa treaca de granitele Portugaliei. Astazi, despre Fado se spune ca este un stil de muzica care nu are varsta si care se va auzi mereu pe strazile din Lisabona.

Cea care a facut cunoscuta muzica Fado pe tot globul, regina acestui stil de muzica este Amalia Rodriques. Prima femeie portugheza care a aparut la o televiziune americana a concertat peste tot in lume, aducandu-si un aport enorm atat in a face cunoscut acest stil, cat si in a-l dezvolta. O multime dintre cantecele ei erau poezii ale marilor poeti portughezi, creatii preluate apoi de catre generatia tanara de cantareti Fado.

Amalia Rodrigues a decedat in 1999, iar contributia la cultura portugheza i-a fost recunoscuta, de altfel casa in care a locuit in Lisabona fiind transformata in muzeu, un loc de “pelerinaj” pentru fanii ei, dar si pentru cei indragostiti de muzica Fado.  

Citește în continuare