Skip to content

A fost descoperita nava care a incercat sa avertizeze Titanicul despre aisbergurile fatale din Oceanul Atlantic. Era numita S.S. Mesaba si se gaseste pe fundul Marii Irlandei.

Pe 15 aprilie 1912, echipajul de la bordul S.S. Mesaba a incercat sa avertizeze R.M.S. Titanic despre aisbergurile periculoase care plutesc in Oceanul Atlantic. Titanic a primit mesajul de precautie, insa restul este istorie mai tarziu in acea noapte, Titanicul a lovit un aisberg si s-a scufundat, devenind una dintre cele mai cunoscute epave din toate timpurile.

Intre timp, S.S. Mesaba si-a continuat serviciul ca nava comerciala britanica cu aburi in urmatorii sase ani, pana cand un submarin german a scufundat-o cu o torpila in 1918, ucigand 20 de oameni la bord. Pana in acest moment, nu se stia exact unde s-a scufundat Mesaba, insa cercetatorii de la Universitatea Bournemouth si Universitatea Bangor din Regatul Unit spun ca au descoperit in sfarsit epava Mesaba pe fundul Marii Irlandei.

Unul dintre oamenii de stiinta implicati, Innes McCartney, este si autoarea cartii „Echoes From the Deep”, o noua carte despre procesul de gasire a Mesaba si a altor epave.

Pentru a localiza ramasitele navei, oamenii de stiinta au apelat la sonarul cu fascicule multiple, o tehnologie inovatoare care poate cartografia fundul marii folosind unde sonore. In timp ce se aflau la bordul Prince Madog, o nava de cercetare construita in 2001, oamenii de stiinta au folosit un sonar cu fascicule multiple pentru a identifica si scana 273 de epave – inclusiv nave de marfa, submarine, tancuri, si alte nave – raspandite in Marea Irlandei.

In prezent, un grup de oameni de stiinta care au si o companie de expeditii subacvatice, OceanGate Expeditions, a reusit sa realizeze imagini de cea mai inalta calitate ale navei Titanic, totul fiind disponibil intr-o filmare de 60 de secunde in format 8K.

In clipul de 60 de secunde, spectatorii pot vedea prova navei, babordul, carena, un lant de ancore, cala de marfa si cabestanele din bronz masiv. Filmarea este atat de performanta calitativ, incat se vede inscriptionat inclusiv numele producatorului de ancore, Noah Hingley & Sons Ltd.

Titanicul, cel mai mare pachebot din lume, s-a scufundat in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912 in apele Oceanului Atlantic, dupa ce a lovit un aisberg, tragedia soldandu-se cu moartea a peste 1.500 de persoane.

Titanicul masura 269,1 metri lungime, avea o latime de 28 metri si cantarea 46,328 tone, iar inaltimea de la punctul de plutire pana la puntea principala era de 18 metri. Conform informatiilor, nava avea 2.224 de persoane la bord.

La 23.40, nava a lovit un aisberg neobservat pana atunci de niciun membru al echipajului. Initial, au crezul ca vasul a trecut cu bine peste acest incident, insa apa intrase deja in cala, cinci dintre compartimentele etanse fiind deja foarte rapid inundate.

In jurul orei 00.30, a fost lansata prima barca, cu numai 12 pasageri, cu toate ca ele fusesera testate pentru greutatea a 70 de barbati, iar Capitanul Smith ordonase evacuarea, avand prioritate femeile si copiii. In jurul orei 1.15, prora era deja sub apa, iar la circa 1.30, a fost lansata ultima barca.

Dupa 2 ore si 40 de minute de la impactul cu aisbergul, mai exact la ora 2.20, vaporul s-a rupt in doua si s-a scufundat. Pana in jurul orei 8.30 s-a incercat salvarea a cat mai multi supravietuitori, iar potrivit rapoartelor, a reusit sa salveze 705 persoane. Epava Titanicului a fost descoperita abia in anul 1985 de catre dr. Robert Ballard, la o adancime de circa 4 km, iar cele doua parti ale vasului se aflau la aproape 2 km una fata de alta.

Povestea tragica a faimosului vapor care s-a scufundat in oceanul Atlantic a fost adusa la viata pe marele ecran in filmul „Titanic” a lui James Cameron, unul dintre cele mai de succes filme din toate timpurile.

Lansat in 1997, cu Leonardo DiCaprio si Kate Winslet in rolurile principale, fimul introduce 2 personaje fictive care se indragostesc pe vapor, sfarsind intr-o tragedie. „Titanic” ramane unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografia, strangand peste 2 miliarde de dolari din incasari pana in prezent.

Influenta filmului in cultura pop poate fi vazuta inclusiv in lansarile din ultimul: unul din videoclipurile recente ale artistei Dua Lipa recreeaza atmosfera din film iar in Paris a fost creat un escape room tematic, inspirat din productia regizata de James Cameron.

Citește în continuare