Skip to content

(necrolog) Bogdan Stanoevici: „Nu regret nimic din ce-am facut, pentru ca, in clipele acelea, tot ce am facut am facut crezand ca merg pe drumul cel bun”

Actorul Bogdan Stanoevici si-a petrecut ultimele saptamani intubat in sectia de terapie intensiva a spitalului Institutul Inimii, unde a fost mutat de la spitalul „Sfântul Pantelimon”, dupa ce a fost diagnosticat cu Covid-19.

Surse medicale spun ca a fost internat in urma cu o luna dupa ce s-a infectat cu coronavirus, iar starea lui s-a agravat în ultima perioada ca urmare a unor complicatii aparute si prin contractarea unui virus din spital.

Stanoevici era un contestatar al masurilor de protectie impotriva infectarii cu SARS-CoV-2 ai era in prima linie a protestatarilor antimasca in urma cu câteva luni.

Stanoevici a marturist de-a lungul timpului ca si-a dorit de mic sa se faca actor, dupa ce a fost fascinat de filmul “Pe aripile vantului”.

A urmat un traseu pe care-l aveau toti copiii talentati in epoca – lectii la Palatul Pionierior, apoi Scoala Populara de Arta si, in cele din urma, a terminat institutul de teatru si film in 1982, fiind unul dintre actorii “frumosi” ai generatiei sale cu roluri romantice in filmele lui Mircea Veroiu (“Sa mori ranit din dragoste de viata”) sau Sergiu Nicolaescu ( “Noi, cei din linia intai”, “Francois Villon” ).

In 1989 a plecat in Franta acuzand ca Radu Beligan-  care era directorul Teatrului National – ii facuse un dosar nefavorabil si nu se putea duce in turnee cu spectacolele in care detinea rolul principal (rolul din “Fata din Andros” a fost unul dintre cele mai de succes ale sale de pe scena TNB, tot asa cum succesul filmului “Sania Albastra” al lui Ioan Carmazan il transformase intr-o vedeta printre tinerii epocii). In Franta, ca sa scape de rigoarea sistemului comunist, s-a si casatorit.

“In timpul unor filmari, am intalnit o frantuzoaica si, pana la urma, m-am casatorit cu ea. Intre noi nu era o mare iubire, dar nu era nicio afacere, ca n-as fi fost capabil de un astfel de gest. Era, mai curand, o forma de camaraderie si credinta comuna ca ne puteam construi o viata impreuna. Am fost impreuna 7 ani, dar, finalmente, prea multele deosebiri ne-au despartit. Asa am ajuns in Franta”, marturisea intr-un interviu in Formul As la intoarcerea in tara

A jucat o vreme in Franta, in teatru si in filme cu bugete mici, dar si in “Tertium non datur” in regia lui Lucian Pintilie, in 2005.

S-a restabilit in Romania in 2011 si si-a exprimat inca de la inceput intentia de a fi implicat in viata politica.

In Guvernul Ponta, a fost Ministru al romanilor de pretutindeni in 2014, dar a fost demis dupa o declaratie in care sustinea ca plangerile romanilor care nu au putut vota la sectiile din Paris sunt false si ca, la coada la vot, erau instigatori care nu vorbeau limba romana.

In 2018 s-a reintors pe micile ecrane in serialul “Fructul Oprit” de la Antena 1. La vremea respectiv era si dierctor al circului de stat din Bucuresti, functie pe care a detinut-o din 2017 pana la inceputul acestui an cand a fost demis ca urmare a unei anchete a corpului de control care a semnalat admnistrari defectuoase de credite.

Bogdan Stanoevici a facut parte dintre protestatarii care sustineau ca nu este nevoie de masca in lupta anti covid si a participat la multe dintre mitingurile anti vaccinistilor.

“Am zis intotdeauna ca nu regret nimic din ce-am facut, pentru ca, in clipele acelea, tot ce am facut am facut crezand ca merg pe drumul cel bun, totul a fost facut in buna credinta, chiar daca, uneori, ulterior s-a dovedit ca a fost o greseala. Asa ca nici macar plecarea in Franta nu o regret. Mai mult, cum as putea sa o regret, cand ea mi l-a adus pe baietelul meu, Louka?! Intr-un fel, revenirea aceasta in Romania are legatura si cu el: am zis ca, peste ani, mai bine sa fie mandru de ceea ce aude si vede ca face taica-su in tara lui, decat sa ma vada acolo bine, dar cu sufletul incomplet.”

Avea 62 de ani, nu mai era casatorit si are un baiat.

Citește în continuare