Skip to content

In Norvegia a fost creat un centru cultural plutitor pe apa, in forma ochiului de somon. Include sali de expozitii si evenimente, un cinema, o gradina si celebreaza Norvegia drept cel mai mare exportator de somon din lume.

Studioul Kvorning Design din Danemarca a creat o structura plutitoare care imita ochiul de somon pentru a celebra pestele specific Norvegiei, tara care detine titlul de cel mai mare producator si exportator de somon din lume. 

Inspiratia pentru constructie a venit de la sponsorul ei, Eide Fjordburk, o ferma de somon detinuta de familia Eide, care isi dorea un spatiu unde oamenii sa se adune pentru a invata si discuta despre efectele nocive ale metodelor actuale de crestere a acestor pesti.

Denumita ca atare ”Ochiul Somonului”, structura are o inaltime de peste 15 metri si este sustinuta de o platforma plutitoare care cantareste 1,256 de tone. In acelasi timp, platforma a fost gandita pentru a respinge valuri de pana la 4 metri inaltime. 

Constructia a fost amplasata pe un lac cu o vedere panoramica spectaculoasa in Hågardsneset, vestul Norvegiei. Este acoperita cu tigle care arata precum solzi argintii stralucitori, asemenea invelisului somonului, care pot reflecta lumina solara, mimand imaginea pestelui in timp ce inoata. 

Interiorul se intinde pe o suprafata totala de peste 1.000 de metri patrati si este impartit in 4 etaje. 

Primul gazduieste un cinema privat, in timp ce nivelurile superioare sunt conectate de o rampa lunga si serpuita care formeaza o spirala in mijlocul ochiului. Aceste etaje vor fi utilizate pentru a organiza expozitii si ateliere educationale despre cresterea si protejarea somonului.

”Ochiul Somonului va deveni un reper international de design pentru ferma Eide Fjordbruk si va revolutiona in viitor acvacultura sustenabila. Suntem convinsi ca centrul informational de acvacultura pe care l-am gandit va impune noi standarde in ceea ce priveste sustenabilitatea.”, a declarat echipa de designeri de la studioul Kvorning.

In varful „ochiului”, vizitatorii se vor putea bucura de o gradina cu o terasa care a carei forma imita pupila ochiului somonului. Din acel punct se poate admira o panorama impresionanta de 360° a fiordului si  muntilor din jur. 

Ochiul Somonului este plasat chiar in mijlocul lacului si nu are un pod care sa-l conecteze de uscat. Vizitatorii vor putea ajunge la el folosind barca sau feribotul. 

Dupa ce a fost anuntata in 2019, structura a fost inagurata la inceputul lunii septembrie. Este menita sa atraga atentia asupra efectelor pe care pescuitul ilegal le are asupra oceanelor si lacurilor.

”Suntem foarte bucurosi sa spunem ca tot ceea ce ne-am planificat initial a ramas intact. Structura arata exact ca primele noastre idei si schite. Am avut marea placere de a gandi acest proiect pentru un antreprenor atat de increzator, ambitios si vizionar ca Sondre Eide alaturi de familia sa si ceilalti membrii din echipa Eide Fjordbruk. Ei au crezut in ideea noastra si i-au putut vedea intregul potential inca de la inceput” a adaugat echipa de la studioul Kvorning. 

Citește în continuare