Skip to content

O lucrare de Botticelli descoperita dupa 70 de ani in depozitul unui muzeu din Cardiff

Orice muzeu care detine un tablou semnat de Botticelli in colectia sa il promoveaza pe orice afis, ii face o sala speciala si il marketeaza cat mai mult. Mai putin National Museum Cardiff care timp de 70 de ani a tinut o lucrare de Botticelli intr-un depozit fiind convins ca este o copie.

Gratie unei noi analize realizate de expertii unui program de televiziune realizat de BBC care vorbeste despre capodopere pierdute, pictura veche de cateva secole si-a recastigat statutul, iar munca de tinerete a lui Botticelli a fost recunoscuta.

Lucrarea intitulata “Fecioara si copilul cu rodie” a fost donata muzeului in anii 50 de o celebra colectionara de arta pe nume Gwendoline Davies care banuia ca pictura este autentica, dar muzeul nu a avut aceeasi opinie.

Analiza lucrarii – realizata cu raze infrarosii pentru a se vedea straturile de vopsea, precum si forma initiala a lucrarii – l-au facut pe expertul Simon Gillespie sa puna verdictul autenticitatii.

Gillespie spune ca, sub straturile multiple de vopsea, se poate observa cate incercari a avut Botticelli in a stabili pozitia corecta a mainilor, dar si cum initial a fost o schita a capului unui barbat care a fost cu siguranta desenata de Botticelli.

“Am analizat milimetru cu milimetru sic and am fost siguri ca avem un Boticelli am inceput un plan de curatare si restaurare pentru a-i da Madonnei o stralucire cat mai aproape de realitatea initiala,” a marturisit expertul Simon Gillespie.

Pe de alta parte, un alt expert inopera lui Botticelli, Laurence Kanter, curatorul de la  Yale University Art Gallery, a confirmat analiza celor de la BBC a facut cateva precizari care mentin o oarecare controversa: “Sigur e o lucrare care a iesit din atelierul lui Botticelli si a fost pictata in cea mai mare parte de el. Cred insa ca trebuie o analiza mai profunda sa intelegem cam cat din intreaga lucrare ii apartine lui si cat vreunui ucenic din atelier.”

“Fecioara si copilul cu rodie” nu e singura lucrare recuperata de emisiunea de la BBC. Recent echipa de experti si evaluator de arta ai BBC au identificat in Muzeul din Birmingham o lucrare care era creditata drept “un artist flamand anonim”.

Expertii au plecat de la detaliile unor animale care aparea in pictura si in urma analizei cu raxe X au descoperit sub straturile de praf si reziduri de vopsea, semnatura pictorului  Peter Brueghel the Younger.

Citește în continuare