Skip to content

O plimbare printre cele 11 expozitii de la Diploma 2019, festivalul care pune in valoare viitorii tineri artisti romani.

Festivalul national DIPLOMA, ajuns la a sasea editie, ofera o fereastra deschisa catre viitorul artei romanesti. Au fost alese cele mai reusite lucrari de diploma de la facultatile creativ-vocationale si expuse intr-un loc istoric din mijlocul Bucurestiului.

Asa cum promite inca de la intrare, Diploma este cea mai buna sansa de a descoperi tanara generatie de artisti si creativi romani inainte sa devina celebri.

Vizita la expozitia DIPLOMA incepe in curtea terasei M60, in cladirea care gazduia fostul restaurant Cina construit in 1907. Aspectul este unul industrial inca de la intrarea in vernisaj care se face printr-o scara uriasa de fier.

DIPLOMA este gandita intr-un mod simetric. Te plimba prin 11 expozitii diferite dar incepe si se termina cu moda. 

Peste 120 de lucrari realizate de tineri artisti, 11 expozitii de arta si o experienta care aduce speranta in legatura cu viitorul artistic al Romaniei.

Fiind create de studenti, lucrarile nu pot fi comparate cu operele expuse in Muzeul National de Arta al Romaniei care se afla peste drum. Insa ofera o perspectiva plina de speranta, de creativitate, de culoare si de deschidere a imaginatiei pe care o are noua generatie. 

„Diplomele” trebuie privite ca arta emergenta venita din partea unor tineri artisti care se aflau pe bancile facultatii in momentul creatiei.

Calatoria prin expozitia DIPLOMA 2019 incepe cu lucrarile absolventilor celor trei universitati cu specializari de moda din Romania: UAD Cluj, UNARTE Bucuresti si Universitatea de Vest Timisoara. Sunt expuse pe scari tinute conceptuale care ar putea fi folosite chiar maine intr-un videoclip semnat de Lady Gaga sau unul indie-conceptual al lui Bjork. Altele par inspirate din serialul American Horror Story al lui Ryan Murphy. Dincolo de imaginatie, absolventii din moda impresioneaza prin detaliile executiei muncii lor.

Simetria calatoriei prin expozitie este realizata prin lumea modei, inceputul vernisajului este cu noua generatie de designeri care au prezentat in urma cu cateva luni lucrarile de licenta iar finalul este dedicat absolventilor de succes ai Galei UAD Fashion Design din Cluj. 

Este un drum care le arata designerilor unde ar putea sa ajunga, expunand creatiile a trei branduri pornite pe scolile bancilor din Cluj Napoca: Diana Flore cu Chic Utility, BOL Fashion of Nature al Oanei Lupas si House of Compulsion de Alina Morar si Anca Belbe care are deja succes international. 

Expozitia Galei UAD din DIPLOMA 2019 vine cu aniversarea a 25 de ani de existenta a departamentului de Moda si Design Vestimentar.  Curatorul a fost unul dintre cei mai de succes absolventi ai Facultatii: Conf.Univ.Dr. Lucian Broscatean, autor nu doar de colectii personale dar si director creativ la Irina Schrotter si artist cu expozitii conceptuale la TIFF 2018 si in Berlin. A creat si costume de teatru pentru spectacolele lui Andrei Majeri – „Buna seara, domnule Wilde!” si „Mesterul Manole”.

Calatoria prin expozitia de arhitectura aduce speranta si ar putea inspira schimbari in bine ale Bucurestiului.

Desi fiecare sectiune are surprizele ei, propunerile de la arhitectura reusesc sa imbine partea creativa cu ratiune si necesitate. Daca unele dintre ideile absolventilor ar fi puse in practica, ar transforma Bucurestiul si o parte din tara in locuri mai frumoase, pentru ca in exercitiul lor creativ au gasit o cale de mijloc foarte frumoasa intre util si frumos careeste cu adevarat incurajatoare.

In expozitia de arhitectura veti vedea de la un Pavilion Terapeutic incadrat intr-o pajiste a satului Secaria din Muntii Carpati in care etajele preiau forma curbelor de nivel pana la Muzeul Automobilului Romanesc gandit in Garajul Ciclop sau Centrul Ecvestru din Craiova inspirat de cele mai impresionante cladiri de acest gen din Europa.

In sectiunea de grafica iese in evidenta ilustratia de carte creata de Diana Grigore pentru „Te-am gasit, in sfarsit”, o perspectiva asupra ce consideram noi a fi mare sau mic. 

Intreaga expozitie acopera12 domenii pe care va invitam sa le descoperiti: Arhitectura, Arhitectura de Interior, Peisagistica si Urbanism, Design Grafic, Design industrial, Design de obiect, Pictura, Sculptura, Arta Murala, Arte textile, Ceramica-Sticla-Metal, Grafica, Foto-Video si Moda.

Expozitiile sunt foarte bine curatoriate, avand votul unor specialisti in fiecare domeniu. Designul festivalului ii apartine lui Attila Kim si echipei sale de arhitecti.

DIPLOMA ofera sansa tinerilor artisti sa ia contact si cu piata de arta din Romania prin organizarea unor conferinte care vor avea loc pana la finalul saptamanii in cadrul Universitatii de Arte si Design Bucuresti. 

O parte din lucrari vor fi expuse in Galeriile Galateca si Mobilus in 2020 avand scopul de a-i ajuta pe tinerii absolventi sa devina cunoscuti si sa interactioneze cu posibili cumparatori sau specialisti din domeniul pe care si l-au ales sa profeseze.

DIPLOMA 2019 aduce speranta pentru cei care cred ca generatia noua este pierduta. Aduce incurajare pentru copiii care aspira sa urmeze o facultate creativ-vocationala si le arata parintilor sceptici in legatura cu lumea artei ca  aceastaar putea fi o industrie profitabila si de succes in anii care urmeaza.

Expozitia DIPLOMA 2019 este deschisa pana pe 20 octombrie 2019.

Adresa: strada C.A. Rosetti, nr.3 – vizavi de Palatul Regal

Intrarea este gratuita.

Program de vizitare: 

De luni pana vineri de la 12:00 la 22:00

Sambata si duminica de la 10:00 la 22:00

Citește în continuare