Skip to content

O vioara Stradivarius din 1714 ar putea fi vanduta la un pret record de 19 milioane de euro. Este unul dintre instrumentele utilizate pentru coloana sonora a „Vrajitorului din Oz” si este functionala si astazi.

O vioara marca Stradivarius, creata in 1714 de catre Antonio Stradivari, a fost estimata recent la un pret intre 14 si 19 milioane de euro de catre Tariso, o casa de licitatii specializata in instrumente cu arcus si coarde. Se presupune ca va depasi recordul stabilit de vanzarea unui Stradivarius licitat acum 11 ani pentru 15 milioane de euro, diferenta fiind ca modelul de fata este functional, inca se poate canta la ea.

Vioara a fost utilizata pentru a interpreta piesa ”Somewhere Over the Rainbow” din Vrajitorul din Oz. Va fi pusa in vanzare pe 9 iunie dupa ce va fi expusa la Londra, Berlin, Beijing, Shanghai, Hong Kong si New York.

Instrumentul este cunoscut sub numele de ”da Vinci, ex-Seidel” datorita sunetului specific si celui mai celebru interpret care a detinut-o, Toscha Seidel, unul dintre cei mai buni violonisti ai secolului al XX-lea. Seidel a cumparat vioara in 1924 la un pret de 25 de mii de dolari, echivalentul a 400 de mii de dolari in ziua de astazi.

”da Vinci” a fost parte din numele ei din anii 1920 si este inspirat de geniul renascentist Leonardo da Vinci. A fost botezata astfel de catre Albert Caressa si Henri Français, doi specialisti in instrumente muzicale care au pus bazele magazinelor Caressa & Français.

Seidel a detinut-o timp de 40 de ani, timp in care a interpretat pe cele mai importante scene de spectacol din Statele Unite, cat si pentru filme precum Intermezzo din 1939 si Melody for Three din 1941.

Dupa anul 1933, violonistul a emigrat din Rusia in Statele Unite si s-a stabilit la Hollywood in 1935. Succesul sau artistic a fost remarcat inclusiv de Albert Einstein caruia i-a oferit lectii de vioara in jurul anului 1934. In schimb, Einstein i-a explicat teoria sa a relativitatii prin desene cu corzi care vibreaza pentru a ilustra unul dintre aspectele importante ale teoriei sale.

Specialistii spun ca este una dintre primele si cele mai rafinate viori facute de Stradivari, fapt sustinut si de catre calitatea superioara a sunetului si de constructia compacta si solida a instrumentului.

”Instrumentul are un sunet atragator, profund si puternic care ramane pentru mult timp in memoria celui care il asculta. Nu am mai avut o astfel de vioara la o licitatie de zeci de ani”, spune Carlos Tome, directorul casei de licitatii Tarisio. 

Dupa moartea lui Seidel din 1962 instrumentul a fost detinut de mai multi colectionari privati si pasionati de muzica. Ultima data cand vioara a fost vanduta a fost acum 50 de ani.

”Presupunem ca va fi vanduta la un pret 19 milioane de dolari sau chiar mai mult. Are incredientele ideale pe care le cauta un colectionar. A fost creata de unul dintre cei mai importanti lutieri din lume, iar legaturile ei cu Vrajitorul din Oz ii aduc o nota romantica, atractiva pentru multi oameni.” adauga el. 

Citește în continuare