Skip to content

(video) Primele imagini din „Oppenheimer” cu Cillian Murphy in rolul principal. Urmatorul film al lui Christopher Nolan prezinta procesul de cercetare si dezvoltarea bombei atomice in anii 1940

Christopher Nolan, cunoscut publicului larg pentru megaproductia „Tenet”, a finalizat a 12-a sa productie, „Oppenheimer”, care se concentreaza pe fizicianul teoretician J. Robert Oppenheimer, care a jucat un rol cheie in procesul de cercetare si dezvoltarea bombei atomice in anii 1940. Filmul este bazat pe cartea „American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer”, scrisa de Kai Bird & Martin J. Sherwin, castigatoare a Premiului Pulitzer.

Sub numele de cod The Manhattan Project, Oppenheimer a condus efortul SUA de a dezvolta o bomba nucleara functionala, care a fost determinata de temerile ca Adolf Hitler se pregateste sa foloseasca tehnologia nucleara dezvoltata de oamenii de stiinta germani.

Ulterior, Universal Pictures a dezvaluit ca primul trailer pentru „Oppenheimer” va debuta exclusiv in cinematografe, iar incepand din aceasta saptamana, este disponbil si online. Filmul „Oppenheimer” este in productie de la inceputul anului 2022 si va ajunge in cinematografe pe 21 iulie 2023.

Cillian Murphy, care a jucat roluri secundare intr-o serie de proiecte semnate de Nolan, incepand cu „Batman Begins din 2005, va juca rolul cercetatorului Oppenheimer.

J. Robert Oppenheimer a fost seful Laboratorului Los Alamos⁠ in timpul razboiului si a condus Proiectului Manhattan, care a dezvoltat primele arme nucleare in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, utilizate in bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki. Prima bomba atomica a fost detonata pe 16 iulie 1945, in cadrul testului Trinity din New Mexico.

Emily Blunt a fost anuntata ca protagonista feminina a filmului, iar din distributie mai fac parte si Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Rami Malek, Gary Oldman, Dane DeHaan, Josh Hartnett, Kenneth Branagh, David Dastmalchian, Jason Clarke, si James D’Arcy, printre altii.

Emily Blunt o va interpreta pe sotia acetuia, Katherine “Kitty” Oppenheimer – biolog si botanist, Matt Damon va fi Generalul Leslie Groves Jr., Directorul Proiectului Manhattan, iar Robert Downey Jr. va juca rolul lui Lewis Strauss, unul dintre fondatorii Comisiei Energiei Atomice a S.U.A.;

Florence Pugh va fi psihiatra Jean Tatlock, membra a Partidului comunist si amanta lui Oppenheimer,  Benny Safdie – fizicianul teoretic Edward Teller, parinte al bombei cu hidrogen, Michael Angarano il va interpreta pe Robert Serber si Josh Hartnett va fi omul de stiinta, pionier in energia nucleara.

Acesta este si primul film pe care Nolan il face cu Universal Pictures, dupa relatia de lunga durata cu Warner Bros. Potrivit publicatiei The Hollywood Reporter, Sony si Apple se lupta pentru drepturile de distributie asupra filmului, care a venit cu niste prevederi foarte specifice de la Nolan, inclusiv controlul creativ deplin, o perioada de intrerupere in care studioul sa fie de acord sa nu mai lanseze un alt film timp de trei saptamani inainte sau dupa film.

Totodata, este si primul film biografic semnat de regizor, pentru care i s-a alocat un buget de 100 milioane de dolari, jumatate cat productia „Tenet”.

Nolan semneaza productia alaturi de Emma Thomas si Charles Roven de la Atlas Entertainment.

Citește în continuare