Skip to content

Un documentar despre Pablo Escobar vorbeste despre mercenarul scotian angajat sa-l omoare pe lordul drogurilor. Filmul va avea premiera la Festivalul de Film de la Glasglow

Noul film documentar „Killing Escobar” spune povestea lui Peter McAleese, un mercenar scotian si fost agent SAS, care a fost angajat de un cartel columbian al drogurilor pentru asasinarea celebrului Pablo Escobar.

Regizat de britanicul David Whitney („Kandahar Break”, 2009), documentarul va avea premiera mondiala pe 7 martie, in cadrul editiei din acest an al Festivalului de Film de la Glasgow, si va fi difuzat pe BBC Scotland spre sfarsitul anului.

Lungmetrajul este produs de Two Rivers Media si Salon Pictures din Glasgow, producatorii filmului „Stardust” a lui David Bowie.

„Killing Escobar” este prezentat prin propriile cuvinte ale lui McAleese si contine imagini nepublicate din misiunea sa columbiana din anul 1989. De asemenea, documentul dezvaluie modul in care educatia violenta a acestuia la Glasgow, pregatirea SAS si experienta ca mercenar in Africa l-au determinat pe McAleese sa preia sarcina indrazneata si aparent predispusa la sinucidere.

Tony Nellany a comandat filmul pentru BBC Scotland, iar productia este sustinuta de Abacus Media Rights, care poseda drepturile distributiei globale, precum si de The National Lottery prin Screen Scotland.

Noua productie se bazeaza pe interviuri restranse cu McAleese, membrii echipei sale si garda de corp a lui Escobar.

Mick McAvoy de la Two Rivers Media a declarat: „La Two Rivers Media, ne mandrim sa aducem pe ecran povesti remarcabile, spuse de oamenii care se aflau in centrul actiunii. Acest film prezinta intamplarea putin probabila despre cum un om din East End din Glasgow a fost rugat sa reuneasca o echipa de fosti agenti ai fortelor speciale pentru a calatori chiar in inima imperiului criminal al celui mai periculos om din lume pentru a-l asasina.”

Documentarul de 90 de minute contine si arhive din viata lui McAleese, precum si interviuri cu alti participanti cheie la poveste.

Printre acestia se numara: colegul mercenar Dave Tomkins; ofiterii DEA – Javier Pena si Steve Murphy (subiectii serialului de succes „Narcos”, difuzat pe Netflix); si Jorge Salcedo Cabrera, omul de legatura a lui McAleese cu cartelul de droguri Cali, ale carui experiente din Columbia au inspirat si serialul Netflix. In al treilea sezon al acestuia, Salcedo a fost interpretat de Matias Varela.

Printre producatorii executivi se numara Alan Clements si Mick McAvoy pentru Two Rivers Media, precum si Nick Taussig pentru Salon Pictures. Julian Schwanitz este directorul de imagine.  

„Impreuna cu editorul meu am urmarit filmarile pe care oamenii le-au realizat despre misiunea lor si am fost uimiti de amploarea si calitatea acestora; a fost o mina de aur!” a spus regizorul David Whitney. „A fost o calatorie lunga si dificila pentru a aduce „Killing Escobar” pe marele ecran, dar sper ca publicul va fi la fel de incantat de aceasta poveste adevarata si incredibila ca si mine”.

Nick Taussig, fondator si director general al Salon Pictures, a adaugat: „Cand regizorul David Whitney ne-a adus acest film pentru prima data, ne-am decis imediat sa-l realizam, pentru ca, dincolo de naratiunea convingatoare a unui grup restrans de mercenari care incearca sa-l inlature pe Pablo Escobar, a fost povestea umana a ultimei rafuieli a unui soldat batran cu el insusi. David a avut palmaresul si genealogia pentru a aborda aceasta poveste, care s-a dovedit a fi un turneu de forta creativ .”

Peter McAleese s-a nascut in Scotia in 1942 si de-a lungul vietii a scris o serie de carti printre care biografia „No Mean Soldier”, publicata in 1993.

Uimitoare si foarte onesta, cartea prezinta aventurile unui soldat britanic SAS devenit mercenar. McAleese a luptat in unele dintre cele mai periculoase locuri din lume, de la Aden pana la Rodezia (impotriva gherilelor din Zanla) si aproape ca si-a pierdut viata incercand sa-l asasineze pe baronul columbian Pablo Escobar.

Timp de 25 de ani, acesta a vazut o lupta aproape constanta, care il pune intr-o pozitie unica de a dezvalui realitatile dure ale razboiului modern.

Citește în continuare