Skip to content

Oamenii de stiinta dezvolta o pastila care inlocuieste mersul la sala si imita beneficiile exercitiilor fizice. Ar putea fi revolutionara pentru persoanele cu mobilitate redusa.

O echipa de oameni de stiinta a creat o noua „pastila pentru exercitii fizice” care ar putea inlocui unele beneficii ale exercitiilor fizice. Ar putea fi raspunsul multor probleme pentru oamenii care sufera de mobilitate redusa sau nu se pot misca din cauza varstei dar si pentru persoanele mai lenese care prefera vizionarea unui serial in locul mersului la sala de gimnastica.

Gandita sub forma unui posibil supliment alimentar, pastila contine noi compusi chimici care pot imita stimularea fizica a unui antrenament. Mai exact, oamenii de stiinta spera sa reproduca puterea exercitiilor fizice de a spori metabolismul si cresterea dar si imbunatatirea performantei musculare. 

Compusul, numit SLU-PP-332, a fost realizat de o echipa de cercetatori de la Scoala de Medicina a Universitatii Washington din SUA. Rezultatele primelor teste au fost prezentate recent in cadrul simpozionului Societatii Americane de Chimie.

La nivel practiv, SLU-PP-332 functioneaza prin pacalirea muschilor corpului, facandu-i sa creada ca sunt supusi unui antrenament intens. Acest lucru declanseaza caile metabolice activate de obicei de exercitiile fizice, ceea ce duce la o ardere sporita a caloriilor si la descompunerea grasimilor.

„Nu putem inlocui exercitiile fizice; exercitiile fizice sunt importante la toate nivelurile. Dar exista atat de multe cazuri in care este nevoie de un inlocuitor”, a declarat Bahaa Elgendy, cercetatorul principal al studiului. 

Mai mult decat sa ajute in atingerea obiectivelor de fitness, cercetatorii spera ca pastila ar putea ajuta la tratarea unor afectiuni medicale precum bolile de inima, bolile neurodegenerative (cum ar fi dementa) si atrofia musculara.

Acest lucru ar putea ajuta persoanele care nu pot face exercitii fizice, inclusiv persoanele in varsta si ai caror muschi au devenit mai slabi din cauza cancerului. Oamenii de stiinta spun, de asemenea, ca ar putea contracara pierderea de muschi cauzata de medicamentele pentru slabit.

Exista si o veste mai putin buna, pentru moment. Momentan, pilula a fost testata doar pe rozatoare, avand succesul asteptat de cercetatori.

Echipa de cercetatori a petrecut 10 ani pentru a concepe un compus care activeaza proteine specializate cunoscute sub numele de receptori legati de estrogen (un tip de receptor hormonal) din organism. Aceste proteine regleaza impactul exercitiilor fizice asupra muschilor nostri.

Oamenii de stiinta au crescut puterea raspunsului celulelor comparand impactul diferitilor compusi in ARN-ul rozatoarelor.

Atunci cand a fost testat pe soareci, echipa a descoperit ca acest compus a crescut un tip de fibra musculara care este rezistenta la oboseala. Ulterior, s-a imbunatatit rezistenta rozatoarelor aflate in fuga pe o banda de alergare.

Soarecii carora li s-a administrat medicamentul au pierdut o cantitate semnificativa de greutate corporala in comparatie cu alte rozatoare, fara a-si schimba dieta sau nivelul de activitate.

Pentru a crea o pastila care sa primeasca aprobarea necesara comercializarii pentru oameni sunt necesare mai multe teste. Urmatorul pas este testarea compusilor pe alte animale.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta atrag atentia asupra faptului ca exercitiile fizice ofera o gama larga de beneficii dincolo de gestionarea greutatii, inclusiv o sanatate mentala imbunatatita, oase mai puternice si reducerea riscului de boli cronice. 

„Practic, acest compus ii spune muschiului scheletic sa faca aceleasi schimbari pe care le vedeti in timpul antrenamentului de anduranta. Atunci cand tratati soarecii cu acest medicament, puteti observa ca metabolismul intregului lor organism se transforma pentru a utiliza acizi grasi, ceea ce este foarte asemanator cu ceea ce folosesc oamenii atunci cand tin diete sau fac exercitii fizice. Iar animalele incep sa piarda in greutate.”, noteaza Thomas Burris, profesor de farmacie la Universitatea din Florida. 

Dincolo de controlul greutatii, aceasta cercetare, publicata in Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, sugereaza ca medicamentul are beneficii impotriva obezitatii, a insuficientei cardiace si a declinului functiei renale pentru varstnici. 

In plus, activitatea compusilor chimici este legata de procesele care combat neurodegenerarea, devenind un potential tratament pentru boala Alzheimer si alte afectiuni neurologice. 

Citește în continuare