Skip to content

In plin scandal al agresiunilor sexuale, Placido Domingo sustine un concert in Japonia alaturi de Jose Carreras, ca tribut adus lui Luciano Pavarotti

Pe 26 ianuarie, Plácido Domingo (82 ani) va canta alaturi de José Carreras (76 ani) in Japonia, la Tokyo Garden Theatre, intr-un concert-omagiu adus lui Luciano Pavarotti. Evenimentul se bucura si de prezenta sopranei Nina Minasyan, iar dirijorul Marco Boemi va conduce Filarmonica Tokyo 21c.

Cei trei au inceput sa cante impreuna in anii ’90, fiind cunoscuti ca „fenomenului celor trei tenori”, un proiect gandit pentru a strange fonduri pentru fundatia lui Jose Carreras, care dupa o lupta cu leucemia, a decis sa ajute si alti oameni in situatia lui prin intermediul acestei fundatii.

Proiectul a reusit sa ajunga la sute de milioane de telespectatori care i-au putut auzi pentru prima oara pe Luciano Pavarotti, Plácido Domingo si José Carreras cand acestia au cantat in deschiderea Cupei Mondiale la fotbal de la Roma.

Gandit ca un concert caritabil, trioul a devenit un adevarat fenomen care a incantat ascultatorii din intreaga lume. Un ultim concert fusese prevazut pentru 4 iunie 2005 în Monterrey, Mexic, insa Luciano Pavarotti nu a mai putut urca pe scena din motive de sanatate.

O investigatie jurnalistica a dus in 2019 la dezvaluiri despre agresiunile sexuale pe care Placido Domingo le practica in teatrele si operele unde a lucrat.

Periodic, mai multe femei de peste tot din lume povestesc despre agresiunile sexuale la care au fost supuse, iar cea mai recenta marturie a aparut chiar la sfarsitul saptamanii trecute, cand o femeie anonima din Spania a povestit pentru Le Figaro despre momentele inadecvate petrecute alaturi de tenor.

Ancheta din 2020 a fost realizata de American Guild of Musical Artists (AGMA) si a concluzionat ca Domingo a avut un comportament nepotrivit, tenorul si-a cerut scuze, spunand ca ii pare „sincer rau pentru durerea pe care le-am provocat-o”.

Domingo a raspuns public acuzatiilor aduse printr-o postare emisa pe pagina de Facebook unde a incercat sa isi ceara scuze si a sfarsit prin a nega intamplarile: „Scuzele mele au fost sincere si din suflet, catre orice coleg pe care l-am facut sa se simta inconfortabil sau ranit, in orice maniera, de orice am facut sau spus vreodata. Nu a fost niciodata intentia mea sa ranesc sau deranjez pe cineva. Dar stiu ce nu am facut si voi nega din nou. Nu m-am purtat niciodata agresiv fata de cineva, si nu am facut niciodata nimic ca sa impiedice sau sa raneasca cariera cuiva in vreun fel. Dimpotriva, mi-am petrecut o mare parte din jumatatea de secol in lumea operei sustinand industria si promovand cariera nenumaratilor cantareti.”

La momentul respectiv, i-au fost anulate mai multe spectacole peste tot in lume, inclusiv la Metropolitan Opera din New York si Opera din San Francisco, fiind fortat sa demisioneze si din functia de director general al Operei din Los Angeles, unde si acolo a fost acuzat de agresiuni sexuale.

In cazul tenorului, niciuna dintre acuzatii nu a avut urmari penale, motiv pentru care Placido Domingo a declarat intr-un interviu recent oferit ziarulul El Mondo ca nu a hartuit pe nimeni si ca toate discutiile s-au rostogolit in spatiul public pentru ca el a refuzat sa dea un drept la replica. Din vara anului trecut, artistul si-a reluat programul de concerte.

Dincolo de agresiunile sexuale, in august 2022, procurorii argentinieni au stabilit ca tenorul spaniol Plácido Domingo are legatura cu un grup criminal din Buenos Aires care era un front pentru numeroase crime, printre care trafic de droguri, de persoane si prostitutie, inclusiv cu minori.

Citește în continuare