Skip to content

Praga valorifica malurile raului Vltava cu ajutorul cafenelelor si atelierelor de creatie. Si Timisoara are un proiect similar pe malul Begai, unde exista inclusiv un micro-muzeu dedicat designului grafic si artei tipografice

Arhitectul Petr Janda a transformat o serie de spatii de pe malurile raului Vltava din Praga in spatii publice versatile, ca parte a unui proiect menit sa revitalizeze zona delimitata de rau. Acest proiect reprezinta cea mai mare investitie din Praga in spatii publice de la sfarsitul comunismului din 1989, fiind un proiect amandat inca din 2009.

Spatiul de pe malul apei are mai multe bolti care seamana cu niste seifuri, iar arhitectul a gandit aceste locuri ca sa integreze si restul elementelor, astfel: boltile mari cu fatada de sticla contin magazine si galerii, boltile cu usi din otel, servesc cafenele si ateliere, iar alte spatii sunt utilizate pentru toaletele publice, lasand totodata libertatea fiecarui chirias de a-si amenaja spatiul interior dupa nevoile sale.

Si la Timisoara se acorda atentie deosebita malurilor Begai. Primaria ofera plimbari cu vaporasul dintr-un capat in celalalt al orasului in regim de transport in comun, cu numeroase statii pe traseu, pista de biciclete, dar si o serie de terase cu vedere spre rau.

De asemenea, exista si TypopassageTM, un micro-muzeu dedicat designului grafic si artei tipografice, nascut din necesitatea de a spori gradul de constientizare al publicului larg cu privire la impactul socio-cultural al comunicarii vizuale intr-unul dintre picioarele podului peste Bega.

Infiintat in anul 2011 la Timisoara, TypopassageTM activeaza intr-o retea de spatii expozitionale neconventionale, dupa modelul Typopassage Viena, unde proiectul Typopassage face parte dintr-o serie de pasaje tematice gazduite de spatiul public din MuseumsQuartier.

La Bucuresti, desi Dambovita strabate orasul de la nord-vest la sud-est pe o distanta de 22 de km, spatiul este prea putin valorificat de municipalitate.

Desi de-a lungul timpului au existat initiative de a pune in valoare malurile Dambovitei, momentan exista o promenada in zona Unirii-Biblioteca Nationala, si o serie de evenimente care au in centru ideea de sporturi pe apa, ca plimbarile cu SUP-urile sau in canotcile, ambarcatiunea gandita de Ivan Patzaichin pentru turismul lent.

De curand, a avut loc Dambovita Delivery, o serie de activitati edu-sportive pe rau si pe strada, unde este propusa transformarea raului intr-un spatiu public, in care oamenii sa se bucure de apa, de fauna si flora si de comunitatea din jurul lui.

Citește în continuare