Skip to content

De vizitat. Doua muzee din Bucuresti premiate pentru design si calitatea informationala: Muzeul Literaturii Romane si Casa Anton Pann. Premiul European Museum Award a fost acordat pentru prima data unui muzeu romanesc.

European Museum Academy a premiat cde curand ele mai remarcabile muzee europene in 2020 – 2021, pentru care au oferit trei trofee: DASA Award, Luigi Micheletti Award si Art Museum Award.

Pentru premiul DASA Award, care onoreaza excelenta in oportunitatea de invatare oferita de muzee, evidentiindu-le pe acelea dedicate educatiei si informarii in moduri inovative, conform informatiilor aparute in revista Zeppelin, au fost desemnati trei finalisti: Rembrandt House Museum din Amsterdam – Olanda, Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti – Romania si  Stapferhaus din Lenzburg – Elvetia.

Criteriul de baza al acestei distinctii e cel educational, fiind vizate calitatea naratiunilor si creativitatea designului expozitional si a programelor educative. „Colectiile acestui muzeu includ 350.000 de manuscrise, carti, fotografii si opere din ultimele 6 secole. Hologramele, tabletele si instalatiile interactive te ghideaza prin literatura romana a acestor sute de ani, intr-o modalitate moderna. Juriul a apreciat ca acest muzeu este un model in ceea ce priveste relevanta sociala si realizarea scenografica. Demonstreaza o cautare a programelor educationale care sa deschidă lumea literaturii catre vizitatori, functionand ca un vehicul pentru teme sociale majore. Este vorba despre Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti, Romania”, noteaza publicatia Zeppelin.

Casa Anton Pann si Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti– expozitia permanenta si sediul central, au fost create de catre biroul Zeppelin Design, atat in ce priveste amenajarea cat si conceptul curatorial.

Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti este situat in centrul Capitalei, pe Strada Nicolae Cretulescu nr. 8, intr-o cladire gazduita in eleganta locuinta de inceput de secol XX, care a apartinut generalului de divizie Leon Mavrocordat.

Dispus pe patru niveluri, fiecare sala ofera posibilitatea unui dialog elegant si subtil intre literatura (manuscrisele, cartile, fotografiile si obiectele personale ale scriitorilor), arhitectura (preocuparea pentru structura saloanelor si ornamentatia plafoanelor), arte vizuale (tablouri, sculpturi) si instalatiile virtuale moderne (holodeck, holopixel, plasme interactive si informative).

Vizitatorii au acces la audioghiduri personalizate in functie de varsta – pentru copii si adolescenti, tineri si adulti – sau la ghidurile concepute pentru persoanele cu nevoi speciale (ghidul MNLR in limbaj mimico-gestual pentru surzi, ghidul MNLR in Braille pentru persoane nevazatoare), la aplicatii si dispozitive interactive pentru o experienta cat mai placuta, cu informatii complete si accesibile. Turistii straini pot utiliza aplicatia pentru lectura descrierilor exponatelor si pentru audioghidul MNLR in limba engleza, iar pentru ghidaje in limbile franceza, germana si spaniola este necesara o programare.

Casa Anton Pann (Strada Anton Pann 20) spune povestea vietii unui scriitor spusa intr-un mod inedit, o incursiune in lumea literara si politica a vremii lui. Douazeci si trei de instrumente muzicale reprezentative pentru prima jumatate a secolului al XIX-lea, o arhiva de sunete, partituri, piese vocale si instrumentale, laice si religioase compuse de Anton Pann sunt disponibile aici, prezentate printr-un concept curatorial propus de arhitectii Constantin Goagea si Justin Baroncea.

Casa, prima si singura in care Anton Pann a locuit fara chirie, a fost cumparata – impreuna cu locul – la 20 februarie 1848. Aflată la mica distanta de Biserica Sfantul Stelian-Lucaci, in a carei strana dreapta a cantat Anton Pann, locuinta are o curte larga, in care proprietarul si-a putut muta tipografia. Casa a intrat in patrimoniul MNLR de curand, fiind pentru prima data cand intra in circuit public.

foto e-zeppelin

Citește în continuare