Skip to content

Scandal la Premiile Cesar. Incidente cu fumigene impotriva lui Roman Polanski. Regizorul a castigat premiul pentru cel mai bun regizor.

Aseara Gala Premiilor Cesar – cele mai importante premii dedicate cinematografiei franceze – s-a transformat intr-un circ televizat, cu proteste masive la intrarea in cinematograful in care avea loc ceremonia, proteste care au dus interventia in forta a politiei.

Cateva sute de manifestanti, in mare majoritate femei, au protestat fata de cele 12 nominalizari pe care le avea filmul lui Roman Polanski, “J’accuse”, in conditiile in care regizorul se lupta de multi ani cu o acuzatie de viol pe care a si recunoscut-o, dar a fugit din fata judecatorilor pentru a-si primi pedeapa. Protestele au trecut de la slogane impotriva cineastului („Polanski violator, cinematografia vinovata, publicul complice”) la blocarea strazilor, fortarea unei bariere, mobilier din restaurantele vecine aruncat catre politisti si interventia in forta a politiei cu gaze lacrimogene.

In dimineata ceremoniei, ministrul culturii din Franta, Franck Riester, invitat la un post de radio, a comentat ca acordarea premiului lui Polanski ar fi “un semnal gresit pe care nu vrem sa-l dam celor care lupta impotriva agresiunilor sexuale”

Polanski, in varsta de 86 de ani, a decis sa nu participe la ceremonia anuala a cinematografiei franceze spunand ca e victima unui linsaj public, la fel s-a intamplat si cu intreaga echipa a filmului sau „J’accuse”, inclusiv actorul Jean Dujardin care detinea rolul principal. 

Filmul lui Polanski “J’acusse” a primit in cele din urma 3 statuete – cel mai bun regizor, cea mai buna adaptare si cele mai bune decoruri.

In momentul in care a fost anuntat castigatorul pentru cel mai bun regizor, actrita Adele Haenel, care a marturist ca a fost agresata sexual pe cand avea 12 ani, a parasit sala de ceremonie in semn de protest impreuna cu alti invitati.  Adele Haenel era nominalizata pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal pentru filmul “Portrait de la jeune fille en feu” regizat de Céline Sciamma, care in cele din urma a castigat doar premiul pentru cea mai buna imagine.

Cel mai recent film al lui Polanski este un thriller istoric despre Afacerea Dreyfus, unul dintre cele mai mari scandaluri politice din istoria moderna a Franţei.

Polanski a fost gasit vinovat de justitia americana, in 1978, pentru ca a intretinut relatii sexuale cu o fata in varsta de 13 ani, Samantha Geimer. El a recunoscut fapta, a petrecut 42 de zile in inchisoare, apoi a fugit din Statele Unite in Franţa, tara care nu-si extradeaza cetatenii.

Nu este prima data cand Academia César se afla în centrul unei controverse din cauza lui Polanski. In 2017, el a fost ales sa fie preşedintele juriului, insa a a renuntat sa particpe dupa ce decizia numirii sale a starnit un val de critici. In 2018, a fost exclus din Academia americana de film.

Filmul lui Polanski „Jaccuse” a fost insotit de proteste la toate festivalurile la care a participat inca de anul trecut, dar si-a gasit mereu sustinatori

Citește în continuare