Skip to content

Premiile Gopo 2022: Victor Rebengiuc si Mariana Mihut vor primi Premiul pentru intreaga cariera. Ceremonia are loc pe 3 mai la Teatrul National din Bucuresti

Doi dintre cei mai importanti actori din Romania, cunoscuti de publicul larg atat din teatru, cat si din film, Victor Rebengiuc ai Mariana Mihuț vor fi celebrati la cea de-a 16-a editie a Premiilor Gopo cu Premiul pentru intreaga cariera. 

Cu o cariera artistica impresionanta, care se intinde peste 65 de ani Victor Rebengiuc este unul dintre cei mai importanti actori de film, teatru si televiziune din Romania.

E cel mai mare actor roman in viata, cu o cariera in teatru si in film greu de egalat, dar si cu performante in cariera didactica. Domnia sa spune ca “mai incap cateva roluri” ca sa fie considerat un mare actor roman, dar performantele sale sunt la foarte mare distanta de ale oricarui alt actor roman in viata.

In ultimii ani, Victor Rebengiuc a fost foarte prezent in viata publica nu doar ca actor, ci si ca activist social, vocea sa fiind foarte puternica si vehementa impotriva legilor care favorizau coruptia, iar activitatea sa din social media i-a inspirat si motivat pe multi tineri sa aiba o voce pe teme sociale in spatiu public.

Victor Rebengiuc s-a nascut in Bucuresti, pe 10 februarie 1933, si a debutat pe marele ecran in 1956, in lungmetrajul „Mandrie (Marius Teodorescu), iar in 1964 a cucerit publicul in rolul magistral din „Padurea spanzuratilor (r. Liviu Ciulei). Generatii intregi de cinefili l-au admirat in „Morometii (r. Stere Gulea, 1987), in productiile regizate de Lucian Pintilie („De ce trag clopotele, Mitica?, „Balanta, „Prea tarziu, „Terminus Paradis, „Niki Ardelean, colonel in rezerva”, „Tertium non datur), in filmele lui Dan Pita („Tanase Scatiu, „Dreptate in lanturi, „Faleze de nisip, „Omul zilei), sau in lungmetraje recente si foarte premiate precum „Medalia de onoare (r. Calin Peter Netzer, 2009), „Cainele japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu, 2013 – film pentru care a obtinut un alt Premiu Gopo) sau „Aferim! (r. Radu Jude, 2015).

Celor peste 70 de roluri pe care le-a interpretat in film, li s-au alaturat, de-a lungul carierei, alte 200 de personaje carora le-a dat viata pe scenele teatrelor din Romania.  

In prezent, il puteti vedea pe scena TNB in „Regele Moare”, alaturi de minunata Mariana Mihut.

Actrita Mariana Mihut s-a remarcat in lumea cinematografiei inca de la debutul sau din Padurea spanzuratilor (r. Liviu Ciulei), prima sa aparitie pe marele ecran alaturi de Victor Rebengiuc, partenerul sau de viata si de scena inca din 1965.

Personaj de marca a generatiei de aur a actoriei romanesti, a interpretat roluri memorabile in filme precum „De ce trag clopotele, Mitica?” (1981) si„Balanta” (1992), ambele in regia luiLucian Pintilie,„Cei care platesc cu viata” (r. Serban Marinescu, 1989),„Capcana” (r. Manole Marcus, 1974),„Ultima frontiera a mortii” (r. Virgil Calotescu, 1979),„Cel mai iubit dintre pamanteni” (r. Serban Marinescu, 1993), „Diminetile unui baiat cuminte” (r. Andrei Blaier, 1967),  „Profetul, aurul si ardelenii” (r. Dan Pita, 1978), „Un echipaj pentru Singapore” (r. Nicu Stan, 1982), „Fructe de padure” (r. Alexandru Tatos, 1983), „Nunta muta” (r. Horatiu Malaele, 2008) sau „Tatal fantoma” (r. Lucian Georgescu, 2011), unde a incantat publicul intr-o aparitie episodica alaturi de Victor Rebengiuc.

In teatru, Mariana Mihut a dat viata unui numar impresionant de personaje remarcabile, pentru care a fost recompensata cu distinctii importante.

Doamna Mariana Mihut este una dintre personalitatile teatrului Bulandra si ale teatrului romanesc, un “soi” de artist rar in aceste vremuri: cu o putere si o influenta date de talent si munca sustinuta in peste 50 de ani de teatru, nicidecum de expunerea excesiva sau participari la viata sociala sau mondena.

De-a lungul prestigioasei sale cariere, Mariana Mihut a jucat la Teatrul „Bulandra” in peste 30 de productii. A inceput cu Mincinosul de Carlo Goldoni, alaturi de regizoarea Sanda Manu, și a continuat cu artiști precum Alexandru Bocanet, Lucian Pintilie, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Catalina Buzoianu, Valeriu Moisescu, Silviu Purcarete, Yuriy Kordonskiy și multi altii. A facut parte din trupa de elita a „Bulandrei” și, mai mult decat orice, a invatat și trait lectia de teatru numita Liviu Ciulei și Lucian Pintilie.

Premiile Gopo vor avea loc pe 3 mai si evenimentul fi transmis in direct pe VOYO, TIFF Unlimited si premiilegopo.ro.

Citește în continuare