Skip to content

Bill Kramer, directorul premiilor Oscar, ia in calcul posibilitatea de a renunta la categoriile masculine si feminine de actorie in favoarea unor categorii neutre. Ceremonia va implini in curand 100 de ani.

Peste patru ani, gala premiilor Oscar va implini 100 de ani. Bill Kramer, Directorul General al Academiei Americane a Artelor si Stiintelor Cinematografice, pregateste de o serie de schimbari semnificative pentru a aduce evenimentul in ton cu discursul actual din randul publicului larg si al presei. 

Pe langa introducerea unor noi categorii, una dintre schimbarile revolutionare ar putea fi legata de redefinerea categoriilor pentru cei mai buni actori din binaritatea masculin-feminin in categorii neutre in care sa poata fi incadrati si actorii care au alte identitati de gen. 

Dezvaluirile au fost facute de Kramer intr-un interviu acordat publicatiei Variety in care se insista asupra negocierilor pe care directorul Oscarurilor le poarta cu Disney, compania care detine ABC, televiziunea ce difuzeaza si finanteaza gala Oscar.

Bill Kramer

Kramer a preluat conducerea Academiei Americane a Artelor si Stiintelor Cinematografice in iulie 2022, dupa ce si-a construit o cariera solida in strangerea de fonduri pentru organizatii non-profit precum Festivalul de Film Sundance, Scoala de Arte CalArts si Muzeul Academiei de Film. 

La randul ei, institutia din spatele Oscarurilor se afla in sectorul nonprofit.  Pentru ca industria cinematografica traditionala — filmele din cinematografe — are probleme tot mari mari in ultimii ani, Academia Americana a Filmului trebuie sa treaca de asemenea prin schimbari. A scazut interesul in gala Oscar, se zvoneste ca voteaza din ce in ce mai putini membrii ai academiei in fiecare an iar ABC, televiziunea care investeste 100 de milioane de dolari anual in organizarea ceremoniei de decernare a premiilor si finantarea academiei, se afla in proces de renegociere a contractului semnat in 2016, care expira in 2028. Potrivit jurnalistilor americani, ABC ar dori sa scada suma considerabil.

Kramer are o misiune grea, trebuie sa sa gaseasca o modalitate prin care Oscarurile sa ramana relevante si sigure din punct de vedere financiar, mai ales ca recent au fost concediate mai multe persoane din cadrul organizatiei. Academia a creat o initiativa prin care cauta donatii de 500 de milioane de dolari pana in 2028, primind deja 100 de milioane de dolari din partea companiei Rolex.

Totusi, dupa ravagiile pandemiei si ale grevelor, industria cinematografica are probleme mari, incasarile din box office sunt in scadere cu 26% fata de 2023 iar studiourile Paramount sunt scoase la vanzare deoarece s-ar putea afla in pragul falimentului. 

“Dar ce se afla in viitor? Nu sunt 100% sigur, dar vorbim despre asta in mod activ si des. Peisajul se schimba intr-un ritm extrem de dinamic”, a declarat Kramer pentru Variety, pe un ton care se incearca a fi optimist dar care lasa sa se vada nesiguranta si fricile ce domina Hollywood-ul in ultimul an.

In timp ce Oscarurile s-au confruntat cu critici dure pentru faptul ca nu nominalizeaza si nu premiaza indeajuns de multe persoane de culoare, femei, asiatici, latino-americani si indivizi LGBT+, audienta ceremoniei a atins cel mai scazut nivel din istorie in 2021.

Daca in 1998, cand “Titanic” castiga 11 trofee Oscar, inclusiv cel mai bun film al anului, peste 50 de milioane de persoane urmareau ceremonia Oscar in fata televizoarelor, in 2021 audienta a ajuns sub 20 de milioane de telespectatori. 

Intrebat de Variety daca premiile Oscar vor schimba categoriile de actorie pentru a deveni neutre din punct de vedere al genului —asa cum au cerut mai multi actori ─ , Kramer a spus ca “exploram acest subiect cu comitetele noastre de premii, de membri, de echitate si de incluziune si, in curand, cu Consiliul Guvernatorilor. Este in faza de explorare timpurie si una dintre multele conversatii despre viitorul premiilor si al Oscarurilor. Inca investigam cum ar putea arata acest lucru.”

In privinta diversitatii nominalizatilor si laureatilor, Oscarurile au fost criticate in primul rand pentru ca varsta medie a votantilor ar fi de 61-62 de ani, 76% sunt barbati si 94% sunt albi. Acest lucru se desfasoara dupa standarde vechi care nu reprezinta datele demografice din Statelor Unite. In recensamantul din 2021 erau 61,6% albi, 12,4% negri si afro-americani iar restul apartin altor rase, in timp ce 51,1% din populatia este formata din femei.

Directorul Oscarurilor sustine ca a purtat si continua sa poarte discutii cu membrii Academiei Americane de Film pentru “a ne asigura ca acestia urmaresc filmele cu o minte deschisa, luand in considerare excelenta in functie de rasa, etnie si gen.”

La editia din 2026, va fi introdus un nou trofeu pentru “cel mai bun casting” iar pentru editiile viitoare se ia in discutie decernarea unui premiu pentru “cele mai bune cascadorii”.

Citește în continuare