Skip to content

„Asteroid City” de Wes Anderson, noul film despre viata lui Caravaggio si lungmetraje premiate la Cannes, Berlinale si Venetia, in selectia Bucharest International Film Festival 2023. Evenimentul incepe de vineri, 15 septembrie.

Vineri, 15 septembrie va incepe a XIX-a editie Bucharest International Film Festival 2023 (BIFF). Timp de o saptamana veti putea viziona in cinematografele bucurestene filmele care au facut deja turul marilor festivaluri internationale de film, multe dintre ele fiind premiate si inscrise chiar in cursa pentru Oscar.

Avand premiera la Cannes, Berlinale, Venetia sau Rotterdam, filmele sunt impartite in cinci categorii: Competitia Oficiala, Panorama, Autori Romani, Istorie si Cinema, Omagiu (anul acesta figura marcanta in memoriam va fi cea a marelui pianist japonez Ryuichi Sakamoto).

Filmele vor putea fi vazuta pana pe 22 septembrie in patru locuri deja cunoscute cinefililor: Cinema Muzeul Taranului, Sala Mare-ARCUB, CREART – Gradina cu filme si Cinema Union. Selectia de anul acesta este cu adevarat impresionanta si ofera oportunitatea de a descoperi filme in premiera si avanpremiera nationala.

Sectiunea Panorama aduce trei dintre cele mai apreciate filme lansate in ultimul an: „Asteroid City”, „Caravaggio’s Shadow” si  „Il Boemo”.

“Sectiunea Panorama, din cadrul BIFF, este una dintre cele mai cautate si apreciate de public de-a lungul timpului. Filmele din aceasta sectiune au atras in sali mii de spectatori in ultimii 19 ani si au fost indelung apreciate. Sunt bucuros ca putem aduce la Bucuresti si in acest an productii proaspete, ce tocmai au fost lansate, nedifuzate pana acum pe marile ecrane de la noi din tara. Astfel publicul va putea viziona pentru prima data filme ce deja au fost recunoscute si apreciate de critici, la cele mai importante competitii din lume. Speram ca si in acest an publicul sa fie incantat si bucuros de eforturile pe care le-am facut pentru a putea aduce in fata lor cele mai bune proiectii in cadrul BIFF“, a declarat Alex Serban co-organizator BIFF si presedinte al Asociatiei Culturale Grigore Vasiliu Birlic.

Prin intermediul acestei sectiuni, BIFF aduce in prim plan filme care abordeaza o paleta larga de subiecte si teme, de la filme biografice la documentare experimentale si geniul lui Wes Anderson.

Programul din acest an include „La Bête” de Bertrand Bonello – prezent in competitia internationala a Festivalului de la Venetia 2023, Nominalizat la Leul de Aur (Golden Lion – Best film), „El Echo”, regia Tatiana Huezo –  Festivalul International de Film de la Berlin – Castigator al Premiului Encounters – Cel mai bun regizor (Tatiana Huezo) si Castigator al Sectiunii Documentar si Best Experimental Documentary la Jerusalem Film Festival (2023) unde a fost nominalizat si pentru Best International Film.

Alaturi de acestea veti putea urmari „Here de Bas Devos” – selectionat la Berlin International Film Festival – Castigator Encounters Award 2023 si Best International Feature Film din cadrul Guanajuato International Film Festival 2023 si „The Breaking Ice”, regia Anthony Chen –  Nominalizat la Cannes Film Festival 2023 (Un Certain Regard).

Filmul care va inchide festivalul urmeaza sa fie anuntat ca “film surpriza”.

Vedeta sectiunii Panorama este „Asteroid City” in regia lui Wes Anderson – Nominalizat la Cannes Film Festival 2023 (Palme d’Or), Hollywood Critics Association Midseason Award 2023 (Best Picture, Best Supporting Actress si Best Screenplay). Mai multe despre aceasta pelicula puteti citi mai jos.

Filmul pastreaza “regulile” lui Wes Anderson: umor, culori desaturate si o distributie care reuneste cei mai cool si mai smart actori actori ai momentului.

Din distributie fac parte Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jason Schwartzman, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Hope Davis, Stephen Park, Rupert Friend, Maya Hawke, Steve Carell, Matt Dillon, Hong Chau, Willem Dafoe, Margot Robbie, Tony Revolori, Jake Ryan si Jeff Goldblum.

Pentru pasionatii de filme de epoca, BIFF a pregatit doua bijuterii ale acestui gen cinematografic. Primul este  „Il Boemo” de Petr Václav – propunerea Cehiei la Oscar 2023 si castigator al premiilor Czech Lion 2023 pentru Cel mai bun film, regizor, screenplay, sunet, make-up, costume, nominalizat la Palm Springs International Film Festival 2023 (Best Foreign Language Film), San Sebastian International Film Festival 2023 (Best Film), Finale Plzen 2023 (Best Film).

„Il Boemo” este un film biografic despre viata si cariera compozitorului ceh Josef Mysliveček (1731-1781), unul dintre cei mai aclamati si prolifici creatori de opera seria, un gen muzical popular in Europa, mai ales in Italia, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Vojtech Dyk joaca rolul lui Mysliveček in timp ce Philip Hahn il joaca pe Mozart.

Al doilea este „Caravaggio’s Shadow” de Michele Placido, a doua mare ecranizare despre viata lui Caravaggio dupa celebrul film cult al lui Derek Jarman din 1986. Ii are in distributie pe Riccardo Scamarcio in rolul celebrului artist baroc Caravaggio, Louis Garrel in rolul Schatten, Isabelle Huppert in rolul Constanza Sforza Colonna, Micaela Ramazzotti in rolul Lena Antonietti si Michele Placido in rolul Cardinalului Francesco Maria del Monte, unul dintre cei mai importanti mecena ai artistului.

Filmul a primit 5 nominalizari la premiile David Donatello, a castigat doua trofee si a fost recompensat cu Medalia de argint de catre Sindicatul National Italian al Jurnalistilor de Film pentru Cea mai buna productie si pentru cele mai bune costume.

Competitia BIFF 2023 include opt filme ale unor cineasti care au reusit sa cucereasca critica si uneori si juriile de la Berlinale, Cannes, Rotterdam, Sundance sau Locarno. 

„Filme de debut riscante, proaspete si pline de viata, care ajung pentru prima data in Romania si care vor avea o sansa la premiu, in cadrul celui mai important festival de lungmetraje din capitala tarii, pentru a fi descoperite de publicul cinefil. Sunt filme care preiau stafeta de la cele premiate anul trecut: Aftersun, Hit the Road, si bineinteles, Falcon Lake, care a fost distribuit in tara in urma castigarii Premiului pentru cel mai bun film la BIFF”, a declarat Jose Cabrera, curatorul competitiei BIFF 2023.

Cele sapte filme din competitie sunt:

„Totem” regizat de Lila Avilés (Premiul juriului ecumenic – Berlinale 2023).

„The Sweet East”, in regia lui Sean Price Williams (nominalizat la Cannes Film Festival 2023 – Quinzaine des cinéastes).

„Disco Boy”, semnat de Giacomo Abbruzzese (Ursul de Argint Berlinale 2023 – Contributie Artistica Remarcabila Hélène Louvart)

„Past Lives” este un film scris si regizat  de Celine Song care a avut premiera mondiala anul acesta la  Festivalul de Film de la Sundance si in Germania, la Festivalul International de Film de la Berlin.

„Inside the Yellow Cocoon Shell”, regizat de Pham Thien An (trofeul Camera d’Or la cea de-a 76 editie a Festivalului de Film de la Cannes).

„Day of the Tiger” (Tigru), regizat de Andrei Tanase (care a avut premiera mondiala anul acesta la Festivalul de Film de la Rotterdam, nominalizat la Marele Premiu al Juriului in cadrul Festival premiers plans D’Angers 2023).

„Ein schöner Ort” (A Good Place), in regia Katharinei Huber (nominalizat la categoria Cineasti del presente din cadrul Festivalului de film de la Locarno 2023).

In sectiunea Autori Romani veti putea urmari „Arsenie. Viata de apoi” in regia lui Alexandru Solomon, „Playback” de Iulia Rugina, „Castelul Craitei” de Liviu Marghidan si „Boxing with myself” de Andreiana Mihail.

In sectiunea Istorie si Cinema sunt incluse lungmetrajele „Ultima transhumanta” in regia lui Dragos Lumpan, „Intre chin si amin” de Toma Enache si „Valea Orbilor” de Ion Ionescu.

Biletele pentru BIFF 2023 pot fi achizitionate de aici. Programul complet al festivalului, inclusiv al masterclassurilor si al evenimentelor conexe il gasiti aici.

Citește în continuare