Skip to content

Peste 65 de evenimente sunt deschise pana pe 22 mai la Romanian Design Week 2022, cel mai mare festival dedicat industriilor creative locale.

Timp de 10 zile, Romanian Design Week 2022 transforma Bucurestiul intr-un hub care celebreaza creativitatea si artistii care schimba lumea inconjuratoare. Editia din acest an a celui mai mare festival dedicat industriilor creative locale se desfasoara intre 13 si 22 mai 2022 in peste 60 de spatii si include expozitii, muzica, shopping de design romanesc si activitati de relaxare.

Organizat de The Institute, RDW 2022 se desfasoara sub tema „#FORWARD” care se refera la modalitatile prin care putem face pasul urmator spre consumul produselor si serviciilor generate de disciplinele creative, precum si la scenarii pentru un viitor al inovatiei, incluziunii, sustenabilitatii si colaborarii. In acest sens, expozitiile si evenimentele din cadrul editiei cu numarul 10 a RDW sunt co-produse cu unele dintre cele mai relevante organizatii creativ culturale de pe plan local. 

Destinatia principala a festivalului ramane si in acest Combinatul Fondului Plastic insa festivalul este completat de zeci de evenimente-satelit raspandite in mai multe zone si cartiere creative ale capitalei.

Una dintre primele expozitii care va intampina la intrarea in festival este „Building the future. Together” de la Galeria Nicodim. Este o expozitie-manifest dezvoltata in parteneriat cu Nod Makerspace, care cuprinde 6 instalatii interactive care ii vor bucura de adulti si pe copii deopotriva. Face parte din programul Noul Bauhaus European despre care puteti citi mai jos. 

Expozitia „Valuable Objects”, curatoriata de arhitecta Adela Maria Marius, fondatoarea galeriei Epretext, prezinta artisti si designeri romani precum Ana Adam, Mircea Cantor, Cosmin Florea, Ami Amalia, Constantin Flondor, Peter Jecza, Atelier Kairos & Bogdan Ciocodeica, Radu Abraham, Octavia Chiru, Ciprian Muresan, Marius Bercea si Sasa Lazar.

Expozitia „ZOOM IN: SUSTAINABLE DESIGN” este o initiativa OTOTO care poarta vizitatorii in substratul procesului de design al unor piese vestimentare de zi cu zi – cum ar fi tricouri, jeansi, sneakersi sau genti – provocandu-i sa le examineze si sa le aprecieze diferit, pornind de la principiile de design sustenabil si luand in calcul atat ce inseamna ele pentru planeta, cat si pentru cei care le poarta.  

Colectia capsula creata de maestrul Stefan Caltia si designerul Mihaela Glavan a fost adaptata in spatiul Galeriei ArtSafe din cadrul Combinatului Fondului Plastic dupa un concept expozitional realizat de Cristiana Raluca Draghici.

Expozitia prezinta rigurozitatea arhitecturala a creatiilor Mihaelei Glavan, care se intalneste cu universul fantastic din operele pictorului Stefan Caltia. Mai multe despre aceasta colectie puteti afla mai jos, va recomandam sa cereti un poster gratuit inaintea de finalizarea vizitezi in expozitie.

Pe langa expozitiile internationale din programul Design Flags – cea mai memorabila fiind „Smart Hungary” adusa la Bucuresti Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti, unul dintre cele mai pozitive aspecte ale acestei editii RDW 2022 este magazinul de design romanesc.

Expozitiile promoveaza in mod traditional artistii si designerii creatori insa concept store-ul are scopul de a incuraja vizitatorii sa sprijine afacerile locale prin achizitionarea unor obiecte de foarte buna calitate, realizate manual din materiale organice si predominant sustenabile.

Magazinul RDW se gaseste in interiorul Galeriei Senat si include peste 100 de designeri si artisti romani, reprezentati de nume precum: Askia, Dizainar, Molecule-F, room21, Patzaikin, Epretext si Art Editions. 

Pe de alta parte, spatiul din exterior de la Combinatul Fondului Plastic – RDW Social – ofera un program zilnic de activitati, instalatii interactive, muzica si evenimente, precum si o zona dedicata pentru mancare si bauturi. Pentru un mic moment de rasfat, va recomandam sa incercati „Cheesy Fries”.  

Serile vor fi animate de programul propus de Black Rhino Radio si de cei peste 25 de DJ invitati. Nu lipsesc nici instalatiile interactive, cea mai spectaculoasa fiind „Explorers of the Multiverse” realizata de studioul de arta si tehnologie H3, in parteneriat cu IQOS. Este o experienta multisenzoriala imersiva, prin care vizitatorii sunt invitati la un proces de autocunoastere, atat din perspectiva proprie, cat si prin ochii celorlalti.

Alte 65 de evenimente-satelit impanzesc Capitala pe parcursul #RDW10, ca parte din programul Design GO. Designeri, galerii de arta, studiouri de design si arhitectura, ateliere, muzee, showroom-uri si cafenele din Bucuresti organizeaza propriile activitati, in cadrul festivalului. 

In perioada 14–22 mai, ansamblul de patrimoniu Asezamintele Ion I.C. Bratianu este redeschis pentru publicul larg, cu sprijinul OAR Bucuresti si al Bibliotecii Nationale a Romaniei si in parteneriat cu ExpoArte. Pe perioada festivalului se numeste Design House, iar spatiul este reconfigurat zilnic pentru a gazdui o alta expozitie personala semnata de un designer roman. 

Designerii care vor expune la Asezamintele Ion I.C. Bratianu sunt, in ordinea aparitiilor: Radu Abraham, Livia Falcaru, ASKIA, Ioana Ciolacu, Daniel&Andrew, Lucian Alexandru Arsene, Atelier Vast, Smaranda Almasan, Sebastian Pren si Radu Manelici. 

Expozitia de design, gazduita de fosta sala de lectura a ansamblului, gazduieste un nou designer in fiecare zi, intr-un demers ce imprumuta din dinamismul industriilor creative locale, prezentand exemple de design grafic, ilustratie, design de produs si fashion design. Publicul ii va putea intalni personal pe fiecare dintre designerii mentionati, in ziua dedicata lor.

Programul cuprinde, de asemenea, tururi ghidate realizate de ARCEN in zona din proximitatea ansamblului, precum si integrarea Parcului I.C. Bratianu in traseul de activitati recreative din cadrul festivalului. In plus, pe 19 mai va avea loc „Noaptea Studiourilor de Arhitectura” cand 17 studiouri de arhitectura din Bucuresti isi deschid portile pentru public. 

Muzeul National al Taranului Roman intra anul acesta in circuitul Romanian Design Week, cu expozitia „Conectat la natura (traditie circulara)”, proiect curatoriat de arhitectul Teodor Frolu, o expozitie de arta multidisciplinara, care vorbeste despre modalitatile prin care patrimoniul cultural traditional isi poate gasi loc in arta contemporana.

Expozitiile de la Combinatul Fondului Plastic pot fi vizitate de luni pana vineri in intervalul 12:00-22:00, iar in weekend intre orele 10:00-22:00. Biletele pentru accesul la festival costa 32 de lei si pot fi achizitionate online de pe Eventbook, aici. Studentii au acces gratuit la RDW folosind codul rdwstudents2022 in formularul de achizitie a biletelor si in baza carnetului de student prezentat la intrarea in expozitie.

Programul complet al evenimentului poate fi accesat aici

Citește în continuare