Skip to content

(audio) Un radio online prezinta hiturile fiecarei decade incepand cu 1900. In Romania se asculta „Zaraza” (1900), „Ionel, Ionelule” (1910), „Ciocarlia”(1920), „Aseara ti-am luat basma” (1930)

Potrivit newsletterului Civilisation, prin intermediul website-ului https://radiooooo.com va puteti plimba pe mapamond in perioada 1900 pana in prezent, descoperind hiturile fiecarei decade din majoritatea tarilor lumii.

Portalul are o varianta gratuita, prin care utilizatorii pot selecta tarile si decadedele de interes, obtinand o singura melodie a perioadei, in timp ce versiunea platita are playlist-uri din decada respectiva.

Radioul online ofera si informatii despre Romania, unde se asculta „Zaraza” – in interpretarea lui Cristian Vasile in 1900, „Ionel, Ionelule” – voce: Petre Alexandru in 1910, „Ciocarlia” – in interpretarea lui Grigoras Dinicu in 1920 , Maria Tanase si al ei cantec „Aseara ti-am luat basma” in 1930, Maria Lataretu cu „Mandra mea, sprancene multe” in 1940, „Hora de la bolintin” in interpretarea lui Toni Iordache in 1950, Gabi Lunca cu „Da mama cu biciu-n mine” in 1960, Corina Chiriac cu „Inima nu fii de piatra” in 1970, Gheorghe Zamfir cu „Memory” in 1980, Taraf de Haidouks si Tony Gatlif cu „Rind de hore” in 1990, iar perioada 2000-2021 fiind reprezentata de mai multe trupe pop.

Versiunea gratuita functioneaza si ca un shuffle muzical, asadar de fiecare data cand apasati o decada, se schimba melodia din playlist. Platforma functioneaza in sistem colaborativ, oricine poate sa propuna melodii, contribuind astfel la o memorie muzicala colectiva.

O alta platforma care completeaza experienta audio este Travel Remotely, unde oricine se poate plimba pe strazile marilor orase din lume, cum ar fi Dubai, Londra sau Tokyo, iar dezvoltatorii acestei platforme promit noi localitati listate in fiecare saptamana.

Pe website, publicul poate alege daca vrea ca vizita sa fie efectuata ziua sau noaptea, precum si felul calatoriei: pe jos, plimbandu-se pe strazi, cu trenul sau cu masina. De asemenea, sunt optiuni si pentru nivelul de zgomot al strazii, daca preferati strazile linistite sau bulevardele centrale.

Pentru cei care vor si experiente mai aproape de natura, o alta platforma de continut a gasit o metoda inovativa sa ne ajute sa calatorim. Triluri de pasari din jungla indiana, valurile marii de pe o plaja din Sardinia sau din Abu Dhabi, printre multe alte sunete disponbile publicului, sunt acum o varianta de tur audio ghidat.

Initiativa apartine Unify Cosmos, o platforma de dezvoltare personala, care a inceput sa adune sunete care ne duc cu gandul la relaxare. Cautarea a pornit in urma unei cercetari online dupa expresia cheie “cele mai cautate locuri relaxante din lume”.

Dupa ce au selectat locurile, cautate de publicul larg, au incercat combine fotografiile cu locurile respective cu un sunet specific acelui loc, luand partea audio de pe Youtube.

Citește în continuare