Skip to content

Radu Jude este primul regizor roman care va avea trei productii in Festivalul International de Film de la Berlin 2020

La cea de-a 70-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin, care se va desfasura intre 20 februarie – 1 martie 2020, doua dintre filmele regizate de Radu Jude “Tipografic Majuscul” si “Iesirea trenurilor din gara” (realizat in colaborare cu cu Adrian Cioflanca, istoric de profesie, care debuteaza astfel ca regizor) vor avea premiera internationala in sectiunea FORUM.

Este pentru prima data cand un regizor roman are selectate doua filme in aceeasi sectiune.

“Tipografic Majuscul” este o adaptare dupa spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Carbunariu si va avea premiera in cinematografele din Romania pe 21 februarie 2020.

Filmul pune in legatura, prin tehnica montajului, doua povesti si doua istorii. Una este povestea reala a adolescentului Mugur Calinescu, care, in 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte impotriva dictaturii lui Nicolae Ceausescu. Povestea lui e pusa in scena asa cum a reconstituit-o Gianina Carbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficiala a Romaniei: imagini din arhiva Televiziunii Nationale, exact din acelasi timp. 

Acesta este cel de-al 7-lea lungmetraj al regizorului din distributia caruia fac parte actorii: Serban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Serban Pavlu, Robert Arsenie, Bogdan Romedea, Alexandru Biscoveanu, Alexandru Potocean, Silvian Vilcu, Ion Rizea, Rares Hontzu, Claudia Ieremia, Irina Vacarciuc, Doriana Talmazan, Gabriel Spahiu, Gabriel Rauta si Constantin Dogioiu.

Scenariul este semnat de Radu Jude si Gianina Carbunariu, imaginea apartine lui Marius Panduru, iar montajul este realizat de Catalin Cristutiu. Scenografia este a Irinei Moscu, iar Dorin Negrau a realizat costumele. Producator este Ada Solomon.

“Tipografic Majuscul” este o productie microFILM in coproductie cu Televiziunea Romana si Hi Film Productions, realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cofinantat prin Programul Europa Creativa al Uniunii Europene, in asociere cu nomada.solo.

“Iesirea trenurilor din gara” este un film de montaj compus in intregime din fotografii de arhiva si documente referitoare la Pogromul de la Iasi din iunie 1941.

Prima parte a filmului e alcatuita din fotografii ale victimelor, insotite pe coloana sonora de declaratii si marturii despre soarta acestora. Partea a doua, mai scurta, reprezinta un montaj din fotografiile propriu-zise ale Pogromului, unele din ele inedite.

Scenariul si regia sunt semnate de Radu Jude si Adrian Cioflanca, sunetul este realizat de Dana Bunescu, iar montajul de Catalin Cristutiu. Producatori: Ada Solomon, Carla Fotea si Radu Jude, iar producator asociat este Adrian Cioflanca.  “Iesirea trenurilor din gara” este o productie microFILM si nomada.solo si va avea premiera in cinematografele din Romania in toamna acestui an.

Regizorul va participa si la Berlinale Co-Production Market, una dintre cele mai importante piete de proiecte cinematografice ce reuneste producatori, agenti de vanzari, distribuitori si finantatori din intreaga lume, cu proiectul de lungmetraj “Somnambulii”.

“Somnambulii” este cel mai recent proiect de fictiune scris de Radu Jude si produs de Ada Solomon prin microFILM. Este o comedie spumoasa despre corp, sex, tehnologie si societate. Filmarile vor incepe in vara anului 2020, iar Katia Pascariu va interpreta rolul principal.

Proiectul beneficiaza de sprijinul Centrului National al Cinematografiei si este inclus in sectiunea Rotterdam – Berlinale Express a Berlinale Co-Production Market, imediat dupa prezentarea in premiera la CineMart (26 – 29 ianuarie 2020). Sectiunea Forum a Festivalului International de Film de la Berlin prezinta anual o selectie de filme care pun accent pe inovatie sau experiment. De-a lungul anilor, aici au avut premiera filmele unor cineasti ca Jean-Luc Godard, Claude Lanzmann, Harun Farocki, Alexander Kluge, Danielle Huillet si Jean-Marie Straub, Aki Kaurismaki. 

Jeremy Irons va prezida Juriului celei de-a 70-a editii a Festivalului International de Film de la Berlin 2020.

De anul acesta festivalul are o noua sectiune competitionala, Encounters, dedicata vocilor si viziunilor noi.

In cadrul acesteia va fi prezentat si lungmetrajul “Malmkrog” regizat de Cristi Puiu, o coproductie Romania, Serbia, Elvetia, Suedia, Bosnia, Macedonia de Nord. Filmul este o calatorie prin timp si gandire, „o creatie majora, un tur de forta al cuvintelor si al punerii in scena, o fresca fascinanta prin precizie si inventivitate” si va fi proiectat in deschiderea sectiunii.

Tot aici se va vedea in premiera mondiala “Discipolul/Servants”cu Vlad Ivanov in rol principal, in regia lui Ivan Ostrochovsky. Filmul este o drama inspirata de povestile reale ale unor preoti care au avut de ales intre a colabora cu politia secreta si a rezista, in Cehoslovacia comunista, și este coprodus in Romania de Oana Bujgoi Giurgiu si Tudor Giurgiu.

Citește în continuare