Skip to content

Razvan Mazilu, invitatul Rodicai Mandache, in emisiunea „Dialoguri teatrale @Odeon”. Episodul va fi difuzat joi, de Ziua Internationala a Dansului

Teatrul Odeon marcheaza Ziua Internationala a Dansului, Joi, 29 aprilie, de la ora 11.00, cu un nou episod al emisiunii „Dialoguri teatrale @Odeon” realizata de Rodica Mandache.

Invitatul actritei Rodica Mandache va fi coregraful si dansatorul Razvan Mazilu cel prin care a ajuns dansul la Odeon in gale exceptionale menite sa incurajeze si sa puna in valoare o generatie noua de dansatori.

 “Dans la Odeon” a fost un proiect creat de Razvan Mazilu in regia lui Alexandru Dabija, in stagiunea 2001-2002.  „Cu sali intotdeauna pline, Odeonul a deschis larg usile catre marele public, contribuind decisiv la dezvoltarea artei dansului in Romania”, spune Razvan Mazilu.

Emisiunea interviu va fi difuzata joi, de la ora 11.00, pe pagina de Facebook a Teatrului Odeon, dar si pe canalul propriu de YouTube.

In plus, Teatrul Odeon se va alatura evenimentului online mondial, preluand un material video creat de Institutul International de Teatru, ITI – UNESCO. In prim-plan va fi balerinul balerinul german Friedemann Vogel.

El este si autorul mesajului Zilei Internationale a Dansului 2021. Este al doilea an, cand nu ne putem bucura de lucrurile care alta data, inainte de pandemie ne incantau: urmarirea unei piese de dans intr-o sala de spectacole sau a unei piese de teatru, cu actorii pe scena, in fata noastra.

Iata mesajul sau: „Totul incepe cu miscarea – un instinct pe care il avem cu toţii -, iar dansul este miscare rafinata pentru a comunica. Tehnica impecabila este importanta si impresionanta, insa esenta este data de ceea ce exprima dansatorul prin miscare. Ca dansatori suntem constant in miscare, tendinta noastra fiind sa cream aceste momente de neuitat. Indiferent de genul de dans, este ceea ce fiecare dansator se straduieste sa realizeze. Cand, dintr-o data insa, nu mai avem voie sa interpretam, cu teatrele inchise si festivalurile anulate, lumile noastre se opresc. Fara contact fizic. Fara spectacole. Fara public spectator. Niciodata in istoria recenta, comunitatea dansului nu a fost atat de provocata colectiv sa ramana motivata, sa isi gaseasca propriul raison d’être. Cu toate acestea, tocmai atunci cand ni s-a luat ceva pretios, apreciem cu adevarat cat de vital este ceea ce facem si cat de mult inseamna dansul pentru societate, in general. Dansatorii sunt adesea apreciati pentru performanta lor fizica, cand, de fapt, suntem sustinuţi si mai mult de forta noastra mentala. Cred ca aceasta combinatie unica de agilitate fizica si psihologica ne va ajuta sa depasim, sa ne reinventam, sa continuam sa dansam si sa inspiram”

Considerat pionier al genului musical în Roaânia, Razvan Mazilu a regizat si realizat coregrafiile pentru unele dintre cele mai de succes show-uri de la noi: ”Full Monthy”,“West Side Story”, “Mon Cabaret Noir”, “Cabaret”, “Sunetul Muzicii”, “Familia Addams” sau “We Will Rock You”.

Multe dintre aceste productii sunt creatii de autor, urmarind in detaliu viziunea lui Mazilu, el ocupandu-se nu doar de regie si coregrafie, ci si de costume.

Razvan Mazilu s-a mai apropiat de ritmurile de tango in 2005 cand la Teatrul Odeon a avut premiera spectacolul „Un Tango Mas”, in care tangoul argentinian si dansul contemporan isi imprumutau unul altuia mijloacele de expresie. “Un Tango más” a fost unul dintre cele mai jucate spectacole ale teatrului Odeon, Mazilu dansa alaturi de prim solista Operei Romane, Monica Petrica, in regia lui Alexandru Dabija.

Citește în continuare