Skip to content

Se cauta manager pentru un pub aflat pe o insula izolata din Marea Britanie. Candidatul ideal va fi numit Regele sau Regina insulei si va fi incoronat pe un tron vechi de sute de ani.

Pentru zilele in care tot ce se intampla in jur din punct de vedere social, sanitar si politic pare greu de suportat, este bine de stiut ca exista si alternative. In Marea Britanie, se cauta un monarh al unei insule izolate aflate pe coasta de nord-est a Angliei.

Anuntul lansat de autoritatile locale din Cumbria cauta un manager pentru Ship Inn, un pub aflat pe Insula Piel, teritoriu aflat in jurdistictia Regatului Unit. Presa britanica a promovat aceasta pozitie ca fiind „potrivita pentru cei carora le place sa stea izolati de restul lumii” dar si pentru cei care se viseaza Regi sau Regine.

Situata in proximitatea Peninsulei Furness, Insula Piel se intinde pe 20 de hectare si are un castel, un pub, un monarh si mai multe traditii locale. Istoria insulei a inceput in urma cu 600 de ani cand a fost construit Castelul Piel si a continuat in urma cu 200 de ani cand a fost construit Ship Inn.

Insula detine mai multe barci si o autorizatie de a naviga atat in scop turistic – pentru a privi focile indeaproape sau pentru privelistile superbe – dar si pentru excursii de pescuit. In plus, pentru suma modica de 5 lire sterline exista optiunea de a campa langa ruinele castelului.

Pe langa barul dotat cu ale de la berariile locale, dar si vinuri si bauturi spirtoase, Ship Inn este echipat cu un restaurant in care gatesc Steve si Nicola, bucatarii specializati in pregatirea pestelui proaspat, a vanatului si a carnii care provine de pe insula Piel sau de la fermele din zona Cumbriana. Pe perioada iernii sunt organizate diverse week-enduri tematice precum „Murder Mystery” sau lectii de gatit de la bucatari, cine gourmet, plimbari romantice sau evenimente private.

Procesul de recrutare al consiliul local mentioneaza ca omul potrivit pentru a deveni managerul pub-ului trebuie sa fie pregatit sa fie incoronat drept monarh al insulei pe un tron real.

Anuntul mentioneaza atat partile pozitive – titlul de Rege sau Regina, o locuinta in mijlocul naturii de unde pot fi privite cele mai frumoase apusuri de soare dar si pasari si foci – dar si pe cele negative – vremea incerta si capricioasa, izolarea completa si ore lungi de lucru. In plus, energia electrica este instabila, accesul este posibil numai prin intermediul unui feribot cu statia de plecare pe Insula Roa iar orarul este dependent de starea vremii.

„Va trebuie sa fii dedicat si sa ai o pasiune puternica pentru izolare, pentru pace si pentru liniste. Este nevoie de cineva cu o personalitate speciala.” Candidatii trebuie sa aiba experienta in managementului unui pub si sa fie pregatiti sa ingrijeasca si intretina intreaga suprafata a insulei.

Contractul de administrare al insulei va fi semnat de o perioada de 10 ani si va incepe concomitent cu sezonul turistic, in luna aprilie a acestui an.

Un element important in traditia locala este incoronarea „Regelui din Piel”, are loc intr-o ceremonie care implica o sabie ruginita, un tron si cateva galeti de bere turnate peste capul noului monarh. La final, Regele trebuie sa cumpere bauturi pentru toti cei prezenti.

Insula Piel are o importanta considerabila la nivel local atat datorita legaturilor cu Furness Abbey, cat si ca port major de apa adanca. Primele dovezi ale existentei umane pe insula dateaza din urma cu 3000 de ani.

Se considera ca Insula Piel a fost probabil vizitata de celti si mai tarziu de romani in timpul cuceririi Marii Britanii. Primul nume inregistrat al insulei, Foudray, a venit de la colonistii scandinavi din zona, provine din limba norvegiana veche si inseamna „insula de foc”, reprezentand un far luminat cu foc care ghida barcile din zona. 

In 1127, insula a fost data de catre Regele Stefan in grija calugarilor Savignac, condusi de staretul abatiei de la Savigny din Normandia. Furness Abbey a devenit subordonata ordinului cistercian iar Regele John i-a acordat licenta de a debarca si comercializa grau, faina, porumb si alte provizii pentru a preveni foametea cauzata de esecul recoltei locale. Manastirea a continuat sa se extinda iar la inceputul secolului al XIV-lea a fost construit Castelul Piel, menit sa fie utilizat ca un depozit fortificat care sa ii tina la distanta pe pirati si pe hoti. 

In secolul al XV-lea, insula a devenit notorie dupa ce o armata de 8000 de militari germani a debarcat langa castel intr-o incercare de a-l pune pe tronul englez pe Lambert Simnel. Acesta sustinea ca el este Regele de drept al Angliei, a pornit de la Piel prin Furness spre Londra dar a fost invins de armata lui Henry al VII-lea care l-a luat ca prizonier.

Dupa restaurarea lui Carol al II-lea, Domnia Furness a fost oferita Ducelui de Albemarle, innobilat in 1662, includea castelul si o parte din pamantul ramas pe insula. Ulterior, activitatea insulei pare sa se fi invartit in jurul transporturilor maritime si industriei de extractie salina. 

Aflati inafara jurdisctiei vamii regale, locuitorii insulei, printre care s-au aflat monarhi, duci si calugari, au fost investigati de mai multe ori pentru contrabanda de alcool importat ilegal. Obiceiul a continuat pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea cand Insula Piel a ramas importanta strict pentru functia de port si pentru transportul maritim din zona.

Din 1920, insula apartine de primaria din Barrow-in-Furness iar tutela castelului a fost transferata Secretarului de Stat pentru Mediu si mai tarziu organizatiei English Heritage care administreaza cele mai importante monumente istorice din Regatul Unit.

Citește în continuare