Skip to content

In culisele intalnirii Reginei Elisabeta cu ursuletul Paddington. Filmarea a avut loc cu cateva luni inaintea mortii sale, iar Regina, cu sanatatea precara, nu a vrut sa opreasca filmarea pana cand nu a fost pe placul regizorului. A tras multe duble si si-a cerut scuze cand a gresit replicile.

Una dintre cele mai surprinzatoare aparitii publice ale Reginei Elisabeta a II-a din ultimii sai ani de viata a fost o sceneta filmata pentru Jubileul de Platina care a fost celebrat in iunie 2022.

In videoclip, Regina se intalneste cu simpaticul ursulet Paddington si face o gluma cu acesta. La momentul difuzarii scentei in cadrul ceremoniei Jubileului, inclusiv membrii familiei regale pareau surprinsi sa vada momentul filmat in interiorul Palatului Buckingham.

Scenaristul si actorul Simon Farnaby a dezvaluit detalii nestiute anterior din culisele momentului care a devenit viral la vremea respectiva.

Farnaby a fost prezent la filmare pentru ca a fost unul dintre scenaristii filmului “Paddington 2” si a jucat in sceneta rolul unui majordom care ii serveste pe Regina si pe Paddington cu ceaiul de la ora 5. Declaratiile de mai jos au fost facute in cadrul unui episod al podcastului lui Richard Herring, unul dintre cei mai apreciati comedianti britanici. 

Farnaby a explicat ca filmarea a fost una dificila din cauza faptului ca problemele de sanatate ale reginei erau tot mai accentuate. Anterior, toate declaratiile legate de filmare subliniau strict aspectele pozitive ale productiei insa potrivit lui Farnaby, situatia a fost mult mai diferita si mai complexa iar starea precara de sanatate a monarhului era deja vizibila.

La momentul respectiv, reprezentantii casei regale incercau sa tina orice zvon legate de problemele de sanatate ale reginei ascunse si sa pastreze atentia pe celebrarea Jubileului.

In sceneta, ursuletul Paddington, unul dintre cele mai cunoscute si iubite personaje din literatura britanica pentru copii, ii spune reginei ca isi tine sandvisurile cu marmelada in palarie „pentru urgente”. 

Raspunsul reginei este “Eu le tin pe ale mele aici”, rostit in timp ce scoate un sandvis din celebra ei poseta, gluma fiind centrata si in jurul misterului pe care presa il are de cateva decenii in legatura cu continutul posetei regale.

Secventa se incheie cu regina si Paddington care bat in ceasca de ceai chinezesc cu o lingura melodiei „We will Rock You” al formatiei Queen.

Dupa mai multe duble in care regretata regina a lucrat cu stoicism si concentrare, precum o actrita profesionista — potrivit declaratiilor lui Farnaby —, regizorul i-a sugerat Majestatii Sale sa schimbe tonul, sa fie mai cald si mai bland. In dublele anterioare, tonul ei era prea dur si nu ar fi rezultat in intalnirea prietenoasa care se dorea.

Din povestea spusa de Farnaby: “Regizorul venea si spunea: ‘Doamna, ati putea fi putin mai blanda.’ Iar ea ar fi fost atat de draguta si a spus: ‘Imi pare foarte rau, da, desigur.’ Si el i-a mai spus: ‘Incercati sa ziceti replica de parca ati vorbi cu nepotii dvstra’. Iar ea a raspuns: ‘O, desigur, imi pare atat de rau’.”

Scuzele reginei din aceasta conversatie arata atat smerenia ei dar si respectul pe care il are fata de toti cei care lucrau la aceasta sceneta si care puteau sa plece acasa numai dupa ce replica ei era spusa perfect.

Farnaby a adaugat ca regina ar fi avut probleme in a memora replicile in ziua respectiva insa a continuat sa filmeze, in ciuda starii sale de sanatate precare. Pe masura ce filmarile continuau, Farnaby a inceput sa-si piarda speranta ca secventa va functiona si i-a spus regizorului “Renunta, opreste-te, nu o sa reusim’. Iar el a raspuns: „Nu, hai sa mai incercam de cateva ori.”

In cele din urma, Regina, desi era foarte obosita, a nimerit replica si au incheiat triumfator filmarea.

La finalul momentului, Farnaby, in varsta de 50 de ani, a felicitat-o pe regina si i-a spus ca este o mare actrita iar ea a raspuns: “Ei bine, fac acest lucru tot timpul”. El a descris intreg momentul ca fiind foarte frumos si simpatic.

Sceneta a avut un impact pozitiv in momentul difuzarii si i-a luat prin surprindere inclusiv pe fiul ei, actualul Rege Charles, si nepotul ei, Printul William, care erau in public la concertul Jubileului iar reactiile lor pareau sa denote ca nu ar fi urmarit anterior videoclipul.

Trei luni mai tarziu, dupa ce a fost anuntata moartea reginei printr-un mesaj inramat pe portile din fata Palatului Buckingham, sute de mii de oameni s-au strans in piata din fata palatului pentru a-i aduce un omagiu regretatului monarh. Multi dintre ei au adus flori, lumanari, fotografii sau mesaje scrise de mana care au fost depuse in fata portilor. Fanii scenetei cu Paddington au adus ursuleti de plus de mici dimensiuni insa s-au strans atat de multi incat politia a fost nevoita sa ceara publicului sa nu mai depuna ursuleti deoarece deveneau greu de strans si curatat.

Mai jos puteti descoperi o prima descriere a momentului respectiv, asa cum a fost comunicat de reprezentantii Palatului Buckingham. Tot mai jos puteti citi si informatii din culisele altui moment spectaculos: cel in care Regina a aparut alaturi de James Bond.

Cu putin timp inaintea decesului reginei, Darren McGrady, cheful privat al Familiei Regale britanice, care a lucrat pentru acestia 15 ani, a dezvaluit o parte dintre secretele bucatariei interne a Casei Regale.

Unul dintre alimentele pe care Regina il prefera inca din copilarie era marmelada pe paine cu unt ─ acelasi este si preferatul ursuletului Paddington ─ pe care o servea la ceaiul de la ora cinci, un ritual bine stabilit si respectat in fiecare dintre locuintele pe care Regina Elisabeta a-II-a le folosea. Intr-o metafora superba, una dintre ultimele filmari ale fostului monarh a fost de fapt un omagiu adus copilariei si vietii ei.

Citește în continuare