Skip to content

Roger Waters – The Wall tot ce trebuie sa stii despre concertul anului

Concertul lui Roger Waters la Bucuresti poate fi considerat evenimentul muzical al anului in Romania si nu doar datorita productiei absolut impresionante care se afla in spatele acestuia. The Wall, albumul lansat de Pink Floyd, este unul dintre cele mai importante discuri din istoria muzicala. Haideti sa aflam de ce.

In primul rand, The Wall se afla in clasamentul celor mai bine vandute albume din lume, Pink Floyd detinand si locul 2 in acest top al vanzarilor cu materialul The Dark Side of Moon. The Wall, la fel ca toate materialele Pink Foyd, trupa al carui membru fondator Roger Waters a fost, e un album de referinta, atat din punct de vedere compozitional, dar si in ceea ce priveste mesajul pieselor.

Melodiile de pe dublul album The Wall au fost aproape in totalitate gandite, scrise si compuse de Roger Waters, cel care a preluat directia compozitionala a grupului incepand cu finalul anilor \’60 si pana la momentul in care a parasit formatia. Roger Waters, bassistul Pink Floyd, a scris versurile pentru The Wall inspirat fiind de viata sa personala si trairile sale, atat pe scena cat si in afara ei.

The Wall este un album conceptual, o rock opera, cu un final ciclic si inspirat de publicul prezent la concerte. Din cauza reactiilor celor veniti la concerte, Waters ar fi vrut sa ridice un zid intre ei, cei aflati pe scena, si public. Evident, aceasta reactie, asa cum a descris-o chiar Waters venea din temerile sale si viata pe care o avusese. Analizand albumul The Wall, il regasim pe personajul Pink, un baiat care isi pierde tatal in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, e traumatizat de profesori la scoala (de aici si piesa Another Brick in the Wall pe care o stim cu totii), mama sa mult prea protectoare adauga si ea caramizi la zidul sau de aparare (Mother), iar la final pana si casnicia sa se destrama, exact ca in viata personala a lui Waters.

Astfel, personajul Pink se izoleaza caramida cu caramida de lume, construind in jurul sau un zid metaforic, iar ultima piesa se incheie cu primele cuvinte care au deschis albumul, sugerand ideea de ciclicitate. Toate melodiile de pe disc isi regasesc o intamplare sau inspiratie in viata lui Waters, de la referiri la fostul vocal Syd Barrett pana zilele in care Roger Waters urma un tratament cu injectii pentru relaxare musculara.

Conceptul cu care Roger Waters a pornit la drum acum 3 ani, la 30 de ani de la lansarea discului a fost simplu: teama care l-a impins atunci sa scrie acest material poate fi teama ce genereaza nationalism, sexism, ura din cauza religiei sau rasism. Astfel, cu aceasta noua idee in spate, Roger Waters incearca sa aduca un alt mesaj in lume, acela de comunicare, speranta si optimism, chiar daca a fost deja criticat pentru  modul in care o face. Porcul ce zboara si reprezinta lacomia e plin de simboluri de la cele religioase la cele politice, iar un reprezentant al cultului mozaic a avut ceva de comentat in legatura cu acesta, la fel ca si modelul Bar Rafaeli care a cerut, in ebraica, ca imaginea ei sa nu mai apara in vizualurile ce insotesc show-ul.

Voi v-ati luat bilete la concert? Ce piesa abia asteptati sa ascultati live maine seara?

Citește în continuare