Skip to content

Ruinele orasului antic Pompei sunt pazite de un caine-robot. Este primul caz in care se folosesc roboti pentru a supraveghea un sit arheologic.

Situl arheological al orasului antic Pompei din Italia va fi pazit de Spot, robotul canin dezvoltat de compania Boston Dynamics, conform celui mai recent comunicat remis de Parcul Arheologic Pompei. Spot va patrula printre ruinele antice zi si noapte si este pregatit pentru a infrunta orice tip de stare atmosferica neprielnica. 

Robotul patruped este folosit pentru a identifica problemele structurale si de siguranta de la Pompei, mai ales in ariile care sunt greu de accesat de catre cercetatori.

Orasul antic a fost ingropat in cenusa vulcanului Vezuviu in anul 79 i.e.n., insa desi o mare parte a fost redescoperit de catre arheologi prin escavari, multe dintre structuri sunt instabile si periculoase pentru prezenta umana. Prin urmare, robotul a fost adus pentru a patrula zonele inaccesibile, precum pasaje inguste, drumuri neuniforme dar si tunele subterane care duc spre extremitatile sitului, sapate de catre hoti pentru a fura relicve antice.

In 2012, autoritaile italiane au intensificat eforturile de paza ale sitului, astfel ca numarul de infractiuni din zona sitului a scazut considerabil. In ciuda acestui lucru, inca se descopera si astazi noi tunele sapate de hotii de artefacte.

Initiativa face parte din Smart@POMPEI, un proiect mai amplu de a transforma situl de la Pompei intr-un ”Parc Arheologic Inteligent”, care sa fie sustenabil si sigur.

Integrarea noilor tehnologii a venit ca o solutie pentru problemele structurale ale ruinelor in 2013, cand UNESCO a identificat aceste deficiente si a amenintat cu eliminarea sitului de pe lista Patrimoniului Mondial daca nu se vor lua masuri care sa imbunatateasca conservarea si pastrarea in stare optima a monumentului. Scopul proiectului este de a imbunatati monitorizarea parcului arheologic si de a supraveghea progresul din zonele in curs de restaurare.

”Ne-am dori sa testam acesti roboti mai ales in tunelele subterane facute de excavatori ilegali pe care le descoperim des in jurul parcului, in urma anchetelor demarate cu procurori” spune Gabriel Zuchtriegel, directorul general al Parcului Arheologic Pompei. Adesea conditiile de siguranta din tunelele sapate de hoti sunt precare, prin urmare folosirea unui robot ar fi o solutie care sa ne permita sa controlam aceste situatii in siguranta si cu o viteza mai mare” adauga Zuchtriegel.

Pompei va fi supravegheat aerian de drona Leica Blk2Fly care va zbura peste o suprafata de 67 de hectare si va trimite in timp real imgini 3D alaturi de Spot. 

Prin noul sistem de supraveghere al parcului arheologic vor fi disponibile constant informatii despre starea sitului, iar datele adunate vor fi utilizate pentru a planifica interventiile viitoare. Este prima oara cand un astfel de sistem este utilizat intr-un parc arheologic.

Pompeii este unul dintre orasele italiene care a trecut in atentia autoritatilor, acestea investind in refacerea patrimoniului, prin conservarea ruinelor si prevenirea prabusirii ulterioare.

Prabusit aproape iremediabil in 2010, cand Pompeii era deja sit din Patrimoniul Mondial UNESCO,  Uniunea Europeana a oferit peste 100 de milioane de euro pentru a salva ruinele. Astfel,  sapaturile intreprinse ca parte a eforturilor de inginerie pentru a preveni mai multe dezastre ofera o serie de perspective interesante.

Agentia de presa Euronews mentioneaza ca aproape de capatul Via del Vesuvio, sub tonele de pamant escavate in 2018, s-au descoperit un domus de lux, sau o casa, cu un perete din dormitor decorat cu o mica fresca care il infatiseaza pe zeul roman Jupiter, deghizat in lebada, cu Leda, o regina legendara a Spartei.

Mai mult, cercetatorii au descoperit recent un colt „termopolium”, denumit popular snack bar. Acesta este diferit de oricare dintre cele aproape 90 de restaurante care serveau mancare calda descoperite pana acum in Pompeii. Mai multe detalii puteti afla mai jos.

Citește în continuare