Skip to content

Salman Rushdie a primit Centenary Courage Award in gala asociatiei scriitorilor americani. Scriitorul, la prima aparitie publica dupa atacul in care i-a fost scos un ochi, a multumit celor care l-au ajutat in ziua incidentului.

Scriitorul Salman Rushdie a fost onorat de PEN America cu premiul Centenary Courage Award in cadrul Galei literare 2023. A fost prima data cand fostul presedinte PEN a fost vazut in public de cand a fost grav ranit intr-un atac cu cutitul in august 2022.

In varsta de 75 de ani, autorul „Versetelor satanice” a supravietuit de-a lungul anilor numeroaselor amenintari cu moartea si tentative de asasinat ca raspuns la literatura sa.

Rushdie a urcat pe scena la evenimentul care a avut loc la Muzeul American de Istorie Naturala din New York, in fata a 700 de invitati. El a purtat o pereche de ochelari cu lentila dreapta colorata in negru pentru a-si proteja ochiul drept, care a fost ranit in atacul cu cutitul, ochi cu care nu mai vede.

Scriitorul si-a inceput discursul cu un aer degajat.

„Am vrut sa spun: ‘Buna, toata lumea’. Este placut sa ma intorc, spre deosebire de a nu ma intoarce, ceea ce era, de asemenea, o optiune. Dar sunt destul de bucuros ca zarurile au mers in acest fel”.

Printre uralele si aplauzele multimii, Rushdie a adus un omagiu asociatiei PEN (care imediat dupa atac a organizat o intalnire in care zeci de scriitori au recitat din screrile sale ca sa atraga atentia asupra cumplitului incident), precum si puterea si importanta organizatiei.

„Atacul asupra cartilor, atacul asupra invatamantului, atacul asupra bibliotecilor din, cum sa spun – Florida – nu a fost niciodata mai periculos,  si niciodata ca acum nu e mai important sa luptam”, a spus el. Rushdie a vorbit despre recentul proces pe care Penguin Random House si PEN America l-au intentat impotriva unui district scolar din Florida.

Rushdie a abordat apoi atacul din 2022, spunand: „Mi se acorda un premiu pentru curaj, dar adevaratul curaj nu a fost demonstrat de mine”.

„Dupa ce am fost atacat, prima persoana care a alergat sa ma apere a fost Henry Reese”, a spus el. „Henry, un barbat in varsta de 70 de ani, a fugit spre agresorul meu, care are 24 de ani, cu un cutit”. El a continuat multumind si restului oamenilor care i-au sarit in ajutor in acea zi.

„Curajul din acea zi, a fost numai al lor. Nu le-am stiut niciodata numele, nu le-am vazut niciodata fetele, dar acelui grup mare de oameni ii datorez viata mea.”

Rushdie si-a incheiat discursul cu un mesaj: „Terorismul nu trebuie sa ne terorizeze. Violenta nu trebuie sa ne descurajeze. Asa cum obisnuiau sa spuna vechii marxisti, „Lupta continua”.”

Suzanne Nossel, directorul executiv al PEN America, a declarat despre Rushdie: „Sa-l vedem din nou, in actiune, la acest eveniment, alaturi de familia PEN America, este o marturie remarcabila a rezistentei si a fortei sale si un fel de emblema a muncii noastre – ca, in fata amenintarilor letale, scriitorul triumfa si vocea continua.”

Citește în continuare