Skip to content

Scrie un scenariu pentru Ioana Bugarin si povestea ta ar putea deveni film. Concursul organizat de Asociatia Cinemascop cu sprijinul HBO Europe e jurizat de echipa HBO, scenaristul Alexandru Baciu si regizorul Cristian Mungiu.

Dupa ce la primele editii ale concursului Scrie un scenariu pentru… scenaristii au fost indemnati sa scrie pentru Sebastian Stan, Anamaria Marinca, Vlad Ivanov sau pentru publicul Generatiei Z, anul acesta organizatorii lanseaza provocarea de a scrie pentru publicul tânar, interesat de povesti actuale, ale caror protagonisti sunt personaje tinere, din mediul urban, cu o viata dinamica. Scenaristii sunt invitati sa propuna povesti pentru serial sau film a caror protagonista sa fie actrita Ioana Bugarin.

Povestile cu si despre tineri, problemele cu care acestia se confrunta intr-o lume care pare din ce in ce mai departe de a-i intelege desi se straduie mai mult ca oricând sa-i accepte stau la baza unor serii de mare succes international precum Euphoria, Hacks, Clique, Normal People sau We Are Who We Are si a unor filme precum Lady Bird, Booksmart ori Men, Women or Children. In cinematografia româna, una dintre actritele care se apropie de atmosfera acestui curent este Ioana Bugarin, cu rolurile sale din filme precum: Mia isi rateaza razbunarea, Otto Barbarul, Miracol sau cel din cea mai noua productie HBO Max – Ruxx.

„Am fost initial socata când mi s-a propus sa fiu «subiectul» editiei de anul acesta a concursului Write a Screenplay For… Este onorant si complet neasteptat. Ma bucura gândul ca atât de multi profesionisti din domeniu, dar si amatori sau iubitori de cinema, vor lucra cu personaje feminine tinere in roluri centrale. Mi se pare un demers util si inovator, pentru piata româneasca si sunt nerabdatoare sa ma intâlnesc cu povestile care vor fi scrise“ a marturisit Ioana.

Nascuta la Timisoara, Ioana Bugarin a studiat la Royal Academy of Dramatic Art in Londra si este absolventa a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” Bucuresti, iar din 2019 este actrita a teatrului Odeon din Bucuresti.

Ioana Bugarin poate fi vazuta in aceasta perioada la cinema in Miracol, iar din data de 8 martie la TV, in RUXX, pe HBO Max.

Write a screenplay for… are in vedere doua sectiuni: proiecte de mini-serie TV, cu povesti structurate pe durata a 6 sau 8 episoade si filme de lungmetraj de fictiune.

Proiectele câstigatoare vor intra in circuitul de productie TV prin HBO Europe (mini-seriile) sau de productie cinematografica (proiectele de lung-metraj fictiune) prin inscriere spre finantare catre Centrul National al Cinematografiei din România (CNC).

Aplicatiile, sub forma unor scurte rezumate ale scenariilor, trebuie trimise la adresa  [email protected] pâna la data de 31 martie 2022.

Concursul este deschis atât scenaristilor sau scriitorilor profesionisti cât si celor aflati la debut. Nu se percepe taxa de inscriere.

Participantii la concurs nu trebuie sa aiba scenariile definitivate pâna la data aplicatiei, ci sa trimita un logline al povestii (cel mult 3 propozitii), o descriere a povestii (in format pitchdeck sau outline de film sau de sezon) de cel mult 3 pagini, o scena de conflict cu dialog din scenariu (de cel mult 3 pagini) si un CV profesional.

Un juriu format din echipa HBO, scenaristul Alexandru Baciu si regizorul Cristian Mungiu va analiza toate propunerile primite si va alege lista scurta de proiecte care vor trece in etapa a doua a concursului (intre 5 si 10 proiecte) pentru fiecare sectiune.

Autorii proiectelor aflate pe aceasta lista vor fi anuntati pe 15 aprilie, inaintea filmului de deschidere a celei de-a 6-a editii a American Independent Film Festival.

Pe durata festivalului, autorii proiectelor de pe lista scurta vor participa la discutii detaliate despre proiecte, in urma carora vor fi alesi cei 5 finalisti care vor intra in etapa de dezvoltare cu consultantii de scenariu: scenaristul Alex Baciu, regizorul Cristian Mungiu, actrita Ioana Bugarin, precum si producatoarea Ioanina Pavel, HBO Europe. Numele finalistilor vor fi facute publice in cadrul galei de inchidere AIFF.6.

Scrierea efectiva a scenariilor este prevazuta sa aiba loc pâna la data de 1 octombrie 2022, iar pe parcursul acestei perioade finalistii vor avea intâlniri de grup, dar si individuale, cu consultantii de scenariu. La capatul acestui proces, HBO Europe va alege proiectele câstigatoare, a caror dezvoltare doreste sa o sprijine in continuare.

„Fiecare editie WSF e o aventura pentru mine, pentru ca imi deschide ochii la toata paleta de povesti care abia asteapta sa fie spuse. Cel mai mult ma bucur de mini-procesul de dezvoltare, sedintele pe Zoom unde se incheaga povestile, fie intr-un film, fie intr-o miniserie. Editia de anul trecut a fost o gura de aer proaspat – povesti cu tinerii Generatiei Z in care evadam, din pandemie, o data pe saptamâna. Din acest motiv, si pentru ca am fost impresionata de Ioana Bugarin, breakout star in RUXX, am vrut sa continuam cu povesti fresh ale milenialilor – perspectivele lor sunt familiare, pentru ca am trecut cu totii prin adolescenta si rebeliune, dar in acelasi timp surprinzatoare – pentru ca tinerii de azi reactioneaza la alte probleme, traind alte vremuri. Iar cu Ioana drept muza, sunt sigura ca scriitorii vor fi inspirati sa sparga tiparele in povestile lor.” sustine Ioanina Pavel, creative producer HBO.

Peste 500 de proiecte au fost analizate in editii anterioare ale WSF, iar anul acesta urmeaza sa fie filmata prima mini-serie dezvoltata in cadrul programului.

Initiat in 2017, American Independent Film Festival este un festival de film, cultura si lifestyle care isi propune sa porneasca de la popularitatea cinematografului narativ american si a valorilor promovate de acesta pentru a indeplini obiective culturale, educative, umanitare si formative in rândurile unui public român in educatia caruia aceste valori au un loc semnificativ.

American Independent Film Festival introduce cele mai noi, creative si originale filme americane de cinema ale momentului publicului din România si organizeaza workshopuri, intâlniri, dezbateri, masterclassuri cu cineasti de renume mondial.

Printre oaspetii editiilor trecute s-au numarat: Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly, Milena Canonero, Kent Jones, Roberto Minervini, Kitty Green, Dennis Lim si Sebastian Stan.

In fiecare an toate incasarile care le revin organizatorilor din bilete festivalului sunt donate, anul acesta ele vor merge catre o asociatie implicata in sustinerea refugiatilor din Ucraina.

Regulamentul concursului, adresa de contact si alte detalii pe: http://filmedefestival.ro/wsf/regulament-de-concurs.

Citește în continuare