Skip to content

Arheologii greci au descoperit o sculptura a lui Hercule care dateaza de 2.000 de ani. Statuile cu Hercule din Antichitate au creat tiparul pentru arta moderna si l-au inspirat pe Michelangelo in crearea lui „David”. 

La jumatatea lunii septembrie, o echipa de cercetatori de la Univeristatea Aristotel din Salonic a descoperit fragmentele unei statui antice a lui Hercule, care dateaza de aproape 2.000 de ani.

Echipa a fost condusa de profesoara Natalia Poulos, asistentul Anastasios Tantasis si profesorul emerit Aristotel Menzos si a avut loc in Philippi, un oras din nord-estul Greciei, cunoscut mai ales pentru ruinele antice. Excavatiile la situl arheologic s-au finalizat cu succes, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii si Sportului din Republica Elena. 

Cercetarea are loc de cativa ani si s-a incheiat cu descoperirea statuii la care au luat parte 18 studenti ai Universitatii din Salonic, alaturi de alti 3 absolventi si 3 doctoranzi.

Anul acesta excavarile au continuat in partea de est a unor strazi principale ale orasului antic care s-au intersectat cu o alta axa importanta orientata spre nord. La punctul de intersectie a acestor strazi s-a format o piata de dimensiuni mari care a fost dominata in trecut de o constructie bogat decorata. Cercetatorii sunt de parere ca ar fi vorba de o fantana cu ornamente arhitecturale speciale care s-au pierdut. 

In varful fantanii se presupune ca ar fi fost amplasata statuia descoperita, care a fost realizata in marmura in timpul perioadei romane, probabil la inceputul secolului al II-lea. Il reprezinta pe Hercule in ipostaza de erou antic.

Sculptura a fost descoperita fragmentar iar identitatea eroului mitologic a fost identificata datorita blanii de leu sculptata in zona mainii stangi.

In mitologia greaca, Hercule a fost insarcinat de catre regele Euristeu cu 12 munci pentru a-si dovedi vrednicia. Prima munca a lui Hercule a fost sa ucida leul din Nemeea, a carui blana a predat-o regelui. Din acest motiv, Hercule este reprezentat alaturi de o blana de leu, un simbol adesea asociat lui. Capul sculpturii a fost decorat cu o coroana de frunze de vita de vie. 

Statuia a fost refolosita pentru decorarea unei cladiri intre secolele al VIII-lea si al XIX-lea. Potrivit cercetatorilor arheologice, in Imperiul Bizantin statuile clasice sau romane se refoloseau la decorarea cladirilor si spatiilor publice.

Descoperirea cercetatorilor demonstreaza felul in care spatiile publice si cladirile au fost decorate in orasele importante din Imperiul Bizantin, inclusiv Philippi, care dupa caderea Constantinopolului a fost pradat de otomani si parasit complet in secolul al XV-lea. 

Excavarile vor continua anul viitor, potrivit comunicatului transmis de Ministerul Culturii si Sportului din Republica Elena. 

Una dintre cele mai celebre si importante statui din istoria artei este Hercule Farnese.

Hercule Farnese este o copie supradimensionata a unei sculpturi din secolul al III-lea i.Hr, semnata de Glykon. Asa cum a fost cazul cu majoritatea sculpturilor din Roma Antica, a fost o replica a unei lucrari din Grecia care devenise celebra in vremurile respective. Originalul a supravietuit peste 1500 de ani pana cand a fost topita de cruciati in 1205, in timpul atacului asupra Constantinopolului. Copia a fost realizata pentru baile din Caracalla din Roma in 1546 si se afla in prezent in Museo Archeologico Nazionale din Napoli.

Imaginea eroica a lui Hercule a devenit un tipar pentru arta europeana si modul idealizat in care sunt reprezentati barbatii in sculptura. Lucrarea l-a inspirat pe Michelangelo sa realizeze sculpturile sale celebre – David, sclavii sau Moise – si picturile de pe tavanul Capelei Sixtine. In plus, Michelangelo a realizat o nisa pentru ca sculptura sa fie expusa intr-un mod corespunzator in Palatul Farnese din Roma.

In perioada Renasterii au fost descoperite o parte din cele mai importante recuperari ale Antichitatii, de la „Torso Belvedere”, „Venus Medici” la „Laocoon si fiii sai” care se afla astazi in Muzeele Vaticanului.

In ultimii ani, au avut loc numeroase astfel de descoperiri care schimba ceea ce se stia despre istoria lumii, atat in privinta artei dar si asupra obiceiurilor sociale si politice. Dupa excavari, astfel de sculpturi urmeaza sa fie investigate atent si cercetate pentru a descoperi mai exact cronologia lor si rolul lor in contextul antichitatii.

Citește în continuare