Skip to content

Semintele de susan, unul dintre cele mai ignorate super alimente. Un pumn de seminte de susan are mai mult calciu decat un pahar de lapte, dar are si fier, magneziu si stimuleaza colagenul.

Le  gasim in magazinele alimentare in sectiunea de fructe uscate si sunt unele dintre cele mai spectaculoase alimente cu “super puteri pentru sanatate.

Semintele de susan sunt foarte versatile, le putem integra in salate, gustari sarate sau dulciuri si aduc multe beneficii pentru sanatate. De exemplu, acestea pot proteja impotriva bolilor de inima, a diabetului si a artritei. Dar s-ar putea sa fie nevoie sa consumati cantitati semnificative – un mic pumn pe zi – pentru a obtine beneficii pentru sanatate.

Semintele de susan sunt seminte mici, bogate in ulei, care cresc in pastai pe planta Sesamum indicum. Ele au fost folosite in medicina populara de mii de ani. Iata  beneficiile pentru sanatate ale semintelor de susan.

Sunt o foarte buna sursa buna de fibre.  Trei linguri (30 de grame) de seminte de susan fara coaja furnizeaza 3,5 grame de fibre, ceea ce reprezinta 12% din doza zilnica.

Fibrele sunt bine cunoscute pentru sustinerea sanatatii digestive. In plus, tot mai multe studii sugereaza ca fibrele pot juca un rol in reducerea riscului de boli de inima, a anumitor tipuri de cancer, a obezitatii si a diabetului de tip 2.

De asemenea semintele de susan  pot reduce colesterolul si trigliceridele. Unele studii sugereaza ca un consum regulat de seminte de susan poate ajuta la scaderea colesterolului ridicat si a trigliceridelor – care sunt factori de risc pentru bolile de inima

Semintele de susan sunt alcatuite din 15% grasimi saturate, 41% grasimi polinesaturate si 39% grasimi mononesaturate. In plus sunt o sursa foarte buna de proteina vegetale.

Proteinele sunt esentiale pentru sanatatea dumneavoastra, deoarece ajuta la construirea a tot ceea ce este necesar, de la muschi la hormoni. In special, semintele de susan sunt sarace in lizina, un aminoacid esential mai abundent in produsele de origine animala. Cu toate acestea, veganii si vegetarienii pot compensa consumand proteine vegetale cu un continut ridicat de lizina – in special leguminoase, cum ar fi fasolea boabe si nautul.

Pe de alta parte, semintele de susan sunt bogate in metionina si cisteina, doi aminoacizi pe care legumele nu ii furnizeaza in cantitati mari. Semintele de susan sunt bogate in magneziu, ceea ce poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, in plus, lignanii, vitamina E si alti antioxidanti din semintele de susan pot ajuta la prevenirea acumularii de placa in artere, mentinand potential o tensiune arteriala sanatoasa.

S-a demonstrat ca uleiul de susan previne diabetul si, de asemenea, poate imbunatati glicemia plasmatica la diabeticii hipersensibili.

Continutul ridicat de zinc ajuta la producerea de colagen, conferind pielii mai multa elasticitate si ajutand la repararea tesuturilor deteriorate ale corpului. Utilizarea regulata a uleiului de susan poate reduce cancerul de piele.

Semintele de susan contin compusi anti-cancer, inclusiv acidul fitic, magneziu si fitosteroli. Semintele de susan au cel mai mare continut de fitosterol dintre toate semintele si nucile.

Semintele de susan contin minerale care amelioreaza stresul, precum magneziul si calciul. De asemenea, susanul contine vitaminele calmante tiamina si triptofan care ajuta la producerea de serotonina, care reduce durerea, ajuta starea de spirit si va ajuta sa dormiti profund.

Semintele de susan negru sunt deosebit de bogate in fier. Sunt foarte recomandate pentru cei care sufera de anemie si slabiciune.

Uleiul din seminte de susan impiedica razele ultraviolete daunatoare ale soarelui sa va afecteze pielea, prevenind aparitia ridurilor si a pigmentarii.

Incurajeaza sanatatea oaselor si previne osteoporoza. Un pumn de seminte de susan contine mai mult calciu decat un pahar de lapte. Continutul ridicat de zinc din susan stimuleaza, de asemenea, densitatea minerala osoasa.

Semintele de susan sunt atat de versatile incat le puteti manca ca gustare intr-un iaurt, sau il puteti pune in salate (cele de ton sau somon merg perfect cu susan), dar si in produsele de panificatie preparate acasa de la chifle, saratele, fursecuri pana la covrigi.

Citește în continuare