Skip to content

Silviu Purcarete monteaza Gertrude la TNB. Spectacolul e o reinterpretare a temelor din Hamlet, cu Claudiu Bleont – Gertrude si Marius Manole – Hamlet si cu actori barbati in intreaga distributie

Regizorul SILVIU PURCARETE revine la Teatrul National I.L.Caragiale, dupa 11 ani, impreuna cu echipa sa fidela de colaboratori – DRAGOS BUHAGIAR – scenografia, VASILE SIRLI – muzica, pentru a pune in scena, in premiera absoluta, GERTRUDE de RADU F. ALEXANDRU.

Atras de ideea originala a piesei care abordeaza noi semnificatii privind tragedia lui Hamlet, Silviu Purcarete aduce pe scena nationalului bucurestean o echipa exceptionala de actori care vor incerca o disectie live a povestii lui Hamlet, intr-o cheie cu totul noua intreaga distributie fiind masculina. CLAUDIU BLEONT (Gertrude), MIRCEA RUSU (Claudius), MARIUS MANOLE (Hamlet), ALEXANDRU POTOCEAN (Horatio), MARIUS BODOCHI (Duhul), PAUL CHIRIBUTA (Polonius) si LARI GIORGESCU (Ofelia). 

De-a lungul carierei sale, desi a montat multe dintre piesele lui Shakespeare, Purcarete nu a pus in scena niciodata acest text. „ „Hamlet” e o enigma pe care nu spun ca nu stiu cum s-o rezolv, dar nu stiu cum s-o patrund, pe care usita ar trebui intrat ca sa cercetez ce e acolo” , a explicat Silviu Purcarete, intr-un interviu pentru Rock FM.

Printr-un decupaj cinematografic si cu mijloace teatrale, intr-un decor minimalist, cu aerul unui thriller psihologic, montarea ascunde si descopera realitatea, visul dar si cosmarul, inefabilul…

Din perspectiva dramaturgului Radu F. Alexandru, rescrierea povestii enigmaticului print danez Hamlet spulbera multe dintre incertitudinile piesei lui Shakespeare, conferind celebrelor personaje sensuri si valente nebanuite. In GERTRUDE, Regina-mama, purtatoarea vinii supreme, devine mintea diabolica din spatele unui scenariu despre adulter, minciuna, crima si putere.

Primele reprezentatii ale spectacolului GERTRUDE au loc in zilele de 28 octombrie 2023, ora 19:00  (avanpremiera) si 29 octombrie  2023,  ora 19:00 (premiera),  la Sala STUDIO. Urmatoarele reprezentatii  sunt programate pentru 9 noiembrie si 22 noiembrie 2023, ora 19:00.

Foto: Florin Ghioca

Citește în continuare