Skip to content

Special J.R. Moehringer, scriitorul din spatele biografiei Printului Harry, Spare. Fragmente din cartile Dulcele Bar, Sutton, Open, Shoe Dog

REZERVĂ, volumul de memorii al prințului Harry, duce de Sussex, a fost publicat international pe 10 ianuarie 2023 in 16 limbi. In Romania, inainte de lansare, cartea a inregistrat 2.000 de precomenzi, iar in ziua lansarii s-au vandut peste 3.000 de exemplare in librării si online, atat in format hardcover cat si in format digital, pentru ca in 2 zile sa fie epuizat intregul tiraj de 15000 de exemplare. Un nou tiraj va fi disponibil in cateva zile in librariile din toata tara, dar pana atunci o gasiti pe audiotribe.ro in format audiobook (in lectura actorului Alexandru Unguru ) si ebook.

Conform CNN, cartea sa de memorii „Spare” a stabilit un nou record dupa ce versiunea in limba engleza s-a vandut in peste 1,4 milioane de exemplare in prima zi de la publicare. Vanzarile exceptionale, in conditiile preferentiale de pret pentru lansare cu reduceri, au inclus toate formatele cartii – pe hartie, audio si electronic – in SUA, Canada si Marea Britanie, potrivit unui comunicat emis miercuri de editura Penguin Random House, editorul cartii.

Cand Penguin Random House a prezentat coperta pentru viitoarea autobiografie a printului Harry, Spare, multa lume a spus ca imaginea de pe coperta aminteste mai degraba de memoriile lui Andre Agassi – un cadru care seamana cu portretele in stil National Geografic. E simpatic si ca amandoua cartile au titluri de un sigur cuvant, versiunilea in engleza sunt la Harry – “Spare”, la Agassi “Open”. A fost confirmat cateva saptamani mai tarziu ca ambele carti au fost scrise ca ghost writer de JR Moehringer.

Cartea lui Harry face parte dintr-un contract de 40 de milioane de dolari pentru trei carti asa ca ne vom mai delecta cu discutii complicate despre moralitate si ce si cat spui in spatiu public despre o familie cu reprezentare la nivelul politicii si vietii unei tari.

La momentul anuntului contractului printul spunea in comunicatul de presa “Scriu aceste randuri nu ca printul care m-am nascut, ci ca omul care am devenit”, iar JR Moehringer nu a fost mentionat in mod expres atunci, intre timp implicarea sa este deja notorie pentru cei apropiati de cercurile editoriale.

In America avem nume foarte mari de jurnalisti care au lucrat pentru biografii celebre Ariel Levy  – care a colaborat la memoriile lui Demi Moore din 2019, Inside Out, Buzz Bissinger  – care a colaborat la memoriile lui Caitlin Jenner din 2017, The Secrets of My Life. In aceste cazuri, colaboratorii nu au fost mentionati nicaieri pe cartile in sine, desi munca lor a fost documentata intr-o serie de reportaje ulterioare publicarii.  Chiar si Michelle Obama a fost ajutata cu bestsellerul ei din 2018, “Becoming”, desi asistenta ei, Sara Corbett, se numeste pe sine “consultant pentru carte” nu ghost writer.

John Joseph Moehringer are 58 ani, e din New York, dar a lucrat mult in Los Angeles.

Cum spuneam a castigat un premiu Pulitzer, aici e textul din 1999 cu care a luat cel mai mare premiu in jurnalismul american.

 A crescut cu o mama singura, tatal lui – povesteste in Tender Bar – era DJ la radio si a avut o viata tumultuoasa care a inclus consum excesiv de droguri si alcool.

Iata fragmente din cartile sale publicate in Romania

Citește în continuare