Skip to content

Stella McCartney a lansat prima geanta de lux realizata din piele vegana din ciuperci. Este o premiera in industria produselor de lux.

Brandul britanic Stella McCartney a lansat o geanta din piele produsa din ciuperci, fiind prima geanta a unui brand de lux realizata dintr-un astfel de material.

Stella McCartney s-a remarcat in ultimul deceniu ca un pionier in industria modei de lux printr-o abordare cat mai ecologica si sustenabila. Pe langa numeroase campanii vizuale prin care a incercat sa atraga atentia asupra crizei climatice, a incalzirii globale dar si a nevoii de schimbare a procesului de productie al modei, designerul a fost printre primii creatori de produse de lux care a integrat noile inovatii tehnologice menite sa protejeze mediul inconjurator si sa reduca impactul de carbon si poluare la zero.

In urma cu 5 ani, brandul vegetarian a inceput sa colaboreze cu Bolt Threads, o companie care gaseste solutii pentru dezvoltarea noilor tipuri de materiale. Intre timp, au creat o prima gama de produse din Mylo, piele vegana, realizata din ciuperci.

Primele piese vestimentare din Mylo lansate de McCartney au aparut in colectia de anul trecut printr-un top si o pereche de pantaloni realizate in intregime din piele vegana.

Mylo consta in mycelium, structura de radacina a ciupercilor. Compania Bolt Threads creste ciupercile intr-o ferma dedicata agriculturii pe verticala, alimentata in intregime de energie regenerabila. Este cea mai sustenabila modalitate de a produce piele vegana, cu atat mai mult daca este comparata cu procesul de productie al pielii naturale de animale care utilizeaza numeroase produse toxice si piei de vaca.

Anual, industria marochinariei este responsabila pentru uciderea a milioane de animale si contribuie in mod semnificativ la impactul negativ pe care agricultura animaliera o are asupra mediului. Pentru productia unui kilogram de piele, este nevoie de 17.000 litri de apa, industria pielii fiind una dintre cauzele principale ale defrisarilor din padurea amazoniana.

Desi au trecut relativ neobservate, gentile din seria Frayme Mylo au fost prezentate in octombrie 2021, in cadrul defilarii de moda a colectiei de primavara-vara 2022 din cadrul Paris Fashion Week. 

Fiind realizate in intregime manual de catre artizanii italieni angajati de Stella McCartney, aspectul gentilor este aproape identic cu pielea naturala. Lansarea oficiala a gentilor din aceasta colectie – care au fost puse in vanzare zilele trecute – marcheaza o premiera in industria produselor de lux.

De altfel, toate colectiile lansate in aceasta vara de Stella McCartney celebreaza beneficiile ciupercilor, initiativa casei de moda britanice fiind numita ‘Fashion Fungi’. Conceptul a fost inspirat de documentarul „Fantastic Fungi” disponibil pe Netflix in care sunt subliniate proprietatile uimitoare ale ciupercilor: creste biodiversitatea solului si capteaza carbonul.

Dan Widmaier, CEO-ul companiei Bolt Threads a declarat intr-un comunicat de presa ca „aducerea pe piata a primei genti de lux realizata din Mylo este o uriasa piatra de hotar in procesul de formare al unui consumator mai constiincios dar si in industria biomaterialelor si in viitorul modei de lux.”

Geanta de umar Frayme Mylo in editie limitata poate fi achizitionata de aici. Este realizata din piele vegana de culoarea neagra si include un lant si un medalion din aluminiu reciclabil inspirat de opera lui Carl Auböck – unul dintre artistii preferați ai Stellei McCartney.

Mylo este unul dintre cele 3 materiale minune care vor domina moda in urmatorii ani. Desi hainele si incaltamintele din piele vegana nu sunt tocmai o noutate, fiind utilizate tot mai des in ultimii ani, industria modei de lux – care controleaza si influenteaza toate tendintele urmate de brandurile mass-market sau de designeri locali, buticuri si inclusiv magazinele de cartier – a fost mai reticenta in restructurarea procesului de productie al hainelor si marochinariei. Mai jos puteti afla mai multe.

Citește în continuare