Skip to content

Stresul hormetic (dusuri reci, fasting) sau cum sa ajutam organismul sa reactioneze in conditii de stres. De ce sa te supui singur stresului ca sa-ti fie mai bine pe termen lung

Foto: Profimedia

Fiecare om se raporteaza altfel la stres si reactioneaza diferit, e important sa stim cum ne putem ajuta corpul sa invinga unul dintre factorii care afecteaza cel mai mult sistemul imunitar, si anume stresul.

Desigur ca miscarea fizica regulata, buna alimentatie si un stil de viata asezat si bazat pe a nu lua personal nimic din ce se intampla ajuta mult; dar cum nu putem sa respectam aceste lucruri intotdeauna, este nevoie de ajutor suplimentar.

 Hormeza, hormesis sau stresul hermetic este ceea ce se intampla cu organismul nostru cand primeste o serie de explozii scurte, intermitente, ale anumitor factori de stres („stresori hormetici”). Oricat ar fi de surprinzator, specialistii spun ca acest stres poate declansa o cascada de procese celulare care imbunatatesc sanatatea generala, incetinesc imbatranirea si va fac mai rezistenti la stresul viitor, fizic si mental.

O parte dintre activitatile care se pot face pentru a declansa acest tip de stres sunt lucruri ca  ridicarea unei greutati dificile, expunerea la frig sau la caldura intensa, regim alimentar total schimbat fata de cel obisnuit – cum este in cazul fastingului intermitent, expunerea la UV, expunerea la disconfort mental sau antrenamentul pe intervale de mare intensitate (HIIT).

Publicatia Mind Body Green Health mentioneaza ca in explozii scurte, aceasta iritatie pe care o provoaca acesti factori de stres este suficienta pentru a va scoate din zona de confort. Astfel, se activeaza o varietate de mecanisme celulare si cai de semnalizare care promoveaza rezistenta la stres, repara daunele celulare, combate stresul oxidativ, reduce inflamatia, sprijina eliminarea toxinelor, imbunatateste reglarea zaharului din sange, reduce riscul de cancer si multe altele.

Majoritatea factorilor de stres hormetici mentionati mai sus – de la exercitiile HIIT la anumiti fitonutrienti – genereaza de fapt niveluri scazute de radicali liberi in organism.

In aceasta rutina de a activa stresul hormetic, trebuie integrata si rutina respiratiei – cea mai cunoscuta fiind metoda Wim Hof, cu intervale scurte de a tine respiratia, atat timp cat este confortabil. Prin acest exercitiu, se imbunatateste capacitatea pulmonara.

Saunele, baile fierbinti, antrenamentele intr-o zi calda sau chiar luarea unui curs de yoga fierbinte sunt toate modalitati de a beneficia de caldura intr-un mod pozitiv pentru organism. Utilizarea saunei, in special, a fost asociata cu un risc redus de mortalitate; iar expunerea periodica la caldura, in general, poate stimula expresia proteinelor „soc termic” in organism, care pot ajuta la intarirea sistemului imunitar si la promovarea longevitatii.

Invatarea de noi abilitati si angajarea in munca mentala provocatoare activeaza stresul hormetic.

 Adesea echivalam stresul psihologic sau mental cu a fi rau, dar aceste provocari pot stimula unele dintre aceleasi cai celulare mentionate mai sus – si chiar pot genera factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), care promoveaza neuroplasticitatea.

Recomandarea specialistilor este ca, pentru a putea beneficia de stresul hormetic, trebuie sa simtiti ca acesti factori de stres sunt gestionabili si ca detineti controlul. Daca pierdeti acest lucru din vedere, factorul de stres devine toxic.

Citește în continuare