Skip to content

Surorile Wachowski scot la licitatie 189 de obiecte din filmele lor, incasarile vor fi donate tinerilor transsexuali. Puteti achizitiona elemente de scenografie din „The Matrix”, „V for Vendetta”, „Cloud Atlas” sau „Jupiter Ascending”.

Surorile Lilly si Lana Wachowski au anuntat in week-end ca au facut curatenia de primavara in depozitul de scenografie al filmelor create pana acum. Astfel, aproape 200 de elemente din decorul sau procesul de realizare al unor productii revolutionare in cinematografie vor fi scoase la licitatie in scopuri caritabile.

Licitatia este organizata de Potter & Potter si include memorabilia, trofee, schite, randari, jucarii, costume si numeroase obiecte din filme precum „The Matrix”, „V for Vendetta”, „Sense8”, „Jupiter Ascending” sau „Cloud Atlas”.

In anuntul facut de Lana Wachowski pe Twitter, se mentioneaza ca toate fondurile stranse in urma licitatiei vor fi donate unei asociatii care sustine 18 ONG-uri dedicate tinerilor transsexuali. In modul activist specific surorilor Wachowski, Lana a recomandat sa „cumparati niste rahaturi cool si aparati naibii vietile transsexualilor!”

Licitatia a inceput deja in mediul online – aici – iar piesele ramase nevandute vor intra intr-o licitatie desfasurata pe 12 mai la Chicago.

Toate incasarile vor fi donate catre „Protect & Defend Trans Youth Fund”, o organizatie caritabila lansata de Ariana Grande pe 1 aprilie, care va distribui banii mai departe catre 18 ONG-uri care militeaza pentru drepturile tinerilor transsexuali in statele americane care se straduiesc sa impuna legislatie impotriva lor.

La randul ei, Grande a declarat ca indiferent ce suma va fi stransa in timpul licitatiei, va completa din banii ei pana la 1,5 milioane de dolari. 

In total, sunt 189 de loturi in licitatie. Din „Cloud Atlas”, pot fi achizitionate scaunul de executie cu accesorii, inclusiv casca de executie purtata de Bae Donna, mese, masti tribale, obiecte care erau in plan sa apara in film dar nu au mai aparut, colierele spectaculoase purtate de Eddie Redmayne in rolul lui Balem Abrasax, Imparatul Casei Abrasax sau clacheta folosita la filmari.

Din „Jupiter Ascending” au fost scoase la vanzare urechile de latex si cizmele purtate de Channing Tatum in rolul lui Caine Wise sau pistoale de jucarie, turnate in resina sau metal.

Probabil cele mai cautate obiecte de scenografie provin din franciza „The Matrix” – numere de masina, machete ale robotilor, masinarii, pistoale futuriste, telefonul utilizat de Neo la prima intalnire cu Matrixul, sculpturi, numeroase arme de jucarie, schite, desene, fotografii din moodboard-ul de inspiratie si ilustratii care detaliaza costumele si trasaturile fiecarui personaj important.

Printre cele mai spectaculoase obiecte se numara o masinarie „Pachinko Enter The Matrix” cu ecran 3D si efecte animatronice, telefonul Samsung SPH-N270 realizat intr-o editie limitata de 2000 de exemplare care este functionabil in continuare sau machetele din resine cu robotul de tip arachnoid Sentinal cu tentacule care pare o creatie de arta contemporana ce ar putea fi expusa intr-un muzeu.

Surorile Wachowski sunt creatoarele uneia dintre cele mai de succes francize Sci-Fi din istoria cinematografiei: „The Matrix”, cu incasari de peste 1,8 miliarde de dolari.

Nascute Larry si Andy Wachowski si cunoscute anterior drept „Fratii Wachowski”, Lana si Lilly Wachowski sunt 2 femei transsexuale care au revolutionat industria cinematografica ca scenariste, regizoare si producatoare de filme si seriale.

Au debutat in 1996 ca o echipa creativa de scenaristi-regizori cu „Bound” dar au atins succesul cu al doilea lungmetraj, „The Matrix” (1999) care a devenit unul dintre cele mai importante filme realizate vreodata. A fost urmat de „The Matrix Reloaded” si „The Matrix Revolutions”, ambele lansate in 2003. 

„The Matrix” este o poveste in stilul cyberpunk in care inteligenta artificiala preia controlul umanitatii si inchide oamenii intr-un sistem al realitatii virtuale. Pe langa scenarii si efecte speciale extraordinare (a popularizat celebrele secvente cu „ploaia” de gloante in slow motion), povestea Matrixului s-a remarcat si prin referintele la numeroase idei spirituale, religioase si filozofice, la mesianism, iubire, experimente stiintifice si dilema „optiune vs control”. A creat numeroase tendinte care au fost copiate, imitate si utilizate drept referinte atat in cultura pop, in viata cotidiana cat si in creatii de arta contemporana. Mai jos gasiti o serie de exemple.

Dupa Matrix, au scris si produs „V for Vendetta”, „Speed Racer”, „Cloud Atlas” si „Jupiter Ascending”. Au inceput sa lucreze pentru Netflix inca din 2018 cu seria „Sense8” care a marcat si despartirea creativa a Fratilor Waichowski (la vremea respectiva, doar Larry / Lana facuse tranzitia de la barbat la femeie) care au continuat sa lucreze separat.

La inceputurile carierei in Hollywood, s-au straduit sa-si pastreze viata personala cat mai privata de ochii publici iar in punctul de culminant de succes al francizei Matrix, au cazut de acord cu Warner Brothers sa nu apara in public si sa nu trimita deloc comunicate de presa. Treptat, au aparut informatii conform carora Larry a inceput tranzitia de gen insa zvonurile au fost infirmate. Ulterior, Larry a confirmat ca a devenit o femeie pe nume Lana iar 4 ani mai tarziu, Andy s-a transformat in Lilly, ambele fiind astazi femei transsexuale.

Desi au ramas destul de retrase din viata publica, avand aparitii strict la premierele unor evenimente cinematografice majore – cum a fost premiera „The Matrix Resurrections” de anul trecut – in ultimii ani au fost implicate in campanii de sustinere a ONG-urilor dedicate adolescentilor si tinerilor transsexuali, fiind premiate pentru munca de activism depusa de-a lungul timpului.

In 2012, Lana Wachowski a scris istorie cand a devenit prima creatoare de filme cunoscuta din Hollywood care a anuntat ca este transsexuala. Iar premiera de anul trecut a productiei „The Matrix Resurrections” pe care a regizat-o singura, fara sora ei, cu alti colaboratori, este primul blockbuster creat de o femeie transsexuala, avand un buget de aproape 200 de milioane de dolari. 

Citește în continuare