Skip to content

Targul de Sfantul Ilie se va desfasura intre 17 si 19 iulie 2020, la Muzeul National al Taranului Roman, in conditii foarte sigure de igiena

Muzeul National al Taranului Roman invita publicul bucurestean la editia din acest an a Targului de Sfantul Ilie, care va avea loc in acest weekend, de vineri pana duminica, in intervalul ora 10 – 18.

In miez de vara, la Muzeul de la Sosea, artisti si mestesugari talentati participa cu obiecte realizate din lemn, ceramica, diferite tesaturi si impletituri, jucarii, podoabe, oua incondeiate, icoane si multe alte lucruri frumoase care pot fi achizitionate de vizitatori si colectionari.

Gurmanzii se pot delecta si cu bunatati precum prajiturile de casa, cozonacii, sortimentele de miere de albine sau ierburile de leac, dar si traditionala tuica.

Cei prezenti sunt invitati sa rasfoiasca, sa citeasca si sa-si imbogateasca cultura generala si biblioteca cu publicatiile Muzeului: carti cu teme etnologice, carti-obiect, albume ori revista Martor.

Pretul unui bilet de acces la Targul de Sfantul Ilie costa 8 lei pentru adulti, 4 lei pentru pensionari si 2 lei pentru elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani si persoane adulte cu handicap mediu sau usor.

De coordonarea evenimentului se ocupa Oana Constantin si Simona Hobincu din cadrul sectiei de Educatie muzeala.

Unul dintre cei mai importanti proroci din Vechiul Testament, Sfantul Ilie este considerat un mare facator de minuni si aducator de ploi in vreme de seceta.

Sarbatoarea Sfantului Ilie (Santilie) se celebreaza in fiecare an, pe data de 20 iulie. Din popor se spune ca daca ploua si tuna in aceasta zi, merele vor fi viermanoase si alunele seci. Marul este copacul Sfantului Ilie, iar femeile obisnuiesc sa dea de pomana aceste fructe. Pana atunci ele nu gusta nici un mar. Pomul se scutura in ziua de Sf. Ilie, iar daca pica cel putin doua, este semn de bogatie.

Este o zi importanta si pentru apicultori. Acestia incep sa reteze stupii pentru a lua miere.

Potrivit cartii Ghidul sarbatorilor romanesti, scrisa de Irina Nicolau, Ilie a fost fiul lui Sovac, preot al Legii Vechi in Galaad.

A trait intr-o vreme tulbure pentru credinta crestina, cu mai bine de 800 de ani inainte de Hristos, in timpul domniei Regelui Ahab, care era casatorit cu printesa feniciana, Isabela.

In acele timpuri a luat nastere prigoana credinciosilor din Vechea Lege si o apropiere de credinta in Baal, invataturile sfinte fiind date uitarii. Pentru aceasta fapta Profetul Ilie il mustra pe rege cu vorbe aspre si prevesteste trei ani si jumatate de foamete pentru poporul evreu.

Dupa perioada de foamete si tentativa regelui de a-l omora, Ilie revine si convinge poporul care este Dumnezeul cel adevarat. Slujitorii lui Baal sunt omorati si foametea inceteaza.

Daca ajungeti in aceast weekend la Muzeul Taranului Roman, puteti vizita si expozitia de pictura si grafica a arhitectului si artistului plastic Vladimir Paun-Vrapciu, intitulata „Cum am ajuns aici”.

Expozitia are loc intre 15 iulie si 2 august 2020, la sala Irina Nicolau, si este inspirata si construita arhitectural pentru publicul iubitor de arta contemporana dupa o analiza a spiritului uman, prin care se pot gasi raspunsuri si rezolvari la problemele actuale cu care se confrunta omenirea, mai ales in ultimele luni.

Citește în continuare