Skip to content

Tendinte: skin cycling, o noua rutina de beauty recomandata de dermatologi. Este utilizarea sistematica, moderata, in cicluri de cate 4 zile a produselor de ingrijire a tenului.

Crearea unei rutine de frumusete eficient dureaza ani buni si implica vizite la dermatologi, lectura unor articole si carti despre modul in care trebuie ingrijita pielea dar si incercarea diverselor produse pentru a vedea care se potrivesc tenului si stilului de viata personal.

In ultimii ani tendintele popularizate de vedetele care isi prezinta rutina de frumusete au constat in aplicarea a numeroase produse diferite pe ten – deseori intre 5 si 10 – inainte de machiere. Pe de o parte, dermatologii au atras atentia ca este un obicei toxic. In acelasi timp, s-a ajuns la o suprasaturatie in momentul in care cumparatorii si-au dat seama ca un astfel de stil de viata nu este eficient, sustenabil si nici sanatos.

Recent a aparut o noua tendinta in materie de beauty care a devenit populara mai intai in Statele Unite iar recent si in Europa. Se numeste „skin cycling” si este o tehnica de a ingriji tenul prin rotatie.

Termenul de „skin cycling” a fost inventat de medicul dermatolog Whitney Bowe care scrie si articole pe site-ul Mindbodygreen.

Dupa aproape un an in care a prescris aceasta tehnica de ingrijire personala, Dr. Whitney Bowe a inceput sa vorbeasca public despre ea deoarece efectele au fost surprinzatoare in majoritatea cazurilor. Intr-un interviu acordat New York Times, Bowe a declarat ca ideea i-a venit cand a observat ca „Oamenii aflau de un ingredient din nou, se entuziasmau si il adaugau in rutina lor de seara. Este un raspuns la modul in care oamenii si-au ingrijit pielea in exces in perioada pandemiei si si-au creat mari probleme legate de bariera pielii.”

Ulterior, a devenit metoda ei a devenit populara si pe TikTok, videoclipurile cu hashtagul #skincycling strang sute de milioane de vizualizari zilnic.

„Skin cycling” este procesul de rotatie zilnica a substantelor active din rutina de frumusete, intr-un ciclu de 3 pana la 4 zile pentru a preveni iritatiile. 

Acest lucru este util in special pentru cei care au tendinta sa utilizeze in mod exagerat un singur produs sau pentru doamnele care folosesc exfolianti chimici si retinoid.

„Skin cycling” presupune ca nu aveti voie sa exfoliati tenul de prea multe ori pe saptamana si nici sa amestecati prea multe ingrediente intr-o singura zi.

Bowe recomanda utilizarea a maxim 3 produse inainte de somn din care unul trebuie sa fie pentru curatare si unul ar trebui sa contina ingrediente active.

Desi pe TikTok au fost create diferite versiuni ale acestei metode, va recomandam in continuare tehnica propusa de Dr. Bowe – care are o diploma de medic dermatolog – si care insista asupra faptului ca fiecare persoana trebuie sa fie extrem de atenta la sensibilitatile pe care le are. Fiecare rutina trebuie adaptata cu atentie nevoilor fiecarui individ.

Metoda de „skin cycling” de baza presupune un ciclu de patru zile in care alternati intre produsele cu ingrediente active.

In prima seara, se recomanda aplicarea unui exfoliant chimic, in a doua seara, un retinoid, iar in ultimele doua seri – numite „zile de recuperare” – o crema hidratanta. Pentru fiecare dintre acestea, primul pas trebuie sa fie mereu curatarea tenului cu un produs dermato-cosmetic (care a fost testat pe pielea umana).

Dr. Bowe mentioneaza ca exista si cateva reguli: rutina trebuie desfasurata numai seara, inainte de culcare deoarece exfoliantii si retinoizii stimuleaza sensibilitatea pielii la lumina. De asemenea, ordinea in care sunt alese produsele este importanta: exfolierea din prima seara pregateste tenul pentru impactul retinoidului intr-un mod eficient in seara urmatoare.

Exfolierea ajuta la indepartarea celulelor moarte si stimuleaza producerea colagenului. Este important ca exfoliatorul ales sa include acizi care ajuta in acest proces: AHA (acid glicolic), BHA (acid salicilic) si PHA (galactoza, acid lactobionic, gluconolactoza si acid lactobionic). Insa nu se recomanda sa amestecati acasa acesti acizi, ar trebui achizitionat un produs care ii are deja combinati in cantitatile necesare.

In ultimele luni, mai multi dermatologi cunoscuti au fost de acord ca „skin cycling” este o recomandare generala benefica deoarece poate fi adaptata cu usurinta pentru orice buget, tip de piele, varsta si stil de viata. 

La baza, rotatia produselor si utilizarea echilibrata a ingredientelor active si a cremei hidratante ajuta la mentinerea intacta a barierei pielii. De asemenea, dermatologii recomanda insistent ingrijirea pielii cu moderatie, tendintele din ultimii ani cu aplicarea excesiva a produselor fiind considerata toxica.

Citește în continuare

Au mai rămas

Vezi trailerul