Skip to content

Tendinte. Cum va arata transportul aerian in 2070. Taxiuri zburatoare, semnaturi cardiace in locul pasaportului traditional, bufeturi cu mancare imprimata 3D, vacante pe Luna si din scaunul de acasa cu ajutorul costumelor haptice (care prin atingere iti ofera informatii dintr-o alta epoca).

Compania de transport aerian easyJet a lansat „EasyJet 2070: The Future of Travel Report”, un raport al tendintelor care vor modela calatoriile in viitor. Concluziile specialistilor in previziuni turistice ofera o perspectiva interesanta asupra potentialei evolutii a transportului aerian de peste 50 de ani.

Raportul a fost realizat cu ajutorul unor experti renumiti, precum Brigitte Andersen, profesoara la Universitatea din Londra, cercetatoarea Dr. Melissa Sterry si futurologii Shivvy Jervis si dr. Patrick Dixon.

Raportul prezinta cateva dintre potentialele inovatii tehnologice care ar putea revolutiona si schimba pentru totdeauna modul in care oamenii vor calatori si se vor bucura de vacante. 

Una dintre noile tehnologii revolutionare are legatura cu utilizarea exclusiva a pasapoartelor biomentrice si a batailor inimii pentru a valida identitatea unei persoane. Acestea vor inlocui pasapoartele traditionale si vor folosi o semnatura cardiaca unica, inregistrata intr-un sistem global, similar cu cel ce din prezent care utilizeaza tehnologia de scanare a amprentelor digitale.

O alta inovatie prevede ca viitoarele calatorii cu avionul vor fi asigurate de aeronave cu scaune ergonomice si biomimetice, adica vor avea abilitatea de a se adapta in functie de gradul de confort dorit de catre fiecare pasager. Ele vor fi proiectate cu materiale inteligente care se vor putea modifica in functie de forma corpului, inaltimea, greutatea, inclusiv temperatura pasagerilor. Prin urmare, fiecare experienta de zbor va putea fi personalizata si adaptata nevoilor individuale.

Calatorii isi vor putea ocupa timpul petrecut la bord cu diverse experiente digitale si vor putea folosi dispozitive optoelectronice, care vor inlocui ecranele si care se aseamana cu castile de realitate virtuala. Acestea vor oferi o serie de filme si jocuri in care pasagerul poate fi imersat in intregime.

Alte facilitati pe care le-ar putea aduce viitorul includ taxiuri aeriene care vor inlocui majoritatea automobilelor din parcarile aeroporturilor si servicii autonome de inchiriere a vehiculelor fara sofer. Ambele tehnologii exista deja si se preconizeaza ca vor incepe sa domine piata transportului in comun in viitorul indepartat.

In acelasi timp, turistii viitorului vor putea calatori in vacante folosind costume haptice, care prin atingere pot activa diverse gadgeturi. Acestea vor ajuta dornicii de vacante sa faca o transpunere rapida intr-un alt timp istoric. 

In cazul unei plimbari prin Rodos, costumul haptic va putea induce efecte vizuale, auditive si senzoriale care imita o posibila experienta trecuta, astfel incat cel care il poarta sa poata descoperi cum ar fi putut arata orasul antic acum 2000 de ani, cand Colosul din Rodos era inca in picioare.

In ceea ce priveste experientele de cazare, vor aparea mai multe tehnologii inovatoare precum bufeturile cu mancare imprimata 3D. 

Aceste bufeturi le vor putea permite vizitatorilor sa-si printeze felurile dorite de mancare atat la micul dejun, cat si la pranz si cina. In acest mod se va reduce risipa alimentara si fiecare preparat va putea fi personalizat in functie de dorintele, nevoile medicale si alergiile individuale.

Totodata, in viitor vacantele vor putea fi testate folosind tehnologii bionice si experiente din metaverse. Agentiile de turism vor permite clientilor sa incerce o destinatie inainte de a face rezervarea, in acest sens vor oferi experiente virtuale prin care cei dornici de calatorii sa vada, sa auda si sa simta – adica sa testeze in realitate virtuala si augmentata – locul de vacanta la care viseaza.

Printre destinatiile cele mai spectaculoase pe care le vom avea la dispozitia in viitor de numara Luna. Majoritatea agentiilor de turism vor oferi pachete pentru sederi pe termen lung si mediu. In plus, va aprea o noua categorie de hoteluri, cele subterane, care vor fi mai eficiente din punct de vedere energetic si vor fi mai sustenabile pentru mediul inconjurator.

Intregul raport de tendinte poate fi accesat si citit aici.

Citește în continuare