Skip to content

The Beatles anunta „Get Back”, prima carte oficiala din ultimii 20 de ani. Cartea va contine sute de fotografii nepublicate anterior realizate de Ethan Russell si Linda McCartney

Noua carte „The Beatles: Get Back” va spune povestea ultimului album al formatiei, „Let It Be”, editata din peste 120 de ore de conversatii transcrise din timpul repetitiilor din studio ale trupei. Aceasta va insoti documentarul cu acelasi nume al lui Peter Jackson, care va fi lansat in tandem.

Cartea documenteaza perioada de la inceputul anului 1969, cand existau mai multe neintelegeri intre membrii trupei, in timp ce repetau si inregistrau melodii pentru al doisprezecelea album de studio „Let It Be” si pentru un documentar special televizat. La un moment dat, George Harrison a iesit din timpul repetitiilor, iar John Lennon i-a descris pe acestia folosind cuvantul „iad”.

Cu toate acestea, muzica pe care au creat-o este considerata una dintre cele mai importante din discografia lor. Cartea include detalii si despre ultimul lor concert public, sustinut pe acoperisul cladirii Apple Corps din Londra, pe 30 ianuarie 1969.

Melodiile pe care le-au inregistrat au fost ulterior lansate, in mai 1970, sub numele de „Let It Be”, in locul titlului original „Get Back”.

Albumul a aparut la o luna dupa ce Paul McCartney a anuntat ca paraseste trupa si se va concentra pe o cariera solo. Inaintea albumului „Let It Be”, a fost inregistrat si lansat discul „Abbey Road” in septembrie 1969.

Introducerea cartii este scrisa de Hanif Kureishi, care descrie perioada ca „un moment productiv pentru The Beatles, cand au creat unele dintre cele mai bune piese ale lor.” Va fi un privilegiul de a asista la proiectele timpurii ale acestora, la greselile, la emotiile si la descoperirile surprinzatoare care au dus la realizarea cantecelor pe care le cunoastem si le indragim in prezent.

Jackson va scrie prefata, iar cartea va contine sute de fotografii nepublicate anterior realizate de Ethan Russell si Linda McCartney.

Conversatiile editate de scriitorul John Harris din viitoarea carte apar si in filmul documentar al lui Peter Jackson, alaturi de fragmente din 55 de ore de filmari inedite si restaurate. Productia „The Beatles: Get Back”, era stabilita pentru lansare pe 4 septembrie 2020, dar Disney a amanat evenimentul pana pe 27 august 2021. 

Filmarea originala a fost realizata de regizorul Michael Lindsay-Hogg, initial pentru show-ul TV si, in cele din urma, a fost inclusa in documentarul acestuia „Let It Be”. A fost lansat impreuna cu albumul original, iar John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr au obtinut premiul Oscar pentru cel mai bun cantec.

Cartea „The Beatles: Get Back” este publicata de compania Apple Corps a trupei impreuna cu Callaway Arts and Entertainment, al carui fondator Nicholas Callaway a declarat ca „inspiratia si creativitatea exprimate in aceasta carte de referinta ca si in filmul lui Peter Jackson sunt la fel de importante si relevante si in prezent.”

Proiectul anterior intitulat „The Beatles Anthology” a cuprins un set de trei albume duble, un documentar de televiziune si o carte.

Seria documentara a fost difuzata pentru prima data in noiembrie 1995, cu versiuni extinse lansate pe VHS si LaserDisc in 1996 si pe DVD in anul 2003. Documentarul a folosit interviuri cu Beatles si colaboratorii lor pentru a povesti istoria formatiei, asa cum era prezentata prin filmarile de arhiva si spectacolele inregistrate.

Lansata in 2000, cartea „Antology” prezinta in paralel filmul documentar prin redarea istoriei grupului utilizand citate din interviuri.

Cele trei albume includeau spectacole si lansari originale expuse in ordine cronologica, alaturi de doua piese noi bazate pe casete demo inregistrate de Lennon dupa despartirea grupului: „Free as a Bird” si „Real Love”, ambele produse de Jeff Lynne.

Citește în continuare

Au mai rămas

Vezi trailerul