Skip to content

Tipuri de fasting. Cum sa folositi orele de masa ca sa aveti mai multa energie si sa activati celulele care  incetinesc imbatranirea

In ultima vreme se vorbeste foarte mult de Fasting, o versiune americanizata a postului pe care-l tin crestinii religiosi inca din cele mai vechi timpuri, comportament alimentar care s-a demonstrate stiintific ca are beneficii majore pentru sanatate.

Fastingul in conceptul modern se refera la numarul de ore dintre mese, perioada de timp in care se poate bea doar apa sau cafea.

Justificarea medicala tine de a pune corpul intr-o stare alerta mai aproape de inceputurile speciei umane, o perioada in care oamenii nu aveau atat de multa mancare la discretie, iar creierul si corpul stiau sa se adapteze la a-si administra resursele de energie pana la o noua masa care nu se stia cand va fi (atunci cand ar fi fost o noua captura de hrana in salbaticie).

Exista tipuri diferite de fasting/post cu beneficii si parametri usor diferiti in ceea ce priveste modul in care functioneaza. Asa ca daca va  intrebati cat timp ar trebui sa faceti fasting, raspunsul depinde de beneficiul pe care incercati sa il obtineti.

Postul intermitent (IF) este ciclul deliberat intre perioadele de post si cele de alimentatie. Cei mai multi oameni postesc deja in medie 12 ore pe zi, adica de la cina pana la micul dejun din dimineata urmatoare (adica in mare parte in timp ce dormiti).

Cu Intermitent fasting, ceea ce va trebui sa faceti este sa va prelungiti usor, treptat, ora la care luati micul dejun, incepand cu cate o ora, pana cand veti posti aproximativ 13-15 ore.  Cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa impingeti micul dejun cu cateva ore mai tarziu sau sa sariti peste micul dejun in intregime si sa intrerupeti postul odata cu masa de pranz.

Fasting autofagie presupune 16-18 ore de post, dar pentru a fi eficient pentru organism, fara sa fie agresiv, exista cateva principii cheie suplimentare: cand  se intrerupe postul, prima masa ar trebui sa aiba grasimi sanatoase. Acest lucru ajuta la mentinerea stabila a glicemiei si reduce foamea, permitandu-va sa mai treceti inca 3-4 ore fara sa mancati. Vei pastra carbohidratii sub 50 g si proteinele sub 20 g (animale sau vegetale). Medicii va recomanda sa mancati carbohidrati mai tarziu in timpul zilei.

Acest tip de fasting pune corpul in situatia de a accesa depozitele de grasime deja existente pentru a-si produce energia.

Postul doar cu cina. Cand incepeti sa aveti un confort in a face fasting, iar stomacul si mintea dvs a invatat ca primeste energie chiar daca nu intr-o cantitate mare si destul de des, fastingul de la cina pana la urmatoarea cina este un tip de post foarte bun de incercat 1-2 zile pe saptamana.

Acest tip de fasting, doar cu o masa pe zi, cina, permite sa beti apa si cafea in timpul tilei.

Ceea ce este important de retinut este ca, cu cat postiti mai mult timp, cu atat mai mult organismul va ajunge in zonele de grasime depozitate pentru a arde combustibilul si vor fi cu atat mai multe cetone pe care le va crea corpul dumneavoastra.

Postul uscat. Spre deosebire de celelalte posturi, in timpul unui post uscat va veti abtine si de la a bea apa sau lichide. Exista o multime de motive pentru care postul uscat este bun pentru organism, desi pare agresiv in primul moment. Cercetarile ne arata ca poate scadea inflamatia si creste BDNF, care este un ingrasamant pentru creierul tau.

Bunicii nostri numeau acest tip de fasting  post negru, il tineau vineri, inainte de week end unde mesele erau mai bogate. E demonstrate medical ca este foarte bun pentru cei care doresc o mai buna claritate a creierului, o memorie imbunatatita si o mobilitate mai buna.

Nu este recomandat insa un post negru mai mare de 24 de ore, si nu mai mult de o zi pe saptamana.

  Cu cat postiti mai mult timp, cu atat mai multe beneficii se aduna, dar asta nu inseamna neaparat ca mai mult timp este mai bine pentru toata lumea. De exemplu, daca sperati sa cresteti cetonii, un post de 17 ore poate fi ceea ce aveti nevoie, insa daca incercati sa vindecati o leziune musculo-scheletala, veti dori sa ajungeti la un post de 72 de ore.

Iata care sunt beneficiile postului defalcate in functie de orele de post:

Un post de 13-15 ore este considerat un post intermitent si, daca sunteti nou in aceasta practica alimentara, acesta este tipul de fasting de unde veti dori sa incepeti. La 13 ore de post, corpul dvs va secreta hormonul de crestere care ajuta la arderea grasimilor si la incetinirea procesului de imbatranire. Daca sunteti in cautarea unei solutii anti-imbatranire, este recomandat acest nivel de post.

15 ore fara masa genereaza momentul in care majoritatea oamenilor incep sa creeze cetone. Cetonele sunt un semn ca ficatul a trecut de la arderea zaharului la arderea grasimilor pentru energie. Mai mult, cetonele sunt neuroprotectoare si vor urca pana la creier, oferindu-va energie si o mai buna claritate mentala.

Postul de 17-24 de ore ofera urmatoarele beneficii: repararea celulara, detoxifierea, prevenirea cancerului, repararea intestinelor, ajuta la anxietate si depresie, precum si la imbunatatirea memoriei si incetinirea efectelor de deteriorare a creierului.

Cand ajungeti la 17 ore fara sa mancati, veti incepe sa stimulati autofagia. Ceea ce inseamna ca inteligenta celulelor dvs a fost pornita si acestea sunt capabile sa se repare singure. Acest tip de fasting este cel mai bun pentru persoanele cu afectiuni autoimune.

La 24 de ore de post, celulele intestinale se repornesc si se produce GABA, care este neurotransmitatorul cunoscut pentru ca ne relaxeaza creierul si ne ajuta cu anxietatea. Sanatatea intestinelor noastre este incredibil de importanta in prevenirea tulburarilor autoimune si in ajutorul pierderii in greutate…

36 de ore de post: Cu cat postiti mai mult, cu atat mai mult va fortati organismul sa arda glucoza, insulina si toxinele care sunt stocate in grasimi. Postul de 36-48 de ore este cel care e util in pierderea de grasime, anti-imbatranire si o crestere a dopaminei.

Orice tip de post/ fasting alegeti sa urmati, nu uitati ca macar o data pe saptamana trebuie sa va transformati masa intr-un festin bogat. Pentru ca efectele fastingului vin din contrastul obiceiurilor alimentare pe care le primeste corpul, dar creierul si moralul fiecaruia au nevoie si de rasfat alimentar.

Citește în continuare