Skip to content

Top 3- Artisti care au influentat muzica anilor 90 (locul 3)

Continuam serialul nostru despre musical icons cu trei noi nume care si-au pus amprenta pe soundul si muzica anilor 90. Cele trei nume nu doar ca au influentat o intreaga generatie, dar au deschis un nou trend in ceea ce aveau sa fie acei ani.

Primul nume la care m-am gandit este, la ora actuala, unul dintre artistii care castiga foarte bine doar din concertele tinute intr-un singur oras american fara a face nici cea mai mica urma de turneu.  Este vorba de nimeni alta decat Celine Dion. Daca va intrebati de ce am ales-o, ei bine, popularitatea ei si succesul pe care l-a avut inainte si dupa piesa de pe coloana sonora a Titanicului o dau drept una dintre cele mai valoroase voci si vedete ale muzicii. 

Numele ei se poate asocia cu usurinta statutului de diva, fiind una dintre putinele care il merita cu prisosinta, alaturi de Mariah Carey sau Whitney Houston despre care deja am vorbit. Celine Dion are la activ 100 de premii, dar printre cele mai importante numim doar 5 Grammy (cu altele cinci pentru piese interpretate de ea, dar care s-au dus la producatori si compozitori),  12 World Music Awards si premiul special pentru World Best Selling Female Recording Artist din istorie, 7 Billboard Music Awards si este cea de -a doua femeie din istoria muzicii americane care a vandut cel mai bine.

De ce e importanta? Poate ca nu este un inovator in muzica sau in marketing asa cum au fost Madonna sau Michael Jackson, iar uneori s-a spus despre muzica ei ca este plictisitoare si repetitiva, insa a facut istorie. De la lansarea ei pe piata muzicala, in limba engleza, Dion a numarat numai succese, in mod special in anii 90. Primul ei album in limba engleza, Unison, a dat instant un hit: Where Does My Heart beat Now, care a urcat in topul Billboard Hot 100, iar alaturi de The Last to Know devine una dintre piesele memorabile ale inceputului anilor 90. Urmeaza The Colour of My Love care i-a adus succesul international, ajungand pe primele locuri la vanzari nu doar in SUA, dar si in Japonia, Norvegia, Australia sau Noua  Zeelanda. Piese ca Think Twice, remake-ul The Power Of Love sau When I Fall In Love devine deja clasice si Think Twice una dintre melodiile nelipsite din repertoriul lui Celine.

Falling Into You, lansat in 1996, este in continuare unul dintre cele mai bine vandute materiale de pe planeta, chiar si in ziua de astazi, asa ca fetele care fac zilele acestea muzica au de ce sa fie invidioase. Chiar daca vanzarile de singles sunt cele care fac legea momentan, vanzarile de albume, momentan, nu prea au fost egalate de nici una dintre cantaretele din noul val.

Falling Into You a dat mega hituri si piese chiar foarte bune, in ciuda faptului ca sunt apreciate doar de un anumit segment de public, si de aici si nemultumirea criticilor: All By Myself, It’s All Coming Back to Me Now, River Deep- Mountain High (remake al unui succes Tina Turner) sau Dreamin\’ of You. 

Let’s Talk About Love este incununarea succesului si albumul care da o melodie ce se confunda cu Celine Dion. Este motivul pentru care a si castigat un premiu al Academiei Americane de Film, pentru piesa My Heart Will Go On, aflata pe coloana sonora a succesului de box-office Titanic. A fost pe locul intai in aproape toate tarile Europei, fara sa mai mentionam Billboard sau topurile britanice. Nici nu mai conteaza daca a fost ajutata de film sau filmul a fost ajutat de piesa, e unul dintre materialele care i-a adus cele mai multe premii. 

Celine Dion este un icon al muzicii nu doar pentru succesul ei comercial din anii 90, dar si pentru felul in care si-a gasit o nisa muzicala ce ii ramane fidela. Desi a inceput sa se implice in compunerea si productia propriilor piese, ramane, in principal, un artist care ia melodiile de-a gata, motiv pentru unele critici foarte dure. Totusi, vocea ei superba, cu cinci octave, care poate duce mai mult decat o simpla piesa pop si care poate trece cu usurinta prin toate starile o defineste. Daca e sa ne gandim ca era sa o piarda chiar inainte de a-si incepe cariera….

Nici nu mai e de mirare ca unul dintre cele mai mari hoteluri si cazinouri din Las Vegas, Ceaser’s Palace, a semnat un contract cu ea pentru 600 de spectacole, toate sold out, in ciuda pretului destul de piparat. O seara cu Celine Dion, intr-un decor pregatit special pentru piesele ei, cu danstori si tot tacamul, cum sa nu iti iasa bani din asa ceva. Nu degeaba a si fost pe lista noastra de money makers in 2011

Celine Dion ramane o diva in adevaratul sens al cuvantului si impune o schimbare in soundul muzicii anilor 90, motiv pentru care si restul numelor din acest top vor veni ca o surpriza. Aflati maine cine e pe locul 2 in topul muzicii anilor 90.

Cine credeti ca ar merge pe locurile 1 si 2?

 

Citește în continuare