Skip to content

Natalie Portman si Julianne Moore promit roluri de Oscar in „May December”, in regia lui Todd Haynes. Filmul este bazat pe povestea reala a unei profesoare americane care a intretinut relatii sexuale cu un elev de 12 ani si a avut un copil cu el.

Dupa premiera mondiala din luna mai la Festivalul de Film de la Cannes, filmul „May December” urmeaza sa fie lansat in lunile urmatoare in cadrul altor evenimente cinematografice din Europa, SUA, iar ulterior va fi disponibil pe Netflix.

A aparut un prim trailer al lungmetrajului regizat de cineastul Todd Haynes care le are ca protagoniste pe Natalie Portman si Julianne Moore in doua prestatii de exceptie, alaturi de Charles Melton. Fiind primit cu reactii pozitive de critici, filmul este unul dintre cele mai asteptate ale finalului de an si va intra in cursa pentru premiile Oscar 2024 unde specialistii il considera favorit la mai multe categorii.

„May December” se bazeaza pe povestea reala a lui Mary Kay Letourneau, o profesoara americana acuzata ca a intretinut o relatie sexuala cu unul dintre elevii sai in varsta de 12 ani. 

Filmul o urmareste pe actrita Elizabeth Berry (jucata de Natalie Portman), care are sarcina de a o intruchipa pe ecran pe Gracie Atherton-Yoo (Julianne Moore, personajul inspirat de Letourneau), o femeie din Georgia care a devenit o figura celebra a tabloidelor dupa ce a intretinut relatii sexuale cu un baiat de 12 ani, Joe. 

La douazeci de ani de la scandal, Elizabeth se pregateste pentru rolul ei, ii viziteaza pe Gracie si pe Joe (Charles Melton), acum in varsta de 36 de ani si le descopera si expune problemele ascunse sub fatada aparent perfecta pe care acestia au construit-o cu atentie.

Elizabeth are sansa de a petrece timp cu Gracie pentru a se documenta mai bine asupra rolului ei si aprofundeaza legaturile ei de familie intortocheate, o familie formata din Gracie, tanarul ei sot Joe Yoo (Melton) si copilul pe care l-au conceput cand Joe avea doar 13 ani si pe care Gracie l-a nascut in spatele gratiilor.

„May December” a fost scris de Samy Burch si ii mai are in distributie pe D.W. Moffett, Piper Curda, Elizabeth Yu, Gabriel Chung, Cory Michael Smith si Lawrence Arancio. Urmeaza sa fie lansat pe Netflix pe 1 decembrie, momentan data este confirmata pentru Canada si SUA, ramane de vazut daca va aparea in acelasi moment si in Romania.

Deja laureate cu cate un Oscar, Natalie Portman si Julianne Moore isi impart campaniile pentru Oscar pentru a avea amandoua sanse sa castige mult-ravnitul trofeu.

Netflix a declarat pentru Variety ca desi Portman si Moore joaca roluri principale, prestatia lui Portman va fi inscrisa la Oscar la categoria „Cea mai buna actrita intr-un rol principal” in timp ce Moore va concura pentru „Cea mai buna actrita intr-un rol secundar”.

Campaniile pentru premiile Oscar sunt un proces laborios care implica investitii de pana la un milion de dolari, aparitii la zeci de petreceri, evenimente si intalniri personale cu votantii Academiei Americane de Film. 

Rareori se intampla ca doua protagoniste sa isi planuiasca o campanie pentru Oscar pe aceeasi categorie, de aceea producatorii decid sa le imparta in categorii diferite. 

Unul dintre cele mai indragite filme ale lui Todd Haynes este un bun exemplu in acest sens. Povestea de dragoste „Carol” (2015), cu Cate Blanchett si Rooney Mara, a fost criticata intens pentru ca si-a separat cele doua presupuse protagoniste pentru sezonul premiilor respective. Blanchett a fost nominalizata in rol principal, iar Mara in rol secundar. 

Decizia este bazata de fapt pe statistici. In istoria de 95 de ani a premiilor Oscar au existat doar cinci cazuri in care doua femei au fost nominalizate pentru acelasi film, cel mai recent s-a intamplat in 1991 cand Geena Davis si Susan Sarandon au primit nominalizari pentru „Thelma & Louise”.

Natalie Portman a obtinut trei nominalizari la Oscar de-a lungul carierei sale: actrita in rol secundar pentru „Closer” (2004) in regia lui Mike Nichols, actrita in rol principal pentru „Jackie” (2016), de Pablo Larrain, si „Black Swan” (2010), de Darren Aronofsky care i-a adus primul si singurul Oscar obtinut pana acum.

In cazul „May December”, Portman va fi inscrisa atat in cursa pentru actorie dar si pentru productie, fiind una dintre cele trei femei care lupta anul acesta pentru o dubla nominalizare pentru pentru interpretare si productie (producatorii urca pe scena sa ridice premiul pentru „Cel mai bun film al anului”). Celelalte doua sunt Margot Robbie pentru „Barbie” si Emma Stone pentru „Poor Things”.

Frances McDormand este singura femeie care a fost nominalizata la categoria cel mai bun film si cea mai buna actrita in acelasi an pentru „Nomadland” (2020) si a castigat ambele categorii.

La randul ei, Julianne Moore a obtinut cinci nominalizari la Oscar de-a lungul carierei sale, inclusiv pentru o alta colaborare cu Haynes: filmul de epoca „Far from Heaven” (2002).

Portman, Moore si Haynes la filmarile „May December”

Celelalte nominalizari ale sale au fost pentru cea mai buna actrita in rol secundar in „Boogie Nights” (1997), de Paul Thomas Anderson, si „The Hours” (2004), de Stephen Daldry, precum si pentru cea mai buna actrita in „The End of the Affair” (1999), de Neil Jordan, si in „Still Alice” (2014), de Richard Glatzer si Wash Westmoreland, pentru care a castigat un Oscar in rolul memorabil al unei femei care sufera de Alzheimer in faza incipienta.

Pe langa actorie si productie, filmul a fost inscris deja in cursa pentru Oscar la categoriile cel mai bun regizor (Todd Haynes), cea mai buna imagine (Christopher Blauvelt), cele mai bune costume (April Napier) si montaj (Affonso Gonçalves). Desi s-au scris anterior articole elogioase despre coloana sonora a filmului — semnata de Marcelo Zarvos —, muzica nu va fi eligibila deoarece partitura a fost adaptata din filmul „The Go-Between” de Michel Legrand.

In cazul lui Todd Haynes, desi este unul dintre cineastii favoriti ai cinefililor americani si europeni, regizorul a primit o singura nominalizare pana acum la Oscar: pentru scenariul filmului „Far from Heaven”. Intr-un articol publicat in Variety se mentioneaza ca echipa Netflix este hotarata sa-i obtina autorului prima nominalizare pentru regie, dupa mai multe omisiuni pentru „Velvet Goldmine” (1997), „I’m Not There” (2007), ”Far from Heaven” si „Carol”.

Citește în continuare