Skip to content

A aparut un nou trend in ospitalitate: turism pentru a-ti imbunatati calitatea somnului. Hoteluri din intreaga lume ofera sleep tourism

Dupa primele luni de pandemie, specialistii au raportat o crestere a numarului dezechilibrelor asociate somnului, cauza principala fiind anxietatea legata de traitul in izolare. Lucrurile s-au amplificat pe parcursul celor doi ani pandemici, iar industria ospitalitatii a gasit o solutie pentru a ajuta oaspetii sa se simta mai bine: sleep tourism.

Turismul pentru a-ti imbunatati calitatea somnului (n.red. „sleep tourism” in limba engleza) a crescut in popularitate de cativa ani, cu multe oferte care au sejururi axate pe somn in hoteluri si statiuni din intreaga lume.

In ultimii ani, au aparut locuri ca Park Hyatt New York a deschis Bryte Restorative Sleep Suite, o suita care ofera facilitati care imbunatatesc somnul sau Rosewood Hotels & Resorts a lansat recent Alchemy of Sleep, un conceput pentru a „promova odihna”. Intre timp, s-a deschis si Zedwell, primul hotel axat pe somn din Londra, care ofera camere echipate cu izolare fonica inovatoare, deschis la inceputul anului 2020, iar producatorul suedez de paturi Hastens au infiintat primul Hästens Sleep Spa Hotel din lume, un hotel tip boutique cu 15 camere, in orasul portughez Coimbra, in 2021.

Totodata, la hotelul Belmond din Londra, a fost creat un serviciu special destinat oaspetilor cu probleme de somn, numit Sleep Concierge. Serviciul include o inregistrare a meditatiei care induce somnul, un meniu de perne de diferite feluri cu optiuni pentru cei care prefera sa doarma pe spate sau pe o parte sau diferite paturi si ceaiuri.

De asemenea, brandul hotelier de lux Six Senses ofera o varietate de programe complete de somn, de la trei pana la sapte zile sau mai mult, la o serie de proprietati, iar Rocco Forte Hotel din Mayfair, Londra, a lansat recent „Forte Winks”, o experienta de doua nopti creata special pentru a ajuta oaspetii sa doarma mai bine.

Datorita tututor acestor initiative, industria ospitalitatii a inceput sa investeasca din ce in ce mai mult si in studii dedicate somnului, astfel incat sa fie pregatiti pentru oaspeti.

De exemplu, un studiu publicat in Journal of Clinical Sleep Medicine a constatat ca 40% dintre cei peste 2.500 de adulti care au participat, au raportat o scadere a calitatii somnului de la inceputul pandemiei, mentioneaza CNN.

Un somn bun intareste sistemul imunitar si rezistenta emotionala.

Rezultatele cercetarilor stiintifice privind visele sunt inca oarecum evazive, unii experti teoretizeaza ca visele sunt rezultatul inregistrarii de catre creierul nostru a amintirilor si informatiilor de peste zi.

Si ca aducem tot ce ascultam, vedem si gândim peste zi in somnul nostru astfel incât memoria sa poata fi consolidata. De aceea, câteodata, aceste gânduri pot aparea in visele noastre, iar verificarea stirilor inainte de culcare, ne poate determina chiar sa setam aparitia unui vis pandemic. Potrivit cercetarilor efectuate in urma atacurilor din 11 septembrie, expunerea la stiri nelinistitoare se poate strecura in somn si ne poate afecta visele. Alte cercetari au sugerat, de asemenea, ca experientele negative din viata noastra de zi cu zi ne-ar putea determina sa avem mai multe vise negative – sau sa fim mai predispusi la interpretarea lor negativa.

In doua studii recente, unul realizat de Universitatea din Basel, Elvetia, si celalalt de Universitatea din Boulder, Statele Unite, cercetatorii au descoperit ca un somn mai lung, nu este obligatoriu si mai odihnitor. Ambele studii par sa indice ca numarul de ore considerabil mai mare petrecut acasa, a condus la cresterea numarului de ore de somn, insa calitatea acestuia a scazut. Un alt efect pare a fi ca diferenta de somn in zilele de munca / scoala, fata de zilele libere, a scazut – ceea ce inseamna ca oamenii se trezesc si merg la culcare cam la aceleasi ore in toate zilele. Fenomenul este cunoscut sub numele de „social jet lag”, si descrie obiceiul bine cunoscut de a recupera somnul intr-una din zilele libere. In mod obisnuit, ne-am astepta ca o descrestere a acestui efect sa fie asociata cu imbunatatirea calitatii somnului, dar se pare ca participantii la studii au raportat scaderea acesteia.

Citește în continuare