Skip to content

Turismul spatial devine realitate. Virgin Galactic lanseaza saptamana viitoare primele zboruri spatiale comerciale. Un bilet costa 450.000 de dolari.

Dupa ce si-a incheiat ultimele zboruri de test in luna mai, compania Virgin Galactic a lui Richard Branson lanseaza saptamana viitoare primul sau zbor comercial. Cel de-al doilea zbor va fi lansat candva la inceputul lunii august, urmand ca in viitorul apropiat sa puteti rezerva lunar bilete pentru zborurile spatiale comerciale.

Primul zbor se numeste Galactic 01 si va avea loc intre 27 si 30 iunie, data si ora exacta a decolarii fiind stabilite in functie de conditiile meteorologice. 

Primii pasageri vor fi trei membri ai Fortelor Aeriene italiene si ai Consiliului National de Cercetare din Italia, care vor efectua cercetari in microgravitatie.

Zborurile Virgin Galactic duc pasagerii la o inaltime de 80 km deasupra Pamantului, permitand o priveliste uimitoare din spatiu si experienta imponderabilitatii pentru cateva minute. 

Nava spatiala VSS Unity, care are doua parti, va fi folosita pentru viitoarele misiuni. Pe masura ce atinge o anumita altitudine, aeronava principala se va detasa de un mic avion de pasageri pe care il va lasa sa cada in gol, spre pamant.

Galactic 01 va fi crucial pentru a stabili siguranta pentru cei 800 de pasageri pe care compania ii are pe listele de asteptare. Unii dintre acesti pasageri s-au inscris in urma cu un deceniu pentru a se bucura de atractia unei excursii de 90 de minute in spatiu, pentru a experimenta imponderabilitatea si a avea o vedere aeriana a Pamantului. 

Initial, compania a vandut lotul initial de bilete cu 200.000 de dolari fiecare. Inflatia si-a pus amprenta si asupra acestor zboruri, iar pretul unui bilet se ridica acum la aproximativ 450.000 de dolari.

Zborurile sunt deschise atat turistilor obisnuiti care isi doresc sa experimenteze spatiul, cat si entitatilor care doresc sa efectueze cercetari.

Atat misiunile Galactic 01, cat si Galactic 02 vor fi transmise in direct pe site-ul Virgin Galactic, unde puteti afla mai multe despre zboruri si despre lista de asteptare.

„Lansam prima linie spatiala comerciala pentru Pamant cu doua produse dinamice – misiunile noastre de cercetare stiintifica si misiunile spatiale ale astronautilor privati.”, a declarat directorul executiv al Virgin Galactic, Michael Colglazier, intr-un comunicat.

Metoda unica de lansare folosita de Virgin Galactic o diferentiaza de concurenti precum SpaceX si Blue Origin.

In loc de lansarea pe verticala a rachetelor, aeronava purtatoare a companiei, White Knight Two, decoleaza de pe o pista de aterizare pentru avioane.

La aproximativ 16 km deasupra suprafetei Pamantului, avionul spatial VSS Unity, propulsat de racheta, este lansat si isi aprinde motorul de racheta pentru a ajunge la o altitudine de peste 80 km. 

Turism spatial este unul dintre principalele domenii despre care specialistii spun ca vor domina viitorul intr-un mod neasteptat. In ultimii ani, s-a investit enorm in infrastructura si tehnologia necesare pentru a transforma astfel de idei in afaceri viabile pe termen lung.

Citește în continuare