Skip to content

Ucigasul lui John Lennon a cerut eliberarea conditionata pentru a 12-a oara. El spune ca l-a omorat pe artist pentru ca isi cauta faima

A pair of photo-matched round wire-rimmed gold-tone glasses owned and worn by John Lennon on display in Hard Rock Cafe Times Square on November 08, 2022 in New York. The memorabilia will be offered by Juliens Auctions during ICONS & IDOLS: ROCK N ROLL three-day auction event taking place between 11th and 13th of November at Hard Rock Cafe in New York.,Image: 736223773, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Mark David Chapman, ucigasul lui John Lennon, care acum are 67 de ani, a cerut din nou eliberarea conditionata, pentru a 12-a oara, cerere care i-a fost respinsa.

Barbatul care l-a impuscat pe John Lennon in fata blocului sau din New York, in 1980, a declarat unei comisii de eliberare conditionata ca stia ca este gresit sa-l ucida pe fostul Beatle, dar ca el isi cauta faima. Chapman, intr-o transcriere publicata luni de oficialii de stat in baza cererii de libertate conditionata, a spus ca decizia de a-l ucide pe Lennon a fost „raspunsul meu cel mare la toate. Nu aveam de gand sa mai fiu un nimeni,” noteaza NBC News.  „Nu voi da vina pe altcineva sau pe altceva pentru ca m-a adus acolo”, a spus Chapman consiliului. „Stiam ce fac si stiam ca este rau, stiam ca este gresit, dar imi doream atat de mult faima incat eram dispus sa dau totul si sa iau o viata umana,” a declarat acesta in fata judecatorilor.

Chapman l-a ucis pe Lennon in noaptea de 8 decembrie 1980, in timp ce el și Yoko Ono se intorceau in apartamentul lor din Upper West Side. Mai devreme in acea zi, Lennon semnase un autograf pentru Chapman pe o copie a albumului sau recent lansat, „Double Fantasy”.

La momentul mortii lui John Lennon, acesta nu avea niciun manager, agent, publicist sau purtator de cuvant, doar cateva persoane care se ocupau de lucruri administrative marunte. Jurnalistul Elliot Mintz, care se apropiase de familie si devenisera prieteni, isi aminteste sutele de telefoane primite si, desi nu era in niciun fel angajatul lor, a decis sa raspunda el presei despre tragedie.

Jurnalistul isi aminteste ca Yoko si-a dorit ca toata povestea mortii lui Lennon sa fie spusa adevarat, insa fara a-l transforma pe acesta intr-un sfant sau intr-un martir, mai ales ca era pentru prima data cand in America o persoana publica a fost omorata pentru arta pe care o promova.

Un gest frumos din partea lui Yoko a fost ca anul acesta, la 80 de ani de la nasterea lui John Lennon, sa curatorieze o colectie speciala dintr-un album aniversar.

36 de piese alese de Yoko Ono, vaduva lui John Lennon si de fiul acestora, Sean Lennon, vor fi pe albumul „Gimme Some Truth: The Ultimate Mixes”, un cadou aniversar pentru fanii artistului. Editia deluxe a celebrarii aniversarii lui John Lennon va cuprinde doua CD-uri, o carte de 124 de pagini si varianta Blu-Ray, dar si un poster monocrom cu artistul si doua carti postale. De asemenea, pe una dintre cartile postale este scrisoarea trimisa de John Lennon catre Regina Marii Britanii in 1969, scrisoarea-protest impotriva implicarii Regatului Unit in conflictul nigerian si a alierii cu SUA in razboiul din Vietnam. De-a lungul vietii, John Lennon a fost unul dintre cei mai vocali activisti.

Piesele pentru acest album au fost remixate complet, fiind prezentate intr-o forma inedita, de la primul single solo al lui Lennon, „Give Peace a Chance” (1968), pana la ultimul, „Just Like (Starting Over)” (1980),  dar avand si piesele „Imagine”, „Instant Karma! (We All Shine On)” si „Working Class Hero”.

Citește în continuare

Interviu Jessica Hobbs, regizor si producator executiv The Crown, sezonul 5: „A fost coplesitor cand am vazut-o pe Elizabeth Debicki in costumul Dianei. Cand filmam pe strada, oamenii o luau razna si strigau: Diana! Diana! A fost un rol greu si emotionant, s-a atasat de el la un nivel profund.”

Ieri, 9 noiembrie, a fost lansat pe Netflix un nou sezon al serialului „The Crown”, unul dintre cele mai premiate productii TV din toate timpurile.  Scris de Peter Morgan, creatorul…

Citeste mai mult