Skip to content

Viata lui Leonardo da Vinci, ecranizata intr-un film la Hollywood. Regia este semnata de Andrew Haigh (All of Us Strangers), bazata pe biografia lui Walter Isaacson care a mai scris despre Steve Jobs si Elon Musk.

Viata misterioasa a geniului renascentist Leonardo da Vinci (1452-1519) va putea fi vazuta in curand pe marile ecrane intr-o adaptare cinematografica semnata de Universal Pictures. Filmul biografic va fi creat de Andrew Haigh, regizor cunoscut pentru hitul “All of Us Strangers”.

Scenariul va fi adaptat de Haigh dupa aclamata biografie a lui Leonardo, scrisa de Walter Isaacson, desi ramane neclar daca va aborda doar un aspect al vietii artistului sau intreaga poveste. Este de asteptat sa fie cea mai mare pelicula dedicata artistului pana acum.

Fost presedinte si director general al CNN, dar si editor TIME magazine, Isaacson este autorul unei serii de biografii, printre care Henry Kissinger, Benjamin Franklin, Einstein si Elon Musk. Biografia sa, bestseller in 2011, a directorului general al Apple, Steve Jobs, a fost adaptata in 2015 in filmul biografic cu acelasi titlu, cu Michael Fassbender si Kate Winslet, scris de Aaron Sorkin si regizat de Danny Boyle.

Cartea lui Walter Isaacson este bazata pe mii de pagini din caietele lui Leonardo da Vinci si pe noi descoperiri despre viata si opera sa.

Biografia lui Isaacson a devenit una dintre cele mai apreciate lansari ale anului 2017, drepturile de ecranizare fiind achizitionate imediat de studiourile Paramount, Leonardo DiCaprio fiind ales sa joace rolul principal. Proiectul nu s-a concretizat iar Universal l-a preluat anul trecut, urmand sa fie dezvoltat cu alta distributie.

Cartea care a fost tradusa si in limba romana la Editura Publica — poate fi achizitionata aici — face legatura intre arta si stiinta lui Da Vinci si geniul sau condus de o curiozitate insatiabila.

Privit deseori ca un artist boem, Leonardo era de fapt avid dupa stiinta si anatomie, isi petrecea timpul la morga si desena schite dupa muschii cadavrelor pentru a intelege mai bine corpul, cu scopul de a-l reda in pictura. Pasiunea lui pentru optica si geometrie atinge un apogeu in “Cina cea de Taina” care creeaza iluzii impresionante prin schimbarea perspectivei. Bineinteles, cea mai cunoscuta capodopera a sa ramane Mona Lisa, cea mai recognoscibila pictura din istoria artei.

Pe langa ecranizarea despre Leonardo, in prezent se lucreaza si la un film despre viata lui Elon Musk care va fi regizat de Darren Aronofsky, realizatorul Black Swan. Pelicula va fi bazata pe biografia lui Isaacson care a fost controversata.

Andrew Haigh are potentialul de a scrie istorie cu privire la ecranizarile vietii lui Leonardo. 

De origine britanica, Haigh este multi-premiat pentru „All of Us Strangers” care a primit sase nominalizari la premiile BAFTA, inclusiv pentru cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu. Filmul este o poveste emotionanta despre un barbat (Andrew Scott) care, cu mintea de om matur, isi reintalneste parintii (Claire Foy, Jamie Bell) la varsta copilariei, in timp ce se indragosteste de un alt barbat (Paul Mescal). Poate fi urmarit pe Disney+.

Ecranizarea lui Haigh a fost apreciata in special pentru modul in care a reusit sa redea ideea intimitatii dintr-un cuplu gay, fara a atrage atentie asupra orientarii lor sexuale. De aceea ar putea fi interesant de vazut cum va aborda viata lui Leonardo da Vinci deoarece cartea lui Isaacson afirma univoc ca artistul a intretinut relatii amoroase cu asistentul lui de sex masculin, Salai. 

Anterior, ecranizarile despre viata lui Da Vinci — precum serialele “Da Vinci’s Demons” sau “Leonardo” —, il prezinta ca fiind obsedat de femei, pentru a justifica misterul din jurul picturii Mona Lisa si pentru a fi mai digerabil. In realitate, nu exista dovezi despre vreo relatie pe care Leonardo ar fi avut-o cu o femeie. In schimb, potrivit arhivelor judecatoresti, a fost acuzat de sodomie la varsta de 24 de ani iar in scrisorile din vremea respectiva se subliniaza dragostea si pasiunea pe care le purta pentru asistentii lui, Salai si Melzi.

Printre filmele anterioare ale lui Haigh se numara „Lean on Pete” si „45 Years”, pentru care Charlotte Rampling a obtinut o nominalizare la Oscar pentru cea mai buna actrita. 

Dupa debutul sau fulminant din 2011 cu „Weekend”, Haigh a lucrat si in televiziune, fiind producator executiv, precum si scenarist-regizor principal la serialul „Looking” de la HBO. De asemenea, a regizat toate cele cinci episoade ale seriei limitate din 2012 „The North Water” pentru BBC si AMC. Atat “Looking” cat si “Weekend” au abordat relatii gay, presa americana considera ca filmul despre Leonardo ar putea miza pe homosexualitatea artistului, Haigh fiind expert in redarea relatiilor dintre barbati pe micul si marele ecran.

Aici gasiti mai multe despre caietele lui Leonardo, au fost digitalizate si pot fi accesate gratuit online.

In ceea ce priveste relatia pe care acesta a avut-o cu Salai, detalii puteti citi aici.

Citește în continuare