Skip to content

La Craiova sunt celebrati 50 de ani de activitate ai lui Silviu Purcarete cu o expozitie cu imagini din spectacolele sale. Expozitia se deschide pe 18 mai

Regizorul Silviu Purcarete celebreaza anul acesta 50 de ani de cariera teatrala, in care a realizat peste 122 de spectacole de teatru si opera pe toate meridianele lumii.

Evenimentul este marcat la Craiova cu o expozitia de fotografie „Silviu Purcarete – 50 de ani de teatru” care se deschide sambata, 18 mai, la Centrul „Constantin Brancusi” Muzeul de Arta.

Expozitie reuneste fotografii din spectacole de teatru si opera din arhiva personala a regizorului, unele semnate chiar de el, altele de colaboratorii sai Mihaela Marin, Dragos Buhagiar, Helmut Stürmer, Sean Hudson, Patrick Fabre, Pierre Borasci, Simon Anannd (Royal Shakespeare Company), Thilo Beu. In expozitie veti regasi si fotografii semnate de Rares Zaharia, Adi Bulboaca, Alex Condurache, Eöri-Szabó Zsolt, Peter Uhan, Petru Cojocaru, Iulian Ursachi, Nicu Cherciu, Aki Tanaka, Aoi Itoh.

Adriana Moca, initiatoarea proiectului si curatoarea expozitiei, a facut parte vreme de noua ani din echipa artistica a Teatrului National Marin Sorescu din Craiova, precum si din spectacolele semnate aici de Silviu Purcarete, apoi a continuat sa urmareasca activitatea regizorala a acestuia, consemnand-o prin cronici si articole.

”Expozitia este, dincolo de recuperarea memoriei spectacolelor sale din acesti 50 de ani de cariera, ocazia sa redescoperim bucuria teatrului si generozitatea ludica a regizorului Silviu Purcarete. E un gest de reverenta si recunostinta pentru o asemenea personalitate distinsa cu nenumarate premii importante de-a lungul vremii. Un exercitiu de admiratie absolut necesar”.

In cadrul expozitiei va avea loc lansarea albumului de fotografie – „Silviu Purcarete. Infinite metamorfoze”. Aparut sub semnatura Mihaelei Marin, artista fotograf care urmareste de multi ani activitatea artistica a unor regizori importanti, albumul contine fotografii din 22 de spectacole semnate de Silviu Purcarete, in Romania si strainatate, printre ele aflandu-se  Asteptandu-l pe Godot, Faust, Lulu, Metamorfoze, O furtuna, Macbett, Regele Moare, Lohengrin, Aleko si Francesca da Rimini, precum si cele mai recente mizanscene, Antonin Artaud. Familia Cenci si Gertrude.
Volumul bilingv, romana si engleza, prezinta si un eseu semnat de criticul Sebastian Vlad Popa, „Corpuri lucide – ce invat din teatrul lui Silviu Purcarete”.

La eveniment vor vorbi doamna Oltita Cintec, teatrolog, scenograful Dragos Buhagiar, Presedinte UNITER si Emil Boroghina, fondatorul Festivalului International Shakespeare.


Silviu Purcarete a absolvit in 1974 studiile de regie la IATC, sub indrumarea profesorului si regizorului Valeriu Moisescu.

A debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt cu spectacolul Romeo si Julieta. In 1975 incepe sa colaboreze cu Teatrul Dramatic din Constanta, apoi cu Teatrul Mic din Bucuresti, Teatrul de Papusi din Bucuresti si Brasov. In 1985 este invitat de Gheorghe Goange Marinescu la Teatrul Popular din Ramnicu Valcea sa lucreze cu o trupa exceptionala de actori amatori. Emil Boroghina, unic manager teatral cu fler si viziune, ii ofera apoi spatiu si timp de lucru generos la Teatrul National din Craiova. Aici se reveleaza forta creatoare a celui ce va deveni la scurta vreme directorul Teatrului L.S. Bulandra, ulterior al Centrului Dramatic Limoges din Franta.

Spectacolul sau Faust, montat la Sibiu, a marcat o premiera in istoria contemporana, fiind una dintre productiile teatrale care au generat turism cultural, multi dintre spectatori organizandu-si city break in Sibiu pentru a-l vedea.

Multipremiat atat la UNITER cat si la nivel international, spectacolul continua sa se joace cu casa inchisa din 2008.

Citește în continuare