Skip to content

6 statii de tren transformate in hoteluri spectaculoase. De la camere de hotel de lux in vagoane de tren la constructii istorice de acum 150 de ani si platourile de filmare ale serialului „The Office”.

La inceputul secolului al XX-lea calatoriile cu trenul au fost inlocuite treptat de cele cu masina printr-un nou sistem de drumuri si autostrazi, mult mai bine conectate intre ele, si bineinteles de zborurile cu avionul pe distante lungi. Astfel, sistemul feroviar a intrat in declin si pe alocuri desfiintat aproape in totalitate. Astfel, unele dintre cele mai spectaculoase gari construite pana atunci au fost abandonate sau folosite in alte scopuri.

In prezent, unele dintre aceste gari au fost transformate in hoteluri impresionante, care inca isi pastreaza elementele decorative si structurale specifice garilor, la mai bine de la 100 de ani de la constructia lor. Majoritatea au fost construite intre 1880 si 1920 cu o arhitectura inspirata de cele mai multe ori de Renasterea italiana, de stilurile Greciei Antice, sau de Art Nouveau si Art Deco.

In acest sens, pentru a remarca cele mai frumoase si reprezentative gari  reconditionate si transformate in hoteluri, publicatia Architectural Digest a realizat un top a 6 cladiri de acest fel pe care vi-l prezentam mai jos.

Hotelul Crawford se afla la etajul garii centrale din Denver care a fost infiintata in 1881 si reprezenta la acea vreme cea mai mare cladire din vestul Statelor Unite. 

Dupa un incendiu din 1894, cladirea garii a fost reconstruita la inceputul secolului al XX-lea in stil beaux arts, specific arhitecturii franceze de la finalul anilor 1890, cu parter inalt si un etaj transformat in 2014 in hotelul Crawford. Acesta a preluat numele de la Dana Crawford, o membra a unei asociatii sindicale locale care a contribuit la restaurarea cladirii la inceputul anilor 2000. 

Hotelul de 4 stele are 112 de camere si apartamente moderne in care sunt asigurate toate facilitatile unui sejur relaxant si confortabil. Obiectele de decor sunt inspirate de calatoriile cu trenul si de arhitectura anilor 1900, specifica fatadei cladirii. 

Hotelul St. Louis Union Station din Saint Louis, Missouri are 4 stele si se afla in vechea gara a orasului. In prezent face parte din lantul hotelier Hilton. 

Hotelul se afla intr-una din cele mai vechi constructii din centrul orasului Saint Louis, gara fiind construita in 1894 si declarata monument istoric in 1970. A fost proiectata de catre arhitectul german Theodore Link intr-un stil romantic specific secolului al XIX-lea in spatiul german si nordic. 

Gara a fost inchisa in 1978 si redeschisa ca un spatiu mixt in 1985, urmand ca mai apoi sa fie transformat intr-un hotel de lux al lantului Curio de la Hilton. In prezent, hotelul are 539 de camere si este cunoscut pentru tavanul boltit de 19 metri inaltime din Sala Mare.

Hotelul The Union Station Nashville Yards din lantul Marriott Autograph se afla in Nashville, Tennesse si este gazduit de cladirea istorica a fostei gari a orasului. 

Hotelul de tip butic se afla intr-una dintre cele mai cunoscute si traversate gari din SUA in secolul al XX-lea. Cladirea este inspirata de stilul neo-gotic european si de arhitectura germana, majoritatea ornamentelor fiind restaurate cu ocazia transformarii garii in hotel in 1986. 

Cele 125 de camere si apartamente au fost renovate in ultimii ani intr-un stil art deco sau de inspiratie country, insa piesa de rezistenta a cladirii este sala mare de primire care are o inaltime de 22 de metri, un tavan cu vitralii vechi de 100 de ani si medalioane imbracate in foita de aur.

Hotelul Crowne Plaza Indianapolis Downtown Union Station din Indianapolis, Indiana este gazduit intr-o gara construita in 1888. In cazul acestui hotel, oaspetii pot opta sa doarma inclusiv in vagoane de tren de epoca, restaurate pana la cele mai mici detalii. 

Hotelul a fost inaugurat in interiorul garii in 1996 si are 273 de camere si apartamente. Dintre acestea 26 se afla in 13 vagoane de epoca Pullman. 

Arhitectura cladirii este in stil romantic european, specific secolului al XIX-lea, iar odata cu hotelul a fost transformata si fosta sala de asteptare, inalta de 17 metri si cu peste 1.000 de metri patrati de vitralii, intr-un restaurant si cafenea. 

Hotelul Radisson Lackawanna Station din Scranton, Pennsylvania este gazduit de o gara din 1908. Cladirea a fost folosita ca platou de filmare al serialului „The office” gazduind sediul companiei fictive Dunder Mifflin.

Hotelul a fost deschis in 2009 si apartine lantului hotelier Radisson. Are 146 de camere si se afla intr-o cladire in stil renascentist francez, intinsa pe o suprafata de aproximativ 2.100 de metri patrati. 

Piesa de rezistenta a cladirii este reprezentata de luminatorul din sticla Tiffany din holul de primire si de coloanele din marmura italiana, importata din Europa.

Pe langa cele 5 gari americane, merita amintita si statia de tren Canfranc din Valea Aragon, in nordul Spaniei, in apropierea granitei cu Franta. A fost transformata intr-un hotel de lux de 5 stele la inceputul acestui an de catre lantul hotelier Barceló.

Gara de la Canfranc a fost abandonata ani de zile, insa anul acesta, dupa o perioada extinsa de renovari si restaurari, a fost redeschisa ca hotel de lux cu 104 camere in stil art deco si cu elemente moderne. 

Gara a fost inaugurata in 1928 cu participarea regelui Spaniei si a presedintelui Frantei de la acea vreme. In ultimii ani a fost redescoperita in comunitatile online datorita interesului fotografilor si turistilor in arhitectura spectaculoasa a cladirii. 

Desi cladirea a fost adaptata la standardele moderne de locuit, aceasta a fost restaurata cu atentie de catre arhitectii de la Ilmiodesign pentru a nu-si pierde sarmul istoric. In prezent hotelul are un restaurant bazat pe bucatarie locala, un bar de lux si un centru de masaj si spa. 

Mai jos veti gasi mai multe articole despre hoteluri spectaculoase.

Citește în continuare