Skip to content

9 spectacole de teatru si poezie care vor fi jucate la Timisoara in luna martie. De la teatru cu Claudiu Bleont si Magda Catone la piese inspirate de povestile locuitorilor din cartierul Iosefin si o plimbare de 2 ore intr-un camion.

Demarat in urma cu mai putin de o luna, programul Timisoara – Capitala Culturala Europeana este tot mai bogat in expozitii, tururi ghidate, ateliere, concerte simfonice, spectacole de teatru si recitaluri de poezie. 

In ceea ce priveste artele spectacolului, va invitam sa descoperiti mai jos motivele pentru care merita sa vizitati Timisoara in luna martie si sa va bucurati de noua spectacole de teatru si poezie in spatii si sub forme neasteptate.

Spectacolul Zambara Kabarett se joaca pe 20 martie la Teatrul Basca, de la orele 19:00.

Zambara Kabarett e un spectacol despre ceea ce s-a intamplat, se intampla, si va continua sa se intample prin locuri, blocuri si cartiere, sau prin diverse bule ale Zambarei. E un spectacol despre un oras real, aflat intr-o mare schimbare si despre oamenii din el, confruntati cu schimbarea, vietile lor fiind profunde afectate de aceste evenimente.

Regia este semnata de Ana-Maria Ursu, pe un text de Andrei Ursu iar din distributie fac parte Ana Indricau — care a debutat anul trecut in lungmetrajul „Marocco” in regia lui Emanuel Parvu —alaturi de Larisa Belcea, Borteanu Dana, Cristina Rotaru, Andra Ioanas, Jacqueline Kohl, Alina Mihocas si Jasmina Mitrici. Spectacolul este recomandat persoanelor cu varsta de peste 16 ani.

In cartierul Iosefin se joaca „Orasul Paralel: Iosefin – Martin (ruta albastra)”.

Orașul Paralel inseamna teatru itinerant pe care spectatorii si trecatorii il traiesc impreuna cu actorii in decorul filmic al orasului. Teatrul fictional se bazeaza pe documentarea in teren, o experienta prin care toti ajungem sa vedem locuri cunoscute si uitate.

Prestatiile „Orasul Paralel: Iosefin” vor avea loc pe 20 martie la orele 15:00 si la orele 17:00 in cartierul Iosefin, fiind organizate de Asociatia Culturala Diogene si Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.

Potrivit descrierii spectacolului de pe site-ul dedicat programului Timisoara 2023, Martin are nunta, dar mai intai trebuie sa-si salveze cel mai bun prieten. Trebuie sa castige jocul in care nu se va pierde in timp.

Tot in cartierul Iosefin, pe ruta roz va avea loc prestatia „Orasul Paralel: Iosefin – Viki”.

In aceeasi zi – 20 martie, la aceleasi ore – 15:00 si 17:00 si in acelasi loc – cartierul Iosefin, va avea loc o alta versiune a spectacolului „Orasul Paralel” care va spune povestea lui Vicki.

Vicki are ultima sansa sa faca rost de bani ca sa treaca trei adolescenti afgani granita. Trebuie sa castige jocul in care scapa de toti cei care incearca s-o opreasca.

Spectacolul este parte din programul „Dileme Urbane”, cadrul de experiment, crestere, reflectie si dezbatere prin care miscarea CiviCultura raspunde orasului in perioada 2021 – 2024. Sub forma interventiilor, prin teatru in spatiul public, aduna micro-comunitati si le activeaza civic, construind modele de reconectare prin dialogul intre actori diferiti din comunitatea cartierelor Iosefin, Fabric si Elisabetin. 

In ziua imediat urmatoare, pe 21 martie, a cincea prestatie din „Orasul Paralel” va avea loc in cartierul Fabric.

Intitulata simplu „Orasul Paralel: Fabric”,  spectacolul va avea loc de la orele 18:00 in cartierul Fabric si va fi insotit de un joc si o aplicatie care poate fi activata prin telefonul mobil. Prestatia va fi tradusa in limba romana la casca, prin aplicatie.

Spectacolul consta intr-o experienta creata de Ana Margineanu (regie) si Peca stefan (text), inspirata de povestile documentate in cartierul Fabric si se desfasoara intr-un spatiu inedit – Centrul Reformat Noul Mileniu. Intregul concept propune spectatorilor o noua provocare, piesa de teatru fiind mediata de o aplicatie dezvoltata in colaborare cu Universitatea Politehnica Timisoara.

Claudiu Bleont si Magda Catone joaca pe 24 martie pe un text de Leonid Zorin in stagiuna Sunlight Theatre, Festivalul de teatru independent, componenta a Flight Festival.

Scrisa de celebrul dramaturg rus, Leonid Zorin, piesa de teatru „Un barbat si mai multe femei” este un omagiu in nota umoristica adus complexitatii gandirii feminine. Personajul principal masculin, Gavrunski – interpretat de Claudiu Bleont – este un vesnic prizonier intr-un carusel de stari si situatii iminente in care ajunge sub influenta femeilor cunoscute de-a lungul vietii sale. Insa toate acestea au un scop: sa descopere „ce-si doresc femeile”.

In cautarea adevarului absolut, Gabruski cunoaste femeia inger, femeia exaltata, femeia paznic, femeia autoritara, femeia disperata, femeia victima si femeia romantica – 8 metamorfoze diferite ale Magdei Catone, in rolul personajului principal feminin – toate acestea il conduc si ii pun bete in roate in atingerea scopului propus.

Spectacolul „Un barbat si mai multe femei” este produs de Sunlight Theatre, va fi jucat pe 24 martie, de la orele 19:30, la Sala Multifunctionala a Consiliului Judetean Timis.  Durata este de o ora si 40 de minute, nefiind recomandat celor sub 14 ani.

In expozitia „Chronic Desire – Sete Cronica” vor fi recitate poezii in trei din cele patru spatii in care pot fi admirate creatiile artistilor romani contemporani.

In perioada 9 Martie 2023 – 20 Aprilie 2023 vor avea loc mai multe prestatii ale mediator cultural Alexandru Higyed. Pe 9 martie si 8 aprilie la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, pe 30 martie la Comenduirea Garnizoanei Timisoara (in Piata Victoriei) iar  pe 20 aprilie la Palatul Stefania. Toate evenimentele incep la orele 18:00.

Veti lua parte la un performance de recitare si „spoken words” in acompaniament de muzica, versurile sunt alese in functie de lucrarile din spatiu.

Alexandru Higyed a absolvit Facultatea de Litere, Istorie si Teologie la Timisoara, specializarea romana engleza si are un master in Studii Americane. E performer, poet, librar la „La Doua Bufnite” si membru al Asociatiei Culturale Contrasens. A fost la „Strada Fara Nume – Pe drum” in 2021 si a publicat un volum de poezie, „nimic personal”, la Casa de Pariuri Literare. A participat la numeroase proiecte de performance si poezie precum Synthetic Poetry 2 (2022) sau seria de lecturi performative organizate de Fundatia ArtEcounters. In prezent scrie o teza de doctorat despre „Performance Poetry” ca fenomen interactiv.

Incepand cu finalul lunii martie, statia de autobuz de langa Bastionul Maria Theresia este punctul de pornire al unor spectacole in camioane.

Intitulat „Cargo Berlin – Timisoara”, spectacolul va fi jucat intre 31 martie si 27 mai, premiera fiind pe 31 martie iar urmatoarele doua prestatii pe 1 si 2 aprilie 2023. Biletele vor fi puse in vanzare curand.

Este o co-productie cu actori cheie ai scenei teatrului documentar european, Rimini Protokoll. 

„Cargo Berlin – Timisoara” este un „road performance” intr-un camion, un performance in care orasul Timisoara devine scena, precum filmul unei calatorii proiectat pe fundalul unei economii globalizate. Publicul este transportat timp de doua ore intre benzinarii, rampe industriale de incarcare si alte puncte cheie ale globalizarii, sincronizate in direct cu o partitura compusa pentru peisajul din afara ferestrei. Pe drum, biografiile soferilor de camion vor fi transmise publicului prezent.

Biletele pentru spectacolele mentionate in acest articol pot fi achizitionate pe tm-t.ro, orasulparalel.ro si iabilet.ro.

Mai multe motive pentru care merita sa vizitati Timisoara luna aceasta veti gasi in articolele de mai jos.

Un articol realizat cu sprijinul Vodafone

Citește în continuare