Skip to content

Detoxifiere digitala, testare genetica, wellness virtual – tendinte de stil de viata in 2020

Tehnologia intra tot mai mult in viata noastra, nu doar la nivelul gadgetului care ne ajuta la obtinerea unor informatii sau sa comunicam mai bine, ci si accesibilizarea unor proceduri care sa ne ajute la un stil de viata mai sanatos.

Detoxifierea digitala va reduce dopamina din creier si ne va ajuta sa abordam viata cu motivatie si energie

Datorita vietii moderne pline de tehnologie si divertisment, unde putem accesa aproape orice in orice moment, creierul nostru este permanent stimulat, ceea ce ne determina sa ne simtim distrasi, nemotivati si chiar anxiosi. 210 milioane de oameni se lupta cu dependenta de internet si de social media, ceea ce este asociat cu schimbari negative in mai multe regiuni ale creierului.

Activitatea digitala poate diminua memoria functionala pe termen lung si pentru acest lucru a aparut o noua practica: postul de dopamina sau detoxifierea digitala, implementata in Sillicon Valley, care include evitarea majoritatii activitatilor pe care cineva le-ar gasi distractive sau placute.

Aceasta pauza de placere va limita expunerea la exploziile rapide de dopamina – un neurotransmitator asociat cu placerea, recompensa si motivatia. Dopamina este unul dintre principalii neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos, o substanta care transmite informatia intre neuronii creierului, aceasta substanta fiind implicata intr-o varietate larga de activitati.

In tot acest timp puteti practica niksen, un ritual originar din Olanda care inseamna, de fapt, a nu face nimic, un fel de terapie, dar altfel decat meditatia. Olandezii considera ca, din cand in cand, mintea noastra are nevoie de o resetare totala pentru a functiona fara probleme, pe termen lung. Este pur si simplu un timp petrecut cu voi in care va lasati gandurile sa zboare fara nicio directie precisa. Acest ritual este noua alternativa de relaxare interioara care face face parte din stilul de viata al danezilor si norvegienilor si se numeste Hygge, al suedezilor si se numeste Lagom, al japonezilor si poarta numele de Wabi- Sabi.

Testarea genetica, utila in personalizarea tratamentelor medicamentoase pentru boli cronice

Nutrigenetica este un test care isi propune sa explice de ce oamenii raspund diferit la alimente. Deoarece corpul fiecaruia dintre noi este diferit, asimilam diferit alimentele si nu avem aceleasi beneficii, in plus, pot exista intolerante care ne pot afecta starea de sanatate si este bine sa aflam despre acestea pentru a putea preveni eventualele boli la care suntem predispusi si pe care le putem influenta prin alimentatie. Testarea ADN-ului poate dezvalui greutatea  genetica precum si felul de activitati care s-ar potrivi organismului fiecaruia.

Testul de nutrigenetica este disponibil si in Romania in cadrul clinicii private Regina Maria.

Bauturile si mancarea vor fi distribuite sub retete alternative vegane sau fara zahar

In ultimii ani alimentele alternative au inceput sa predomine in magazine si restaurante, iar 2020 va fi anul alimentatiei alternative. Daca pana acum laptele de soia sau cel de migdale l-a inlocuit pe cel natural, untul de macadamia si cel de migdale va deveni noul unt de arahide, iar pentru cei care au un regim alimentar vegan, crema de branza va fi in trend, la fel si untul produs din seminte de pepene verde. Bauturile vor fi la randul lor produse cu alte ingrediente pentru a avea cat mai putine calorii si distribuite sub forma celor fara alcool sau fara zahar.

Activitatile se vor concentra mai mult pe o bunastare interioara prin exercitiile facute chiar la voi acasa

2020 va deveni anul wellness-ului virtual, fie sub forma antrenamentelor virtuale, fie prin utilizarea aplicatiilor care va vor invata sa practicati yoga sau alte activitati relaxante la voi acasa. Multumita tehnologiei, oamenii nu mai sunt legati de un program sau o sala speciala pentru a se intalni cu un antrenor, in 2020 vom face mai multe antrenamente la domiciliu despre care puteti citi aici.

Starea de spirit buna si pozitiva este intotdeauna rezultatul echilibrului intre minte corp si suflet. Poate fi o munca destul de grea, dar totul are legatura cu parcursul in ceea ce priveste cunoasterea de sine.

Citește în continuare