Skip to content

Program weekend 18 -20 decembrie: premiera Babyteeth, filme gratuite ale lui Pedro Alomodovar pe TIFF Unlimited, atelier de pictura pe globuri pentru copii si o serie de concerte online gratuite

Chiar daca situatia actuala a anulat pietele de Craciun anul acesta, o parte din spiritul Craciunului s-a instalat deja in oras, unde bulevardele centrale au fost decorate si luminitele aprise, asadar merita o calatorie seara pentru a le vedea, eventual din propria masina.

urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Concerte online care sa bucure audienta: un film despre viata lui Beethoven disponibil pe TVR 2, concert cu colinde organizat de unteatru si concertele din Festivalul Sonoro

Sambata, 19 decembrie, de la ora 20.05, TVR 2 difuzeaza, in premiera, filmul “Louis van Beethoven”, cea mai mare productie germana de film realizata in 2020, special pentru Anul Beethoven si implinirea a 250 de ani de la nasterea lui. Filmul a avut premiera online in octombrie, la Festivalul de Film de la Biberach, iar TVR 2 se numara printre cele foarte putine televiziuni care il difuzeaza in premiera, chiar si inaintea televiziunilor producatoare din Germania si Austria.

Filmul biografic in regia lui Niki Stein incearca sa desluseasca mai multe aspecte despre muzicianul si compozitorul supranumit „Titanul de la Bonn”. Pentru rolul lui Beethoven au fost alesi trei actori diferiti, toti avand studii temeinice in muzica.

Micul Louis este interpretat de Colin Alexander Putz care, la numai 6 ani, castiga primul sau premiu I la categoria „pian” pentru interpretarea sa uimitoare. Beethoven adolescent este intruchipat in film de Anselm Bresgott care, la cei 21 de ani ai sai, este actor, dar si muzician, iar Beethoven adult este Tobias Moretti.

Actrita Valentina Zaharia si pianistul Albert Tajti reinventeaza cantecele de iarna intr-un inedit proiect muzical, disponibil din 20 decembrie pe platforma unteatru cinematic.

Traditiile intalnesc elementele de spoken word poetry in concertul “Colinda de fereastra”, evenimentul online care va marca finalul acestui an, avandu-l ca invitat special pe renumitul percutionist Lucian Maxim.

Spectacolul va putea fi vizionat si ascultat in avanpremiera, pe 20 decembrie, intre orele 20:00 si 23:00, si va fi difuzat in premiera pe 23 si 24 decembrie, in acelasi interval orar. Un bilet achizitionat in sistem pay per view asigura accesul la toate difuzarile spectacolului, timp de o luna de zile.

Festivalul SoNoRo, editia a XV-a, va putea fi urmarit online pana pe 15 ianuarie 2021, pe platforma de Youtube a festivalului fiind indexate toate concertele transmise live.

Mai mult teatru online: spectacole de la Teatrul National Radu Stanca din Sibiu, spectacol radiofonic cu povestile lui Ion Creanga de la Teatrul Gong si primul spectacol de teatru in realitate virtuala pus in scena la Teatrul din Sfantu Gheorghe

Pe Scena Digitala a Teatrului National Radu Stanca din Sibiu se joaca vineri, incepand cu ora 19.00, spectacolul “Tom si Jerry”de Rick Cleveland, in regia si adaptarea lui Florin Piersic Jr., fiind un text indraznet si un spectacol pe masura despre crima si „compasiunea care e cel mai mare dusman”, destinat amatorilor de senzatii tari si, mai ales, de umor negru. Biletul poate fi cumparat de aici.

Sambata, tot de la ora 19.00, teatrul din Sibiu ofera spectatorilor “Maternal”, in regia lui Radu Nica, un proiect care are la baza o realitate romaneasca, situatia copiilor institutionalizati. Biletul pentru acest spectacol poate fi achizitionat de aici.

Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe a lansat de curand platforma www.teatruVR.ro si primul spectacol VR in 360 de grade: “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, in regia lui Eugen Gyemant, realizand o fuziune intre arta teatrala, cinematografica si tehnologia VR.  

Piesa este segmentata in mai multe episoade si poate fi redata pe orice headset VR (conectat la internet si cu web browser VR) prin accesarea platformei Teatru VR si achitarea taxei aferente vizionării acesteia.

Teatrul a pus in vanzare si pachete complete, care contin si casti VR, ce pot fi utilizate si pentru alte tipuri de experiente VR. Pretul de achizitie este de 100 lei, respectiv 120 lei pentru seturile cu casca si controller, si pot fi cumparate tot de pe platforma dedicata spectacolelor in realitate virtuala. 

„Trilogia Creanga” este un spectacol de teatru radiofonic in format podcast disponibil gratuit datorita Teatrului Gong din Sibiu.

“Trilogia Creanga” este o noua initiativa culturala oferita de Teatrul Gong din Sibiu si ofera un spectacol de teatru radiofonic in regia Evei Labadi, o serie care reuneste povestile „Fata babei si fata mosneagului”, „Punguta cu doi bani” si „Ursul pacalit de vulpe”.

Inregistrarile sunt deja disponibile online, gratuit, pe website-ul institutiei. Fisierele audio vor putea fi accesate timp de un an. De asemenea, sunt disponibile si alte 100 fisiere audio in „Meniul cu povesti soptite”, tot pe website-ul teatrului.

Filmul ”Babyteeth: prima iubire” se lanseaza online vineri, 18 decembrie.

“Babyteeth: Prima iubire” o aduce pe ecrane din Romania pe actrita Eliza Scanlen, starul seriei HBO Sharp Objects, in rolul unei adolescente care la 16 ani traieste ultimele faze ale unei boli incurabile si miracolul primei iubiri. Sub privirea neputincioasa a celor doi parinti, Milla isi traieste povestea de dragoste alaturi de Moses, un traficant de droguri de 23 de ani, care o ajuta sa descopere fericirea in lucruri marunte. Emotionant si plin de umor, acest film de debut al australienei Shannon Murphy a castigat ”Trofeul Transilvania” si ”Premiul Publicului” la TIFF.

Weekend cu filmele lui Pedro Almodovar oferite gratuit de platforma TIFF Unlimited.

In perioada 17-20 decembrie, TIFF Unlimited pune la dispozitie patru filme regizate de unul dintre cei mai influenti regizori contemporani, Pedro Almodóvar. Filme disponibile in mod gratuita pe platforma sunt “Julieta”, “Los amantes pasajeros”, “La piel que habito” si “Todo sobre mi madre”.

Filmele vor fi online in fiecare seara, de la ora 20.00, pe unlimited.tiff.ro, cu acces gratuit timp de 24 de ore, iar continutul este disponibil doar pe teritoriul Romaniei.

Atelierul de pictura pe globuri pentru toate varstele este disponibil in weekend la Gradina Sticlarilor, dar si ateliere de creatie oferite de Art & Hobby Studio.

Sambata si duminica, Gradina Sticlarilor organizeaza ateliere de pictura pe globuri cu doua tehnici de prelucrare, o incursiune la cuptorul de topire, unde participantii vor sufla sticla, trage baghete si vor avea parte si de cateva demonstratii de maiestrie in arta sticlei. Globurile se vor putea personaliza prin tehnici de pictura si gravura pe sticla. Atelierul are loc in gradina si dureaza aproximativ doua ore, iar detaliile sunt disponibile aici.

Art & Hobby Studio organizeaza in weekend mai multe tipuri de ateliere, de la pictura pe globuri la cursuri de pictura pentru incepatori. Cursurile sunt disponibile pentru mai multe categorii de varsta, iar detalii se gasesc aici. 

Muzeul National de Arta al Romaniei si Teatrul National din Bucuresti au colaborat pentru a promova expozitia temporara „Laborator II – 1989. Restaurarea picturilor impuscate” care va fi deschisa pana pe 28 martie 2021.

Dupa 30 de ani de lucru la partea de restaurare, lucrarile lui Stefan Luchian, Theodor Aman si Ioan Andreescu sunt expuse in galeriile MNAR intr-un proiect special care spune povestile tablourilor impuscate la Revolutie cu ajutorul a 11 actori romani ai teatrului TNB.

Cele doua institutii au creat o serie de 11 clipuri video in care fiecarui actor i-a revenit sarcina de a spune povestea unui tablou faimos din colectia de Arta Romaneasca Moderna MNAR.

Actorii implicati sunt Ion Caramitru, Emilia Popescu, Alexandru Potocean, Mircea Rusu, Lari Giorgescu, Ileana Olteanu, Amalia Ciolan, Monica Davidescu, Cosmina Olariu, Richard Bovnoczki si Daniel Badale. 

Expozitia „Leontina Vaduva si marile scene ale lumii” la Palatul Sutu, cu picturile artistului Florian Doru Crihana, face o retrospectiva a activitatii sopranei.

Inaugurarea expozitiei are loc vineri, 18 decembrie 2020, de la ora 18:00, in format online atat pe pagina de Facebook a asociatiei si pe canalul de YouTube, cat si pe pagina de Facebook a Muzeului Municipiului Bucuresti.

„Leontina Vaduva si marile scene ale lumii” este „o expozitie-eveniment, dedicata sopranei Leontina Vaduva la aniversare”.

Aceasta „se transforma, prin talentul si imaginatia graficianului Florian Doru Crihana, intr-o experienta multidisciplinara si multisenzoriala, o calatorie nostalgica in capitalele muzicale ale lumii si un prilej pentru iubitorii de arta sa descopere/redescopere cariera stralucitoare in opera, personalitatea artistica, rolurile preferate ale unei mari artiste lirice, originare din Romania.

One Night Gallery organizeaza OFF Course Boulevard, o instalatie disponibila pe mai multe cladiri din zona Calea Victoriei.

Evenimentul artistic organizat de One Night Gallery recreeaza cele mai exotice destinatii ale lumii si le aduce impreuna in Bucuresti, reimaginate de artistii romani. 9 lucrari de arta create de Alina Bohoru, Aural Eye, Ana Banica, Les Ateliers Nomad, Ioana Trusca, Noetic, Raluca Bararu, Rizi, Stella Caraman si Time Studio transforma vitrinele unor locuri iconice din centrul Capitalei in spatii expozitionale, cu reinterpretari de la Rio la Madagascar, de la Tokyo la Ibiza, de la Bali la Chile.

Lucrarile pot fi descoperite pana pe 2 ianuarie, incepand cu ora 17.00, dupa cum urmeaza:  Grand Hotel Boulevard: Alina Bohoru – Rio; Hotel Novotel: Raluca Bararu – Bali; Grand Hotel Continental: Noetic – Insulele Comore; Athene Palace Hilton: Ana Banica – Chile; Hotel Radisson: Ioana Trusca, Time Studio – Bali; Zaganu Craft Beer Bar: Stella Caraman – Madagascar; Galeria 1001 Arte: RIZI – Tokio, Aural Eye – Ibiza si Bar A1: Les Ateliers Nomad – Round trip. Detalii despre eveniment aici

O expozitie dedicata Reginei Maria s-a deschis la Centru Expo Arte din Bucuresti.

Expozitia ”Regina Maria –Mama Regina” este un eveniment care isi propune sa ilustreze personalitatea legendarei suverane, cea care inca ofera lectii despre frumos, diplomatie, sacrificiu, curaj, patriotism.

Expozitia dedicata reginei scoate in evidenta stilul Regina Maria, care, asemenea stilului victorian, ar trebui documentat, studiat si predat. Piesele de colectie pe care le puteti descoperi in expozitie sunt din colectia personala a Iuliei Gorneanu. Expozitia este completata de fotografii inedite, documente, acuarele si lucrari grafice reprezentative ale Reginei Maria.

Daca nu vreti sa iesiti din casa, exista online trei expozitii a fotografilor si colectionarilor Ioan Matei Agapi, Mihai Oroveanu si Costica Axinte online,  care prezinta lectii de istorie autentice.

Expozitiile de fotografie care radiografiaza viata romanilor si Romaniei in secolul trecut sunt lectii de istorie si antropologie care ne arata evolutia oamenilor si a oraselor, fiecare dintre colectii reusind sa surprinda atat momente istorice de importanta majora, ca primul Razboi Mondial, dar si vietile oamenilor simpli si a oraselor in care acestia locuiau, fiind prezentata o Romanie pe care o descoperim destul de rar.

Artistul Ioan Matei Agapi a fotografiat diverse personalitati din scena politica si culturala, dar, in egală masura, il interesau oamenii de rand, pe care ii fotografia intr-o maniera aparte. Pe plaforma www.ioanagapi.com se regasesc, scanate si digitalizate, o parte dintre negativele realizate de Ioan Agapi in perioada 1968-1978.

Din colectia Mihai Oroveanu fac parte zeci de mii de fotografii despre Romania, datate incepand cu anul 1865, fiind una dintre cele mai importante arhive fotografice din tara. Proiectul are ca scop digitalizarea, prezervarea si publicarea online a fotografiilor de arhiva, mai ales ca multe colectii si fonduri de imagine din Romania au fost dezmembrate, s-au distrus sau si-au pierdut identitatea initiala. Colectia online este disponibila la www.photopastfuture.ro.

Disponibil online este si ACSINTE.100, un album virtual cu fotografii de Costica Acsinte insotite de clipuri audio si video care invita publicul tanar in Romania anilor 1920 – 1960. Proiectul de digitalizare a fotografiilor acestuia este bazat pe expozitia cu acelasi nume organizata in opt orase din tara cu ocazia Centenarului. Fotografiile semnate de Costica Acsinte din Primul Război Mondial, perioada Interbelica si Slobozia mijlocului de secol 20, sunt insotite de discutii despre istorie si fotografie, lecturi ale unor scrisori si jurnale din război si amintiri dintr-o copilarie in orasul Slobozia. Intreg albumul este disponibil online pe www.acsinte100.ro.

Pentru gurmanzii urbani, am pregati cateva liste de locuri de unde va puteti achizitiona bunatati.

urban.ro a pregatit o lista cu restaurantele bucurestene care servesc fine dining si care in acest moment, din cauza situatiei crizei sanitare, si-au reprofilat meniurile. Chiar daca majoritatea restaurantelor a investit in paturi si incalzitoare, cea mai afectata nisa din intreg ecosistemul horeca ramane fine dining-ul, conceptul care incepuse deja sa prinda avant in Romania datorita tinerei generatii de chefs care a facut stagii de practica in ale excelentei in bucatarie peste tot in lume, in restaurante premiate cu distinctii Michelin si nu numai.

In Bucuresti, exista deja o serie de restaurante marcate ca fiind parte din miscarea “noua bucatarie romaneasca”, explicata simplu ca grija pentru provenienta fiecarui ingredient in parte, importanta retetelor traditionale si a reinterpretarii acestora, meniul cu ingrediente de sezon si nu in ultimul rand, inovatia adusa de creativitatea fiecarui chef in parte.

Daca vreti un meniu vegetarian, vegan sau de post, am pregatit si o lista cu locurile unde puteti comanda acest tip de produse, disponibile de luat la pachet, prin delivery sau chiar prin abonament.

De asemenea, pentru inspiratie de Craciun, am pregatit si o lista de locuri de unde puteti comanda delicatese si totodata ajuta o afacere. Va invitam sa descoperiti daruri care vor aduce bucurie si vor face experienta sarbatorilor petrecute intr-un cadru mai restrans mult mai placuta: brazi de Craciun, decoratiuni pentru masa de sarbatori, produse de bacanie si aprozar, cozonaci deliciosi, torturi extravagante, lumanari divin parfumate si o sticla de vin din cele mai bune crame romanesti.

Citește în continuare